Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΗ Υποβάθμιση των Αποφοίτων ΣΜΥ: Είναι Δίκαιο; Είναι Ηθικό;

Η Υποβάθμιση των Αποφοίτων ΣΜΥ: Είναι Δίκαιο; Είναι Ηθικό;

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Στη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) δεν πας απλώς να σπουδάσεις. Πας να πειθαρχήσεις, να μάθεις να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου και τον διπλανό σου. Εκεί, μέσα από αυστηρή στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση, μαθαίνεις τι σημαίνει ευθύνη, αντοχή, αξιοπρέπεια. Και βγαίνεις στο στίβο της ζωής με πίστη πως η Πολιτεία θα αναγνωρίσει την αξία σου.

Και όμως, έρχεται σήμερα κάποιος «φωτισμένος νους» και αποφασίζει ότι ο απόφοιτος της ΣΜΥ, με τρία χρόνια φοίτησης, θα φέρει τον βαθμό του Λοχία με καταληκτικό βαθμό τον Ανθυπασπιστή ενώ σήμερα εξελίσσεται μέχρι αυτόν του Συνταγματάρχη. Ενώ ο απόφοιτος άλλης σχολής, με τέσσερα χρόνια φοίτησης, ξεκινά ως Ανθυπολοχαγός και μπορεί να φτάσει έως και τον βαθμό του Στρατηγού.

Αλήθεια, ποια λογική χωράει σε αυτή τη διάκριση; Είναι δυνατόν να θεωρείται « Τόσο λιγότερος ο απόφοιτος ΣΜΥ» εκείνος που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, που εκπαιδεύτηκε σκληρά, που υπηρέτησε με πειθαρχία και πίστη; Είναι δίκαιο; Είναι ηθικό; Είναι πατριωτικό;

Υπάρχουν παιδιά φτωχών οικογενειών που ξόδεψαν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν το παιδί τους να μορφωθεί, να πετύχει υψηλή βαθμολογία στις πανελλήνιες και να εισαχθεί στη ΣΜΥ. Οι γονείς αυτοί πίστεψαν πως το παιδί τους θα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη και να έχει μια πορεία αντάξια των κόπων του.

Και τώρα; Τώρα αυτό το παιδί νιώθει πουλημένο. Γιατί βλέπει ότι κάποιοι αποφασίζουν ερήμην του, με αδικία και χωρίς λογική να έχει ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Ανθυπασπιστή. Έξι βαθμούς μείον στην κλίμακα της ιεραρχίας των Αξιωματικών.  Γιατί του στερούν αυτό που του υποσχέθηκαν: την αξιοκρατία και τη δυνατότητα εξέλιξης; 

Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ που έχει διαρρεύσει και οδήγησε 8000-10000 συναδέλφους όλων των κλάδων των ΕΔ σε μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 11 Οκτ 2025 στην οποία ο ΣΑΣΜΥ δήλωσε δυναμικά παρόν μαζί με άλλους 13 φορείς εκπροσώπησης ε.ε και ε.α στελεχών των ΕΔ. 

Και ρωτάμε:
Τι μήνυμα στέλνετε στους νέους κύριοι της κυβέρνησης; Ότι δεν έχει σημασία ο κόπος, η πειθαρχία, η προσφορά; Ότι το μέλλον τους μπορεί να θυσιαστεί σε μια «απόφαση στο πόδι»;

Ιδιαίτερα οι βουλευτές των Τρικάλων — της πόλης που φιλοξενεί τη Σχολή Υπαξιωματικών εδώ και 50 χρόνια, ένα ιστορικό σύμβολο των Ενόπλων Δυνάμεων — οφείλουν να πάρουν θέση.


Θέλουν τη ΣΜΥ ισχυρή, με κύρος, με νέους που πιστεύουν στο θεσμό της; Ή θέλουν τη ΣΜΥ υποβαθμισμένη, απαξιωμένη, στο δρόμο προς το κλείσιμο;

Ας απαντήσουν καθαρά:
Θέλουν τα Τρίκαλα να παραμείνουν συνώνυμο της ΣΜΥ, της πειθαρχίας, της προσφοράς και του πατριωτισμού; Ή να γίνουν παράδειγμα εγκατάλειψης και αδιαφορίας;

Γιατί αν επιλέξουν τη σιωπή, αν επιλέξουν να στηρίξουν την αδικία, τότε να ξέρουν πως ο λογαριασμός θα έρθει μέσω της κάλπης.
Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ δεν υποτάσσονται. Δεν σκύβουν το κεφάλι μπροστά σε τερτίπια και πρόχειρες αποφάσεις.
Έμαθαν να παλεύουν, να αγωνίζονται και να υπερασπίζονται το δίκαιο — όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στη ζωή.

Η ΣΜΥ δεν είναι απλώς μια σχολή. Είναι σύμβολο τιμής, πειθαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας. Και αυτό το σύμβολο δεν θα  αφήσουμε να το σβήσουν.

Με εκτίμηση

Υπολοχαγός ΠΖ ε.α. Στέφος Ευάγγελος

Πρόεδρος ΣΑΣΜΥ & Μέλος ΔΣ ΕΑΑΣ

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kostakis-Zootrofes-280-X-135 Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα