
Σίγουρα, η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων και αυτό δικαιολογείται χάρη στην γλυκιά της γεύση και το ιδιαίτερο σχήμα της. Ωστόσο, πολλοί που στοχεύουν στην απώλεια βάρους, σπεύδουν να την ενοχοποιήσουν και να την αποκλείσουν από το διαιτολόγιό τους, λόγω της υψηλής θερμιδικής της αξίας, στερώντας, έτσι, από τον οργανισμό τους τις ωφέλιμες επιδράσεις της.
Το ξεχωριστό αυτό σνακ βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος και προλαμβάνει τον εκφυλισμό των κυττάρων.
Η μπανάνα ανήκει στα τροπικά φρούτα και είναι ο καρπός της μπανανιάς. Το όνομά της προέκυψε από το αραβικό “banan” που σημαίνει δάχτυλο, εξαιτίας του παρόμοιου σχήματός της. Το φυτό ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα, κυρίως στην τροπική ζώνη. Ο καρπός του έχει ένα υπόλευκο χρώμα και περιβάλλεται από έναν πράσινο φλοιό, ο οποίος σταδιακά κιτρινίζει, μόλις το φρούτο ωριμάσει και είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Σταδιακά, καθώς ωριμάζει όλο και περισσότερο, ο φλοιός αποκτάει σκούρο καφέ χρώμα και ο καρπός μαλακώνει και γίνεται πιο γλυκός. Αν και η όψη της παύει να είναι πια τόσο ελκυστική, η ώριμη μπανάνα διαθέτει όλο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Διατροφική Αξία
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει η μπανάνα ως φρούτο, είναι γιατί συνδυάζει όλη την απαραίτητη ενέργεια και όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Αν και ο φόβος των περισσότερων είναι οι θερμίδες που περιέχει, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για «χρήσιμες» θερμίδες με θρεπτικές ικανότητες, σε αντίθεση με τις «κενές» που περιέχουν τα αναψυκτικά και τα γλυκά, που είναι γεμάτα ζάχαρη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ταυτόχρονα περιλαμβάνει πληθώρα βιταμινών, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχει χρήσιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο. Πιο συγκεκριμένα, μια μέτρια μπανάνα περίπου 118gr περιέχει:
- 108 kcal Ενέργεια
- 26,9 gr Υδατάνθρακες
- 1,3 gr Πρωτεϊνες
- 0,4 gr Λιπαρά
- 3,1 gr Φυτικές ίνες
Περιέχει ακόμη:
Μέταλλα
- 6 mg Ασβέστιο
- 0,3 mg Σίδηρο
- 32 mg Μαγνήσιο
- 26 mg Φώσφορο
- 422 mg Κάλιο
- 1 mg Νάτριο
- 0,18 mg Ψευδάργυρο
- 0,09 mg Χαλκό
Βιταμίνες
- 76 IU Βιταμίνη Α
- 0,03 mg Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
- 0,08 mg Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
- 0,78 mg Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
- 0,43 mg Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)
- 8,7mg Βιταμίνη C
- 4,5μg Βιταμίνη K
Οφέλη
Εάν ακόμα έχετε στο μυαλό σας την μπανάνα ως πειρασμό, ξεχάστε το. Θεωρείται, μάλιστα, ιδανικό φρούτο για να μας κρατήσει σε φόρμα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη ή και την αντιμετώπιση ενός σημαντικού αριθμού ασθενειών και καταστάσεων. Ειδικότερα, μελέτες έχουν αναδείξει πως περιέχει 3 διαφορετικά φυσικά σάκχαρα, την σακχαρόζη, την φρουκτόζη και την γλυκόζη. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση της μετά από προπόνηση συντελεί στην ανάπλαση των μυών, ενώ επηρεάζει θετικά και την διάθεση μας. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τα οφέλη της:
Έχει αντικαρκινική δράση
Η ένταξη της μπανάνας στη διατροφή ενός παιδιού κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας και καρκίνου του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη C που περιέχει, συμβάλλει στην αποφυγή ανάπτυξης ελεύθερων ριζών και στην μείωση εκφυλισμού των κυττάρων.
Τονώνει την υγεία της καρδιάς
Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς, είναι με την ενίσχυση των ποσοστών του καλίου στη διατροφή μας και την μείωση του νατρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μπανάνα είναι το κατάλληλο φρούτο για να επιλέξετε. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες υποστηρίζουν την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι κατανάλωναν 4 mg καλίου είχαν σχεδόν 50% λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν θανάσιμη καρδιακή νόσο, συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν 1 mg.
Προλαμβάνει τον διαβήτη
Κύριο γνώρισμα μιας διατροφής που απευθύνεται σε διαβητικούς είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτές συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνουν τις τιμές του σακχάρου και της ινσουλίνης. Μια μέτρια μπανάνα διαθέτει περίπου 3gr φυτικές ίνες και η κατανάλωση της 3-4 φορές εβδομαδιαία προλαμβάνει τον διαβήτη.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος είναι τόσο η μειωμένη πρόσληψη νατρίου όσο και η αυξημένη πρόσληψη καλίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα καλίου συμβάλλουν στην διαστολή των αγγείων και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Αδιαμφισβήτητα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά αποτελεσματικά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Έτσι λοιπόν, η μπανάνα συμβάλλει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου με φυσικό τρόπο. Παράλληλα, συστήνεται για την θεραπεία κατά της διάρροιας, καθώς αναπληρώνει την χαμένη ποσότητα καλίου στο αίμα.
Βελτιώνει την πνευματική διαύγεια
Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι εάν συμπεριλάβουμε μια μέτρια μπανάνα στο πρωινό μας, ενισχύεται η δύναμη του εγκεφάλου και της μνήμης. Αυτό συμβαίνει λόγω της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στην διαδικασία της μάθησης και μειώνει τις περιπτώσεις διάσπασης προσοχής.
Αποτρέπει από την κατάθλιψη
Έρευνα έχει αναδείξει, ότι άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή από εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD) αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού καταναλώσουν μια μπανάνα. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη, τον κύριο νευροδιαβιβαστή, υπεύθυνο για την διάθεσή μας. Χάρη στο συγκεκριμένο αμινοξύ, όχι μόνο βελτιώνεται η μνήμη, αλλά μειώνονται και τα επίπεδα άγχους και ενισχύεται το αίσθημα της χαράς.
Εξομαλύνει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Όλες οι γυναίκες λίγο πριν την έμμηνο ρύση εμφανίζουν μερικές διαταραχές στην ψυχολογία τους, λόγω ορμονών. Ωστόσο, μια μπανάνα μπορεί να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τόσο η βιταμίνη Β6 που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όσο και η τρυπτοφάνη, κατορθώνουν να επηρεάσουν θετικά την διάθεσή μας και να περιορίσουν τις αλλόκοτες συμπεριφορές.
Επιπλέον οφέλη
- Προλαμβάνει το άσθμα
- Δρα κατά του στρες
- Αντιμετωπίζει την καούρα
- Λειτουργεί κατά της αναιμίας
- Αντιμετωπίζει τα έλκη του στομάχου
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυικής μάζας
- Προστατεύει από μυικές κράμπες
- Επαναφέρει από το hangover
- Ανακουφίζει από το τσίμπημα κουνουπιών και εντόμων
- Βοηθάει στο κόψιμο του καπνίσματος
- Απαλλάσσει από κρεατοελιές και κονδυλώματα (ως επίθεμα)
Ώριμη VS Άγουρη μπανάνα
Εάν είστε και εσείς ανάμεσα σε αυτούς που αναρωτιούνται τι χρώμα πρέπει να έχει η καλύτερη μπανάνα, τότε πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε. Ο τρόπος να επιλέξετε την καλύτερη μπανάνα έχει να κάνει με το πόσο ώριμη, και κατά συνέπεια γλυκιά, θέλετε να είναι. Ταυτόχρονα, αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η θρεπτική της αξία διαφοροποιείται, ανάλογα με την φάση της ωρίμανσης.
Καθώς η μπανάνα ωριμάζει αποκτά όλο και πιο γλυκιά γεύση, γεγονός που οφείλεται στο άμυλο, το οποίο μετατρέπεται σε σάκχαρο. Σταδιακά, το φρούτο μαλακώνει και γίνεται πιο εύπεπτο, χάνοντας όμως ένα σημαντικό ποσοστό των βιταμινών και των μετάλλων του. Ωστόσο, παράγει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, οι μπανάνες που έχουν κίτρινο χρώμα και σκούρες κηλίδες παράγουν μια ουσία που ονομάζεται TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκων), η οποία είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση κακοηθών κυττάρων και ελεύθερων ριζών. Ως αποτέλεσμα, οι ώριμες μπανάνες είναι πιο ωφέλιμες στην πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Η άποψη, λοιπόν, που έχει επικρατήσει είναι ότι μια ώριμη μπανάνα καταναλώνεται πολύ πιο ευχάριστα, συγκριτικά με την πράσινη, άγουρη μπανάνα. Ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να προτιμηθεί η πράσινη είναι στην περίπτωση των διαβητικών, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν σκαμπανεβάσματα στις τιμές του σακχάρου στο αίμα τους. Επομένως, η μπανάνα μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από τους διαβητικούς, αρκεί να προσέξουν την ποσότητα και την ωρίμανση.
Η μπανάνα και η δίαιτα πάνε μαζί
Όπως ήδη αναφέραμε, η μπανάνα θεωρείται ένα από τα αγαπημένα φρούτα. Η γλυκιά της γεύση και τα οφέλη που χαρίζει στην υγεία μας, σε συνδυασμό με την χαμηλή της τιμή, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωσή της διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, έχει επικρατήσει η άποψη ότι παχαίνει, γι’ αυτό και αρκετός κόσμος την έχει αποκλείσει από την διατροφή του. Αυτός ο μύθος, όμως, έρχεται να ανατραπεί από μια σειρά μελετών. Αυτές παρουσίασαν ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου με μέτρο, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, επιδρά θετικά στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
Ο λόγος για τον οποίο έχει επικρατήσει αυτή η άποψη είναι γιατί μια μπανάνα έχει περίπου 100 θερμίδες και 27gr υδατάνθρακες, από τους οποίους τα 14gr είναι σάκχαρα. Με άλλα λόγια, περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες από όσους περιέχουν δυο φέτες ψωμί και η πλειονότητα των σακχάρων της είναι φρουκτόζη. Η συγκεκριμένη ένωση μεταβολίζεται αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το αίσθημα του κορεσμού και η τιμή του σακχάρου στο αίμα να ανεβαίνει και να ξανακατεβαίνει απότομα.
Ωστόσο, εάν δεν θέλετε να απαρνηθείτε αυτό το κίτρινο φρούτο από την διατροφή σας, υπάρχει λύση. Προτιμήστε να το συνδυάζετε με άλλα φρέσκα φρούτα, τα οποία δεν έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επιπλέον, αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση και περιοριστείτε σε 3 περίπου φορές την εβδομάδα στα πλαίσια μιας υγιούς διατροφής. Άλλωστε, πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος, ότι ένα φρούτο από μόνο του παχαίνει. Αυτό που ευθύνεται για την δυσκολία στην απώλεια κιλών ή ακόμη περισσότερο στην αύξησή τους, είναι η υπερκατανάλωση.
Παρενέργειες-Προφυλάξεις
Πριν εντάξετε την μπανάνα στη διατροφή σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας μερικές παρενέργειες που ίσως παρουσιαστούν.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα και ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή με υψηλή περιεκτικότητα καλίου, καλό είναι να αποφύγετε ή να καταναλώνετε με μέτρο το συγκεκριμένο φρούτο. Τα υψηλά ποσοστά καλίου στο αίμα μπορεί να θεωρηθούν επιβλαβή και σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να έχουν ακόμα και θανάσιμα αποτελέσματα.
Επιπλέον, ο συνήθης λόγος που χρειάζεται να είστε προσεκτικοί πριν φάτε μια μπανάνα είναι το ενδεχόμενο να είστε αλλεργικοί. Σε αυτή την περίπτωση, θα το αναγνωρίσετε, αφού νιώσετε στον λαιμό φαγούρα, οίδημα και κνίδωση.
Τέλος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας της μπανάνας σε φυτικές ίνες, ενδέχεται να προκληθούν στομαχικά προβλήματα. Τέτοια μπορεί να είναι το φούσκωμα, τα αέρια και οι στομαχικές κράμπες.
votanonkipos.gr