vamvaki

Στην λογική της προ-πώλησης φαίνεται πως αρχίζουν και μπαίνουν σταδιακά παραγωγοί και εκκοκκιστήρια.

Στην λογική της προ-πώλησης φαίνεται πως αρχίζουν και μπαίνουν σταδιακά παραγωγοί και εκκοκκιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από την περιοχή της Λάρισας, ήδη έχουν ενημερωθεί αγρότες από τα χωριά της περιοχής μέσω μεσιτών εκκοκκιστών, να κλείσουν συμφωνία για προ-πώληση σύσπορου βάμβακος νέας εσοδείας (2021-2022), με τιμή γύρω στα 50-55 λεπτά ανά κιλό.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, σημειώνοντας ότι με βάση τις πληροφορίες του, θα αφορά ανά παραγωγό μια ποσότητα 200 κιλών ανά στρέμμα, δηλαδή τη μισή παραγωγή, με βάση τις μέσες στρεμματικές στην Λάρισα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια ασφαλώς θετική εξέλιξη, η οποία όμως όπως προσθέτει ο ίδιος, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για μια καλύτερη συνεργασία των δυο μερών.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Σιδερόπουλος, το ιδανικό θα είναι τυχόν συμφωνίες προ-πώλησης που θα συνάψουν οι παραγωγοί, να μπορούν να επέχουν θέση εγγυητικής για αγορά π.χ. αγροτικών εφοδίων και όχι μόνον ο εκκοκκιστής, να μπορεί να καρπούται το δικαίωμα αυτό, καπαρώνοντας μεγάλες ποσότητες μέσω των προ-πωλήσεων και κλείνοντας συμφωνίες στο εξωτερικό.

Το συμβόλαιο προ-πώλησης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητική από τον βαμβακοπαραγωγό

Την άποψη αυτή υποστήριξαν εκπρόσωποι των παραγωγών και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό (συγκεκριμένα ο Βασίλης Γιαννάκος από την Καρδίτσα), ενώ ο Χρήστος Σιδερόπουλος το πάει ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας από το ΥπΑΑΤ, να το θεσμοθετήσει με κάποιο τρόπο, ώστε να προστατέψει τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Γιαννάκος από την Καρδίτσα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της πρακτικής αυτής και της θεσμοθέτησής της εδώ και δυο χρόνια στους κόλπους της Διεπαγγελματικής ώστε να μπορεί το συμβόλαιο να χρησιμοποιείται ως εγγυητική, ήδη γίνονται προσφορές μέσω μεσιτών αν και πολλοί αναμένουν πως το Μάρτιο θα υπάρχουν καλύτερες τιμές. Οι προσφορές με την αναγωγή αφορούν τιμές πάνω από 50 λεπτά το κιλό και στο 30% της αναμενόμενης παραγωγής ανά αγρότη.

Στα Τρίκαλα, η ΕΑΣ ενημερώνει τους παραγωγούς πως ενόψει της νέας εκκοκκιστικής περιόδου, προχωρά σε προαγορές, σε συγκεκριμένες ποικιλίες σύσπορου βαμβακιού με προκαθορισμένη τιμή που θα ανακοινώνεται καθημερινά. Ενδεικτικά, στις 25/2/2021 η τιμή ημέρας προαγοράς ήταν 55 λεπτά το κιλό, προσθέτει.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν πως αντίστοιχες κρούσεις γίνονται και στη Μαγνησία, όμως δεν είναι σαφές ακόμα το ύψος της παραγωγής που μπορεί να κλείσει για προ-πώληση ο παραγωγός.

Το έντονο ενδιαφέρον των εκκοκκιστών να κλείσουν τώρα την παραγωγή τροφοδοτείται και από την ήδη διαπιστωμένη πρόθεση πολλών παραγωγών να πάνε σε άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι για παράδειγμα.

Πηγή:agrotypos.gr (Μπίκας Αλέξανδρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Στα σύνορα με Τουρκία εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων, σε επιφυλακή η χώρα μας

Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χ…