fecf2b93d9424a11871e049dd49db19b

Νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία από την Ουάσιγκτον. Για περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τζέφρι Πάιατ.

Με τελείως διαφορετικά συναισθήματα υποδέχθηκαν Ελλάδα και Τουρκία την αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ που ξεκινά επίσημα από σήμερα. Η Ουάσιγκτον έχει στείλει ήδη τα μηνύματα της, πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν, επιβάλλοντας με το «καλημέρα» κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την χρησιμοποίηση των S-400, κάνοντας ξεκάθαρο προς τον Ταγίπ Ερντογάν πως η ασυλία που είχε την περίοδο Τραμπ ανήκει στο παρελθόν.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν που αναμένεται να αναλάβει την θέση του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. «Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Τουρκία «δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος».

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχε καταφέρει να ενισχύσει ακόμα περεταίρω τις σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά την συνεχή δημόσια στήριξη του Ντόναλντ Τράμπ στον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως για πρώτη φορά Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε δύο φορές την χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο αποφεύγοντας μάλιστα να επισκεφθεί την Τουρκία.

 Χαρακτηριστικό των ιδιαιτέρων καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών είναι πως ο Μάικ Πομπέο στην τελευταία επίσκεψη του στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά. Μάλιστα ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών με ανάρτηση του στο Instagram συμπεριέλαβε την χώρα μας ανάμεσα στους στενούς φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός που ήταν από του πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που δεν έκρυψε την απογοήτευση του ανάρτησε στα social mediaγια την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ. «Τα θερμότερα συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας».

1

Διακριτικές αποστάσεις από την Τουρκία

Αναλυτές εκτιμούν πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα περάσουν σε άλλο διπλωματικό επίπεδο από εκείνο που είχαν συνηθίσει ο Ταγίπ Ερντογάν επί προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ. Η Ουάσιγκτον επιστρέφει στην άσκηση μιας πολύ πιο παραδοσιακής εξωτερικής πολιτικής, με τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας να έχουν σημαντικό ρόλο, ο οποίος δεν υπήρχε στην προηγούμενη θητεία που με ένα τηλεφώνημα ο Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να αλλάξει τις αποφάσεις των δύο υπουργείων.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την αλλαγή στάσης του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. Παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν έχει μεγαλύτερη αντίθεση για τις κινήσεις της Ρωσίας γεγονός που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία που θέλει να ισορροπεί πάνω σε δύο βάρκες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των S400.

Πάιατ: Φίλος της Ελλάδας ο Μπάιντεν

Ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την εποχή Μπάιντεν και τις σχέσεις με την χώρα μας εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος τόνισε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φίλος της Ελλάδας, γνωρίζει την χώρα αλλά και τους ανθρώπους της.

«Γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου Προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντική ημέρα για ολόκληρο των κόσμο χαρακτήρισε την ορκωμοσία Μπάιντεν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Biden και την Αντιπρόεδρο Harris και είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…