Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, η δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, στο πλαίσιο της συστηματικής προώθησης όλων των απαιτούμενων διαδικασιών που οδηγούν στην πλήρη ωρίμανση και ασφαλή υλοποίηση του έργου.
Η συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ, Υπουργείου και τοπικών φορέων εξελίσσεται με τρόπο δομημένο και απολύτως ευθυγραμμισμένο με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Έτσι και η ομάδα εργασίας λειτουργεί ως μηχανισμός τεκμηριωμένης παρακολούθησης και συντονισμού, διασφαλίζοντας ότι κάθε βήμα του έργου υποστηρίζεται από τα απαραίτητα τεχνικά και κοινωνικά προαπαιτούμενα.


Και σε αυτή την συνεδρίαση συμμετείχε και η βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μετά το πέρας της συνεδρίασης πέρασε στην παρακάτω δήλωση…“Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι σε μια προσέγγιση που σέβεται απόλυτα την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον… Γιατί η Μεσοχώρα είναι ένα έργο υψηλής εθνικής σημασίας και οφείλουμε να προχωρήσουμε με νηφαλιότητα, ώστε να διασφαλίζεται κάθε πτυχή της δημόσιας ωφέλειας και της κοινωνικής συνοχής!”
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, από πλευράς Δ. Πύλης, παρέστη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Κ. Μαράβα και μέλη της, τους κ.κ. Κ. Ούτρα, Σωτ. Χατζή, Β. Αναγνώστου και Παν. Τζαχρήστο.
Επίσης, το “παρών” στη συνάντηση, έδωσαν ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημ. Παπαστεργίου και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Θ. Λιούτας.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του pylinews.gr, η σημερινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΕΗ και από πλευράς της, είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, με βασικό θέμα τις τεχνικές γεωλογικές περιγραφές, αναφορικά με την μετοίκηση του οικισμού, σε ασφαλείς τοποθεσίες, μακράν περιοχών με γεωλογικές αστάθειες, λόγω κατολισθητικών φαινομένων.
Από πλευράς ΔΕΗ, έγινε γνωστό πως στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν από ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων, εξονυχιστικές γεωλογικές μελέτες, με τεχνικά μέσα και μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, για την εξεύρεση ασφαλών σημείων για την μεταφορά του οικισμού, για τα οποία δεν θα χωρούν αμφισβητήσεις.
Σημεία τα οποία προτάθηκαν για την μετοίκηση του οικισμού στην εγγύς περιοχή, είναι στη θέση “Αη Λιας” και συνοικισμός “Σπίτια”, αλλά είναι περιοχές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν το σύνολο του οικισμού.
Έτσι προτάθηκαν κι άλλες θέσεις όπως στο Αρματωλικό, στα Στουρναραίικα, αλλά & σε Αγ. Βησσαρίωνα και Πύλη, στην περίπτωση που ζητηθούν από τους κατοίκους κατοικίες και όχι χρηματική αποζημίωση.
Τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων χρόνων, αναφορικά με τις αποζημιώσεις, δείχνουν το 80% των κατοίκων, να ενδιαφέρεται για χρηματική αποζημίωση, οπότε είναι σοβαρή η πιθανότητα ο τελικός οικισμός που προκύψει από το υπόλοιπο 20%, να μπορεί να φιλοξενηθεί στα σημεία που προτάθηκαν γύρω από την περιοχή της Μεσοχώρας.
Πάντως κι αυτή η σύσκεψη, έδειξε πως υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές, Κυβέρνηση, ΔΕΗ, Δήμο Πύλης & Περιφέρεια Θεσσαλίας, το έργο να προχωρήσει, καθώς θεωρείται μείζονος σημασίας για το “πράσινο” ενεργειακό μίγμα της χώρας, αλλά και όλα τα συναφή θετικά επακόλουθα, όπως η αντιμετώπιση της λειψυδρίας(ύδρευση, άρδευση), αλλά & αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.












