Vratsistas

Τέλος στο φαινόμενο των «παρατημένων κομμένων κλαδιών» στους δρόμους, είναι αποφασισμένος να βάλει ο πρόεδρος της ΤΚ Φήκης κ. Γιώργος Βρατσίστας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω φαινόμενο αρχίζει να παίρνει πλέον επικές διαστάσεις, καθώς ο όγκος των παρατημένων κλαδεμάτων από δέντρα & θάμνους, παίρνουν τη μορφή «βουνού», εναποτιθέμενα δίπλα συνήθως από τους κάδους απορριμμάτων, προκαλώντας την αντίδραση των περισσότερων κατοίκων του χωριού, μην μπορώντας να κατανοήσουν την κακή συνήθεια ολίγων, που συνεχίζουν απτόητοι.

«Αγαπητοί συγχωριανοί, τα κλαδέματα που συνήθως παραμένουν για αρκετό καιρό παρατημένα σε κεντρικούς δρόμους του χωριού ή σε οικόπεδα, έως ότου καταφέρει ο Δήμος να τα περισυλλέξει, εκτός του ό,τι δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, συν τοις άλλοις εγκυμονούν & πολλαπλούς κινδύνους, το Καλοκαίρι πυρκαγιά, αλλά & στο υπόλοιπο του χρόνου μπορεί να μετατραπούν σε χώρο φιλοξενίας διάφορων ζώων & παρασίτων, αποτελώντας εστία μόλυνσης, ελλοχεύοντας κινδύνους για την δημόσια υγεία, προσβάλλοντας παράλληλα & την αισθητική εικόνα του χωριού μας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, κάτι που δεν τιμάει κανέναν μας», δηλώνει απογοητευμένος από την συμπεριφορά αυτή των συγχωριανών του.

Για τους παραπάνω λόγους, ως πρόεδρος της Φήκης καλώ τους κατοίκους του όμορφου & περήφανου χωριού μας, να ακολουθήσουν ορθή συμπεριφορά απέναντι στους κανόνες όπως αυτοί ορίζονται από τον «Κανονισμό Καθαριότητας» του Δ. Πύλης, ζητώντας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο στην πιστή εφαρμογή των άρθρων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο φαινόμενο & την επιβολή των ανάλογων προστίμων.

Από σήμερα 23 Ιανουαρίου 2021, που η συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται γνωστή τοις πάσι μέσω της παρούσης, αλλά & τοποθέτησή της σε κεντρικά σημεία & σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  του χωριού, με αναφορά σε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο & συμμόρφωσης 15 ημερών, ήτοι έως & στις 6 Φεβρουαρίου, ώστε με την παρέλευση αυτού να αρχίσει να εφαρμόζεται ο «Κανονισμός Καθαριότητας» με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, χωρίς πλέον κανένα περιθώριο ανοχής στους παραβάτες της εν λόγω απόφασης».

Τι προβλέπεται από τον Κανονισμό Καθαριότητας

Στο άρθρο 9 του Κανονισμού Καθαριότητας προβλέπεται για τα ογκώδη απορρίμματα, ότι αυτά θα πρέπει να παραλαμβάνονται από το ∆ήμο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των υπευθύνων με την υπηρεσία καθαριότητας. 

Στην παράγραφο α) γίνεται αναφορά για…

α) Ποσότητες από φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν και λοιπά συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους όπως τα απορρίμματα.

Υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαδιά και λοιπά συσκευάζονται σε ελαφρά δέματα.

Αν απορριφθούν χύμα θεωρείται ότι καταλαμβάνουν δημοτικό χώρο οπότε καταβάλλεται τέλος 10€ / δρομολόγιο.

Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα.

Επί τη ευκαιρία (επειδή κι αυτό είναι φαινόμενο συναντάται κατά περιόδους στην Κοινότητά μας) αναφορικά με την εναπόθεση μπαζών σε κοινοτικό/δημοτικό χώρο, από τον Κανονισμό Καθαριότητας Δ. Πύλης & το άρθρο 10, εδάφια δ1, δ2 & δ3, προβλέπονται τα κάτωθι…:

δ1) Τα μπάζα και άλλα αδρανή υλικά που προέρχονται από εκσκαφές, κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις οικοδομών κ.λ.π. ,μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπευθύνου εργασιών, σε ειδικό χώρο υποδοχής μπαζών. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η εναπόθεση υλικών χωρίς κατάλληλη συσκευασία (χύμα) και χωρίς τη λήψη των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων και την αποφυγή ρύπανσης από τη διαρροή των υλικών. Στην περίπτωση που παραμένουν στο πεζοδρόμιο, οδόστρωμα ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, θεωρούνται ότι καταλαμβάνουν κοινόχρηστο ∆ημοτικό χώρο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται κάθε φορά με πρόστιμο και θεωρείται ότι καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής ή αν από την έκταση της κατάληψης και τον κίνδυνο διασπορά των υλικών, προκαλούνται προβλήματα στην δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την ευταξία της πόλης

Πρόστιμο από 200 € – 1000 €

δ2) Απαγορεύεται η απόρριψη μπαζών σε ακάλυπτους χώρους όπως οικόπεδα, ρέματα, πάρκα, άλση κ.λ.π. εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή στην χωματερή του ∆ήμου, γιατί οι ενέργειες αυτές προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, δημιουργώντας εστίες ρύπανσης. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής εκτός από τις ποινές που προβλέπει το άρθρο 119 του νόμου 1892/90 και τις προβλεπόμενες άλλες κυρώσεις,ο ∆ήμος επιβάλλει κάθε φορά πρόστιμο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο έως και πενταπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος προστίμου ανάλογα με το μέγεθος και την σοβαρότητα της ρύπανσης.

Πρόστιμο από 300 € – 1500 €

δ3) ∆εν επιτρέπεται η τοποθέτηση ειδικών κάδων (σκάφες, containers) χωρίς την άδεια κατάληψης κοινόχρηστων (δημοτικών ή δημοσίων χώρων). Η άδεια αυτή χορηγείται από το τμήμα προσόδων του ∆ήμου με καταβολή τέλους 10 €/ ημέρα.. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε ημέρα παραμονής του ειδικού κάδου σε κοινόχρηστο χώρο.

Θα πρέπει να πλέον να γίνει κατανοητό σε όλους πως δεν θα επιτρέψουμε μια κακή συνήθεια, να μετατραπεί σε μια νοσηρή κατάσταση, χωρίς δυνατότητα ίασης!

Πράττοντας το αυτονόητο & εφαρμόζοντας το νόμο, επιτελούμε το χρέος μας, απέναντι στον κάθε πολίτη & το περιβάλλον, κληροδοτώντας ένα καλύτερο & πιο «πράσινο» μέλλον στις επόμενες γενιές…Στα παιδιά μας!

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…