giati-einai-simantiki-egkairi-antimetopisi-mias-ouroloimoksis

Οι ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συχνές στην κοινωνία μας και θα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα για ν’ αποφεύγετε τυχόν επιπλοκές. Ορισμένες από αυτές τις επιπλοκές μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

Δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει η μη έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης. Αυτή η πάθηση είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία λοίμωξης εκτός νοσοκομείου. Συνήθως, συμβαίνει 30-35 φορές περισσότερο σε γυναίκες απ’ ότι σε άνδρες.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ουρολοιμώξεων, ανάλογα με το σημείο που επηρεάζουν, και όχι μόνο η γνωστή σε όλους κυστίτιδα. Ομοίως, οι γιατροί θα τις αντιμετωπίσουν με βάση την αιτία τους.

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τους διαφορετικούς τύπους και γιατί είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Τύποι ουρολοιμώξεων

Μπορούμε να τις κατατάξουμε σε δύο κύριες ομάδες:

  • Ουρολοιμώξεις του κατώτερου μέρους του συστήματος: Αυτές περιλαμβάνουν όσες συμβαίνουν κατά μήκος της διαδρομής από την κύστη μέχρι το τέλος της ουρήθρας, όπου βγαίνουν τα ούρα. Αυτές οι λοιμώξεις είναι:
    • Κυστίτιδα: Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης
    • Προστατίτιδα: Φλεγμονή του προστάτη
    • Ουρηθρίτιδα: Φλεγμονή της ουρήθρας
  • Ουρολοιμώξεις του ανώτερου μέρους του συστήματος: Αυτές επηρεάζουν τα νεφρά και τις δομές που αντλούν τα ούρα από αυτά και τα μεταφέρουν στην κύστη, και ονομάζονται ουρητήρες. Αυτές οι λοιμώξεις είναι:
    • Πυελονεφρίτιδα: Λοίμωξη των νεφρών
    • Νεφρικό απόστημα

Παράγοντες επικινδυνότητας

Γυναίκα καλύπτει τα γεννητικά της όργανα

Το ουροποιητικό σύστημα είναι αποστειρωμένο, δηλαδή, δεν υπάρχουν μικροοργανισμοί σε αυτό. Αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

  • Το pH είναι πολύ όξινο
  • Η ύπαρξη ουρίας
  • Συνεχής ροή ούρων η οποία αποτρέπει την εξάπλωση μικροοργανισμών

Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει την άνοδο των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοιμώξεις. Παραδείγματος χάρη, ένα εμπόδιο, είτε λόγω της ανάπτυξης του προστάτη ή μιας πέτρας, προκαλεί το σταμάτημα της συνεχούς ροής των ούρων και έτσι προκαλείται υπερανάπτυξη βακτηρίων.

Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, ιδιαίτερα τα γυναικεία, έχουν βακτήρια του γένους Lactobacillus τα οποία παράγουν γαλακτικό οξύ, βακτηριοκτόνα, και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτές οι ουσίες σκοτώνουν όποιους παθογόνους οργανισμούς θέλουν να αναδυθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορεί να υπάρξει αλλοίωση των Lactobacillus αν παίρνετε αντιβιοτικά ανεξέλεγκτα. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων.

Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας είναι η τοποθέτηση καθετήρα στην κύστη. Ο καθετήρας, ο οποίος είναι ένας σωλήνας που εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της κύστης και επιτρέπει τη διέλευση των ούρων, είναι το τέλειο μέρος για να προσκολληθούν τα βακτήρια και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους αυτές οι λοιμώξεις βάσει της ηλικίας ή του φύλου;

Στην παιδική ηλικία μπορεί να έχετε ουρολοιμώξεις, αλλά συνήθως σχετίζονται με ανωμαλίες που έχουν τα παιδιά στο ουροποιητικό σύστημα εκ γενετής. Αυτό απαιτεί προσοχή καθώς ίσως χρειαστεί χειρουργείο για την αποκατάστασή του.

Υπάρχουν διάφορες ουρολοιμώξεις ανάλογα με το φύλο:

  • Οι άνδρες δεν παρουσιάζουν ουρολοιμώξεις συνήθως μέχρι τα 60. Έχουν μακρύτερη ουρήθρα και το προστατικό υγρό είναι όξινο και σκοτώνει τα βακτήρια. Ωστόσο, μετά τα 60, το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται και ο κίνδυνος λοιμώξεων λόγω απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος αυξάνεται επίσης.
  • Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τέτοιου είδους λοιμώξεις καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο λόγος είναι πως η γυναικεία ουρήθρα είναι κοντύτερη και οι μικροοργανισμοί μπορούν να φτάσουν ταχύτερα στην κύστη. Επιπλέον, μετά την εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα μειώνονται προκαλώντας τη μείωση της προστασίας ενάντια στα παθογόνα.
Γυναίκα κάθεται στο κρεβάτι στεναχωρημένη-έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης

Ποιοι μικροοργανισμοί εμπλέκονται;

Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις συνήθως προέρχονται από το εντερικό σύστημα. Ιδιαίτερα τα περισσότερα βακτήρια με το συχνότερο να είναι το Εσερίχια κόλιανεξάρτητα από την κατάσταση του ατόμου.

Άλλοι μικροοργανισμοί είναι το βακτήριο Κλεμπσιέλλα και το βακτήριο Πρωτέας. Όμως, αν το άτομο έχει περισσότερο περίπλοκες λοιμώξεις ή χρησιμοποιεί καθετήρα, οι γιατροί θα πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα ύπαρξης πολυ-ανθεκτικών μικροοργανισμών. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στην ύπαρξη πολλαπλών βακτηρίων.

Μη έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης – Επιπλοκές

Αν ξεκινήσατε με μια λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού, όπως μια κυστίτιδα, και δεν την αντιμετωπίσατε σωστά, τα βακτήρια ίσως μπορέσουν να συνεχίσουν την άνοδό τους και να φτάσουν στα νεφρά. Αυτό είναι το πρόβλημα με τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης.

Αυτή η λοίμωξη των νεφρών, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Αν ανιχνευτεί έγκαιρα, ορισμένες φορές δεν είναι περίπλοκη και μπορεί να θεραπευτεί με τα σωστά φάρμακα. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές προκαλώντας νεφρικά αποστήματα.

Τα νεφρικά αποστήματα είναι μάζες μέσα στα νεφρά. Σε αυτά μπορείτε να βρείτε συγχωνευμένους νεκρούς μικροοργανισμούς μαζί με τα αμυντικά σας κύτταρα, προκαλώντας μια συλλογή από πύον. Θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με ενδοφλέβια αντιβιοτικά, και αν είναι πολύ μεγάλα θα πρέπει να αποστραγγιστούν.

Από την άλλη, τα βακτήρια που προκάλεσαν την ουρολοίμωξη μπορούν να περάσουν στο αίμα προκαλώντας σήψη. Αν συνεχίσει να εξελίσσεται αυτή, μπορεί να προκαλέσει σηπτικό σοκ και τον θάνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή το πέρασμα των μικροοργανισμών στο αίμα ενεργοποιεί την αντίδραση των αμυνών του σώματος και αυτό προκαλεί ζημιά σε διάφορους ιστούς.

Έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προκειμένου ν’ αποφύγετε τις επιπλοκές, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα μια ουρολοίμωξη. Αν νιώσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να πάτε σε έναν γιατρό.

Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι:

  • Πολλακιουρία: Αυξημένος αριθμός ούρησης μέσα στην ημέρα
  • Δυσουρία: Πόνος κατά την ούρηση
  • Τεινεσμός: Επείγουσα επιθυμία για ούρηση που σας κάνει να επισκέπτεστε πολλές φορές την τουαλέτα
  • Επείγουσα ανάγκη ούρησης
  • Αλλαγές στο χρώμα των ούρων: Ίσως υπάρξει παρουσία αίματος
  • Στομαχόπονος

Ένας ειδικός θα σας γράψει τη θεραπεία που χρειάζεστε. Αν σας δώσει κάποια αντιβίωση για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες του ώστε να αποφύγετε και άλλες επιπλοκές.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …