
Με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οινοποιίας, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ). Πρόκειται για οικογενειακά οινοποιεία με εξαιρετική πρώτη ύλη, με μόνο οδηγό την ποιότητα και το πείσμα τους, την αυθεντική αποτύπωση της ελληνικής γης, το πάθος και την αγάπη τους για το σταφύλι και το κρασί.
Τη Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΣΜΟΕ, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκαν και οι πρώτες εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο. Η σύνθεση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου είναι: Αθ. Ντούγκος (Πρόεδρος), Ι. Παπαργυρίου (Αντιπρόεδρος), Αικ. Μποσινάκη (Γ. Γραμματέας), Απ. Θυμιόπουλος (Ταμίας), Ελ. Διγενάκης, Ν. Πετρακόπουλος και Κ. Πυργάκης (Μέλη ΔΣ).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΣΜΟΕ κ. Ντούγκος Θάνος, «ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιείων Ελλάδος δέχεται ως μέλη του οινοποιούς που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Παράγουν το πολύ 120 τόνους κρασιού το χρόνο.
- Το 75% της παραγωγής τους τυποποιείται σε γυάλινα μπουκάλια έως 2 λίτρων, χωρίς να αποκλείονται επιχειρήσεις που εμφιαλώνουν σε ασκούς κατά το 25% της παραγωγής.
- Έχουν συνάψει συμβόλαια για τη διάθεση του κρασιού. Τα 2/3 των οινοποιείων που ανήκουν στο Σύνδεσμο είναι ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα.
Όπως πρόσθεσε «με την ίδρυση του Συνδέσμου επιδιώκουμε να αναδείξουμε, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και διεθνώς, μια διαφορετική θεώρηση που έχουμε για το ελληνικό κρασί. Θεωρούμε πως τα μικρά οινοποιεία εκφράζουν καλύτερα το ελληνικό terroir και αυτό μπορεί να προβληθεί με την οργάνωση της προώθησης του κρασιού από τα μικρά οινοποιεία και την παρουσίαση των ιδιαίτερων προϊόντων μας».
Παράλληλα, «με αυτή την πρωτοβουλία θα αναδειχθούν καλύτερα τα ιδιαίτερα προβλήματα καθώς και τα αιτήματα των μικρών οινοποιών, τα οποία διαφέρουν από αυτά των μεγάλων οινοποιών. Παράδειγμα αποτελεί και ο ΕΦΚ στο κρασί, ένας νόμος που πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τους μικρούς οινοποιούς».
Ο ΣΜΟΕ φιλοδοξεί να καλύψει επαρκώς την απουσία επίσημης αντιπροσώπευσης Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Επίσης φιλοδοξεί να βοηθήσει όλους τους νέους οινοποιούς αλλά και τους παλιότερους που έχουν ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός συνδέσμου μικρών οινοποιών γεννήθηκε το 2017, όταν μια ομάδα οινοποιών οραματίστηκε την περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα του, με κριτήριο την ανάδειξη των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών.
Στα σχέδια του Συνδέσμου είναι:
- Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προβολή και ανάδειξη των θεμάτων της ελληνικής οινικής αγοράς.
- Η αποτελεσματική συνδρομή στην πρόοδο του ελληνικού κρασιού αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των φορέων πολιτικού σχεδιασμού, επιστημονικών και ερευνητικών οργανισμών καθώς και αρμοδίων θεσμικών παραγόντων.
- Η παρακολούθηση, η μελέτη, η ανάλυση και η διατύπωση προτάσεων σε ζητήματα σχετικά με αυτή και ειδικότερα τον κλάδο της οινοποιίας.
- Επιπρόσθετα στοχεύει να είναι κοντά με την τεχνογνωσία του στους νέους αμπελουργούς και παραγωγούς που θέλουν να παράγουν τα χρώματα και τα αρώματα της Ελληνικής γης.
agrotypos.gr