liva_252863_175625_type13262

Στην οριστική λύση  προβλημάτων διοίκησης που έφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το σύστημα απλής αναλογικής στοχεύει το νέο εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος έρχεται εντός του 2021.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Λιβάνιος χαρακτήρισε ως κορυφαία τομή για την αυτοδιοίκηση  την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης με γνώμονα την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, με τη συζήτηση να διεξάγεται τις επόμενες εβδομάδες…:

«Να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην αυτοδιοίκηση για να αποφασίσει η ίδια ποια θέλουν να είναι η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής της. Την καλύτερη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων μπορεί να την κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Και αυτό θα γίνει. Όλοι οι δήμοι από τη Γαύδο έως την Αθήνα και από το Αγαθονήσι έως την Θεσσαλονίκη θα έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία για να ασκήσουν αποτελεσματική προοπτική. Και με έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της» είπε ο κ. Λιβάνιος.

Μαζί με αυτή έρχεται και νέο νομοθετικό πλαίσιο, ένας νέος κώδικας της Αυτοδιοίκησης, ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης.» Ένα νέο σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ. Το φθινόπωρο του 2021 όλες οι υπηρεσίες εποπτείας των δήμων και των περιφερειών θα λειτουργούν πλήρως και υπό ανεξάρτητο αξιοκρατικά επιλεγμένο επόπτη νομιμότητας. Σταματάει κάθε πολιτική επιρροή στον έλεγχο νομιμότητας των δήμων και των περιφερειών. Με ταχείες διαδικασίες ελέγχου νομιμότητας ώστε η όλη διαδικασία να είναι σύμμαχος της διαφάνειας και όχι τροχοπέδη της» τόνισε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος  προανήγγειλε:

– Νέο σύστημα οικονομικής διοίκησης το οποίο θα εγγυάται διαφάνεια και λογοδοσία, νέους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας όπως είναι η ψηφιακή διαβούλευση του προϋπολογισμού και το τοπικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.

–  Ειδική διμηνιαία συνεδρίαση για έλεγχο της δημοτικής αρχής από τους δημοτικούς συμβούλους. Νέα τρόπο οργάνωσης των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Με πλήρη και καθολική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

«θα ήθελα να είμαστε όλοι συμμαχοι. Δεν το βλέπω αυτό. Εμμένετε σε αντιπολίτευση του τσουρεκιού, του ποδηλάτου και των ανοικτών τάφων. Πλέον όμως όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Είναι αυτονόητο, ότι ο δρόμος των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα είναι μακρύς και ορισμένες περιπτώσεις ανηφορικός. Αλλά αυτή η Κυβέρνηση μπορεί και θα τα καταφέρει» είπε.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 2020 ο κ. Λιβάνιος υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας με περίπου 400 εκ. ευρώ για τη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, ενώ από τον  Μάρτιο έως τον Μάιο, δόθηκαν 86.620.000 ευρώ για προμήθειες υλικού, μέσα προστασίας εργαζομένων και λοιπές δαπάνες. 2,5 εκατομμύρια για την υγειονομική προστασία των Ρομά. 1,5 εκατομμύριο για κάλυψη αναγκών για τροφές αδεσπότων ζώων.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ακόμα 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ και πάλι εκτάκτως θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας, το μισό ποσό οριζόντια σε όλους τους δήμους και το υπόλοιπο με βάση τις απώλειες εσόδων σύμφωνα με τα στοιχεία των παρατηρητηρίων.

Πηγή:real.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχές από την Κατερίνα Παπακώστα