nosos-kavasaki-symptomata-aities-kai-therapeia

Η νόσος Καβασάκι είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει παιδιά. Προκαλεί πυρετό και φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Ορισμένες φορές μοιάζει με άλλες παθήσεις. Διαβάστε το σημερινό μας άρθρο για να μάθετε τα πάντα γι’ αυτή τη νόσο.

Η νόσος Καβασάκι είναι μια σπάνια διαταραχή στα παιδιά. Η συχνότητά της δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ύπαρξή της οι γιατροί ώστε να την ανιχνεύσουν σε περίπτωση που συμβεί σε κάποιο παιδί.

Το σημείο κλειδί σε αυτή τη νόσο είναι η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε φλέβες και αρτηρίες, και τα δύο μπορούν να επηρεαστούν.

Επίσης, είναι ικανή να προκαλέσει τη φλεγμονή των λεμφαδένων και των βλεννογόνων μεμβρανών του προσώπου, όπως αυτών που βρίσκονται στη μύτη και το στόμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η νόσος Καβασάκι ονομάζεται και βλεννογόνο-δερματικό-λεμφαδενικό σύνδρομο κάποιες φορές.

Γενικά, επηρεάζονται παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι συχνότερη στα αγόρια, αλλά η διαφορά συχνότητας μεταξύ των δύο φύλων είναι ελάχιστη. Ορισμένες εθνότητες έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ανάπτυξης της νόσου απ’ ότι άλλες, όπως οι Ιάπωνες.

Η αιτία και η προέλευσή της δεν είναι ξεκάθαρες. Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν την παρέμβαση μικροοργανισμών στην ενεργοποίηση των συμπτωμάτων, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να τις αποδείξουν. Κάποιοι γιατροί υποψιάζονται επίσης τη γενετική προδιάθεση, αν και δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πώς ακριβώς λειτουργεί.

Νόσος Καβασάκι – Συμπτώματα

Η νόσος Καβασάκι περνά τρία στάδια:

  • Το αρχικό σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός, περίπου 40ºC για 72 ώρες. Συνήθως, συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα χωρίς κηλίδες και δερματικά εξανθήματα στο στήθος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
    • Ο πυρετός της επιπεφυκίτιδας συν το δερματικό ξέσπασμα αποπροσανατολίζει τους γιατρούς όταν περιθάλπουν για πρώτη φορά τον ασθενή. Αν έχουν υποστεί φλεγμονή οι λεμφαδένες, τότε εμφανίζεται και υποδόρια διόγκωση. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους λεμφαδένες του λαιμού και συνοδεύεται από αύξηση του μεγέθους των χεριών και των ποδιών.
  • Στη δεύτερη φάση των συμπτωμάτων αρχίζει να ξεφλουδίζει το δέρμα. Το δέρμα που έχει ερεθιστεί και υποστεί φλεγμονή αρχίζει να ξεφλουδίζει σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά στα άκρα. Υπάρχει περίπτωση εμφάνισης γαστρεντερίτιδας με εμετό και διάρροια, καθώς επίσης και πόνου στις αρθρώσεις. Ο πυρετός υποχωρεί, συνήθως, σε αυτό το στάδιο.
  • Τέλος, στο τελικό στάδιο, δεν εμφανίζεται κανένα νέο σύμπτωμα της ασθένειας, αλλά όσα υπήρχαν εξαφανίζονται σιγά-σιγά. Η ανάρρωση είναι μακρά και δύσκολα θα ανακτήσει το παιδί το επίπεδο δραστηριότητας που είχε πριν την πάθηση.
Γυναίκα τοποθετεί θερμόμετρο σε κοριτσάκι
Ο πυρετός είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου Καβασάκι. Χωρίς τον πυρετό, οι γιατροί δε θα υποπτευθούν αυτή την ασθένεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι παγκόσμιες ιατρικές ενώσεις έχουν αναπτύξει έναν οδηγό με κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου Καβασάκι. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα πυρετός μαζί με τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πρήξιμο των άκρων
  • Γλώσσα “φράουλα” (πρησμένη και ανώμαλη) και ξηρά χείλη
  • Δέρμα που ξεφλουδίζει στα άνω ή τα κάτω άκρα
  • Εξανθήματα με ελαφρώς επαναλαμβανόμενο μοτίβο
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό
  • Επιπεφυκίτιδα με κόκκινα μάτια

Μαζί με την παρατήρηση των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει άλλες ασθένειες οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με τη νόσο Καβασάκι. Αν έχετε βάσιμες υποψίες, θα πρέπει να ζητήσετε ηχοκαρδιογράφημα το οποίο θα ανιχνεύσει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Νόσος Καβασάκι – Θεραπεία

Γιατρός εξετάζει μωρό-νόσος Καβασάκι
Ο παιδίατρος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή για ν’ ανιχνεύσει τη νόσο Καβασάκι.

Η θεραπεία για τη νόσο Καβασάκι βασίζεται σε γ-σφαιρίνες, ασπιρίνες, και αντιπηκτικά. Στόχος είναι να σταματήσει ο σχηματισμός ανευρύσματος εξαιτίας της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων.

Οι γ-σφαιρίνες εισέρχονται ενδοφλεβίως και είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να σταματήσουν οι επιπλοκές που προκαλεί η νόσος. Για την ακρίβεια, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλο όφελος στην αποτροπή αλλαγών των στεφανιαίων αρτηριών.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ασπιρίνη ως αντιφλεγμονώδες. Ευτυχώς, μπορεί να μειώσει επίσης τον πυρετό και ν’ ανακουφίσει από τον πόνο, κάτι που θα βοηθήσει με τα άλλα συμπτώματα, όπως τον πόνο των αρθρώσεων.

Η ασπιρίνη είναι γνωστό πως έχει ορισμένες παρενέργειες στα παιδιά, γι’ αυτό σας προτείνουμε να παρακολουθείτε στενά τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία.

Περίπου το 10% των παιδιών με αυτή την ασθένεια συνεχίζουν να έχουν προβλήματα μετά την ανάρρωση, κυρίως με τις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτά μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και στο 10% των ασθενών που έχουν θεραπευτεί έγκαιρα, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να συνεχίσετε την παρακολούθηση με συμπληρωματικές μεθόδους.

Μια σπάνια αλλά αντιμετωπίσιμη νόσος

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις, η νόσος Καβασάκι έχει πλάνο θεραπείας. Η επιτυχία του εξαρτάται κατά πολύ από τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Στις Ασιατικές χώρες, οι γιατροί έχουν καλύτερη επίγνωση για την ανίχνευσή της, όμως έχουν αναφερθεί περιστατικά σε όλον τον κόσμο. Αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που αναφέραμε, τότε ίσως έχετε στα χέρια σας μια περίπτωση νόσου Καβασάκι.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

«Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία δύο σημαντικών τμημάτων του έργου, ολοκληρώνουμε …