Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΤοπικάΙδανικό για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, το σπήλαιο στην Πιαλεία. Τι προτείνεται...

Ιδανικό για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, το σπήλαιο στην Πιαλεία. Τι προτείνεται από τον ΣΕΛΑΣ…

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Στην Τοπική Κοινότητα της Πιαλείας βρέθηκε στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τον σύλλογο *ΣΕΛΑΣ (Σπηλαιολογικός, Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος), ύστερα από πρωτοβουλία και ενέργειες του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας κ. Βασίλη Παφίλη, ώστε να εξερευνηθεί σημείο στην περιοχή “Αλμπίνα” του χωριού, όπου πιθανολογείται η ύπαρξη σπηλαίου, με αρχικό στόχο την αξιολόγησή του και αν τα στοιχεία ήταν θετικά, την χαρτογράφηση, ανάδειξή του και περαιτέρω αξιοποίησή του.

Με το πέρας της εξερεύνησης του σπηλαίου και από την ερευνητική ομάδα του ΣΕΛΑΣ, εξεδόθη ολοκληρωμένη αναφορά, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια…

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας Πιάλειας, κ. Βασιλείου Παφίλη

Σε συνεργασία με τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο ΣΕΛΑΣ Δ.ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΠΙΑΛΕΙΑ  Πρόεδρος Βασίλης Παφίλης ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ. 

1. Εισαγωγή

Η παρούσα αναφορά περιγράφει το σπήλαιο της Αλμπίνας στην Πιάλεια Τρικάλων, στη θέση «Αλμπίνα», και επιχειρεί μέσα από μια τεκμηριωμένη προσέγγιση να παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες του σπηλαίου, καθώς και τρόπους με τους οποίους η τοπική κοινότητα μπορεί να το προστατεύσει, να το αξιοποιήσει και να το αναδείξει.

Τα στοιχεία που παρατίθενται αποτελούν τις απόψεις της ομάδας εξερεύνησης και του συγγραφέα και δεν υποκαθιστούν τυχόν άλλες επιστημονικές ή ιστορικές αναφορές για το συγκεκριμένο σπήλαιο.

2. Τοποθεσία

Το σπήλαιο της Αλμπίνας βρίσκεται στο χωριό Πιάλεια του Δήμου Πύλης, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στους πρόποδες του βουνού Κόζιακα, σε υψόμετρο περίπου 495 μέτρων.

Απέχει περίπου 1.000 μέτρα νοτιοδυτικά του χωριού σε βραχώδη σχηματισμό. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου 1,3 χλμ. και στη συνέχεια χωματόδρομου ίσης απόστασης, ενώ τα τελευταία 60 μέτρα διανύονται πεζή.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονες κατακρημνίσεις και εναποθέσεις βράχων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών φυσικών κοιλοτήτων.

3. Ιστορικά στοιχεία

Από αρχαιολογικά δεδομένα, η περιοχή της Αλμπίνας φαίνεται να κατοικήθηκε από τους Πιαλείς μετά την καταστροφή της αρχαίας πόλης Πιαλείας από τον Ρωμαίο στρατηγό Τίτο Φλαμινίνο το 198 π.Χ.

Σώζονται τμήματα τειχών της αρχαίας πόλης, ενώ μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι το σπήλαιο ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία επί δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να έχει εξερευνηθεί συστηματικά.

4. Εξερεύνηση του Σπηλαίου

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας Πιάλειας, κ. Βασιλείου Παφίλη, πραγματοποιήθηκε αποστολή στις 12 Σεπτεμβρίου 2025, με τη συνεργασία του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου (ΣΕΛΑΣ).

Η ομάδα εξερεύνησης αποτελούνταν από τα μέλη:

Δήμητρα Καραβάνα

Λευτέρη Γεωργάρα

Αχιλλέα Παππά (Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Σ. Καρδίτσας)

Η αποστολή είχε σκοπό την εξερεύνηση και καταγραφή των κοιλοτήτων της περιοχής, καθώς και την αξιολόγηση του σπηλαίου για πιθανές δυνατότητες ανάδειξης.

5. Μορφολογία του Σπηλαίου

Το σπήλαιο διαθέτει οριζόντια είσοδο, που οδηγεί σε στενό διάδρομο μήκους 18 μέτρων και ύψους 28 μέτρων.

Το εσωτερικό αποτελείται από φυσικούς θαλάμους σχηματισμένους από βραχώδεις εναποθέσεις, χωρίς έντονο σταλαγμιτικό ή σταλακτιτικό διάκοσμο.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν επίσης τρεις επιπλέον είσοδοι (Β, C και D), καθώς και πολλά ζωικά οστά, πιθανότατα αιγοπροβάτων.

6. Συμπεράσματα και προτάσεις αξιοποίησης

Η ομάδα ΣΕΛΑΣ εκτίμησε ότι το σπήλαιο δεν ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση λόγω της στενότητας, της μορφολογίας και της επικινδυνότητας ορισμένων σημείων.

Ωστόσο, θεωρείται ιδανικό για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς η περιοχή παρουσιάζει γεωλογικό ενδιαφέρον με προϋποθέσεις για τον εντοπισμό νέων σπηλαίων.

Προτείνεται:

Η διατήρηση της φυσικής του μορφής.

Η προβολή του σε σπηλαιολογικούς κύκλους.

Η συνέχιση ερευνών υπό επίσημη επιστημονική καθοδήγηση.

7. Επίλογος

Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος ΣΕΛΑΣ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Κοινότητα Πιάλειας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Βασίλειο Παφίλη για την πρωτοβουλία, τη φιλοξενία και τη συνεργασία στην υλοποίηση αυτής της αποστολής.

Ο ΣΕΛΑΣ δηλώνει πρόθυμος να υποστηρίξει κάθε μελλοντική αποστολή για περαιτέρω εξερεύνηση και χαρτογράφηση των σπηλαίων της περιοχής.”

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kostakis-Zootrofes-280-X-135 Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα