Σε μια Ελλάδα που γερνάει και οι γεννήσεις μειώνονται ολοένα και περισσότερο, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: η γονιμότητα φθίνει, και η ανάγκη για ιατρική υποστήριξη της μητρότητας αυξάνεται εκρηκτικά
Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες, άγαμες και χωρίς σύντροφο, στρέφονται σε λύσεις όπως η δωρεά σπέρματος, όχι μόνο από επιλογή, αλλά και από ανάγκη.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γένεσις Αθηνών, ένας από τους πιο έμπειρους γιατρούς στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μιλά στο Health Talks του Iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη για τη σιωπηλή κρίση γονιμότητας που απειλεί το μέλλον της χώρας και κυρίως, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να γίνει μητέρα όταν το θελήσει.
«Το 95% του ωοθηκικού αποθέματος έχει χαθεί μέχρι την ηλικία των 35, ενώ στους άνδρες η γονιμότητα εκπτίπτει μετά τα 45. Αυτή είναι μια γνώση που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, αλλά δεν είναι αντιληπτή από τον γενικό πληθυσμό», αναφέρει ο μαιευτήριας – γυναικολόγος και προσθέτει πως πλέον η γυναίκα μπορεί να έχει απόλυτη πρόσβαση στην πληροφορία για τη γονιμότητά της μέσω της απλής αιματολογικής εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ):
«Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) μάς δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα κάθε γυναίκας. Είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, αλλά με πολύτιμη πληροφορία για τη γονιμότητα», τονίζει ο ίδιος.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, όταν μετά τα 35, μόνο 5% έως 10% της γονιμότητας της γυναίκας μένει ενεργό.
Σε μια χώρα με από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη, αυτή η ενημέρωση –και η επιλογή της μητρότητας χωρίς σύντρο– δεν είναι πια εξαίρεση. Και η απόφαση της μητρότητας είναι αυστηρά προσωπική, ενώ ο ρόλος της ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός, ώστε να γνωρίζει κάθε γυναίκα τη γονιμότητά της έγκαιρα.
«Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για τη γονιμότητα. Όχι μόνο για τις θεραπείες εξωσωματικής, αλλά και για την πρόληψη, την ενημέρωση και τη στήριξη των νέων γυναικών πριν φτάσουν στο αδιέξοδο», τονίζει ο γιατρός και χαιρετίζει την απόφαση της Πολιτείας να καλύπτει από τα ασφαλιστικά Ταμεία την εξέταση ΑΜΗ, μια εξαγγελία που έγινε πέρυσι, ωστόσο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.
Πηγή:iatropedia.gr