Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚόσμοςΤι σηματοδοτεί η κίνηση Μακρόν για Παλαιστίνη; Ποια η στάση της Ελλάδας,...

Τι σηματοδοτεί η κίνηση Μακρόν για Παλαιστίνη; Ποια η στάση της Ελλάδας, η ρωγμή, ο ρόλος Ισραήλ-ΗΠΑ

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Γαλλία αυξάνει τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και αναγνώριση δύο κρατών.

Προ των ιστορικών ευθυνών τους θέτει τις χώρες που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, η ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον Σεπτέμβριο.

Μπορεί αρκετοί να κρατούν μικρό καλάθι τόσο εξαιτίας των αντιδράσεων που ήδη αυτή προκαλεί, όσο και του χρονισμού της ανακοίνωσης -δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Μακρόν προαναγγέλλει την κίνηση αυτή – όμως αυτό δεν σημαίνει πως η στιγμή δεν είναι ιστορική.

Ο Μακρόν αυξάνει τη διεθνή πίεση για Γαζα και Παλαιστίνη

Και μόνο που μια εκ των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περαιτέρω την διεθνή πίεση για επίσπευση της λήξης των εχθροπραξιών στην Γάζα και την υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την διεθνώς αποδεκτή λύση των δύο κρατών.

Η στάση Ελλάδας

Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει αν αυτή η πίεση θα συμπαρασύρει και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρότι η γαλλική πρόθεση ήταν ήδη γνωστή από την άνοιξη είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει – επικαλούμενη την κατάσταση στην Γάζα και συνδέοντας την αναγνώριση της Παλαιστίνης με την υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης στο μεσανατολικό- ότι δεν θα αλλάξει άμεσα την στάση της.

  • Γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ακόμα το Παλαιστινιακό Κράτος

Τα ερωτήματα, οι αντιδράσεις

Φυσικά τα ερωτήματα που παραμένουν, αλλά και που δημιουργούνται από την ανακοίνωση Μακρόν είναι πολλά, όπως και εξάλλου και οι αντιδράσεις.

Το Παρίσι είχε υποσχεθεί ήδη από τον Απρίλιο ότι θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Είχε μάλιστα δημιουργήσει εντυπώσεις ότι αυτό θα συνέβαινε σε διάσκεψη στον ΟΗΕ για την λύση των δύο κρατών που είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία.

Τελικά οι εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και γενικότερα στην Μέση Ανατολή, όπως η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, ουσιαστικά ματαίωσαν την διεξαγωγή της διάσκεψης στα μέσα Ιουνίου και έτσι αυτή μετατέθηκε για τις 28-29 Ιουλίου, δηλαδή την προσεχή εβδομάδα.

Τι σηματοδοτεί η κίνηση της Γαλλίας, το διπλωματικό παρασκήνιο

Όλο αυτό το διάστημα πλήθος δημοσιευμάτων υποστήριζαν ότι η Γαλλία δεν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μόνη της και ότι συζητάει το θέμα και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να υπάρξει από κοινού αναγνώριση.

Πιο συγκεκριμένα ο Μακρόν εμφανιζόταν να συζητάει με τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, το γεγονός ότι ο Μακρόν μετέθεσε την αναγνώριση της Παλαιστίνης για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και ότι αυτή δεν θα γίνει στην διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Ελιζέ θα περιμένει πρώτα να… ζυγίσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης για την λύση των δύο κρατών και μετά να προχωρήσει στον διακηρυγμένο πλέον στόχο της αναγνώρισης της Παλαιστίνης.

Όσον αφορά στο τι αναμένεται να συμβεί στην διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις, που συνδέονται φυσικά και με την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν για αναγνώριση της Παλαιστίνης αργότερα.

Οι ΗΠΑ επισήμως ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη για την λύση των δύο κρατών, ενώ λίγο πριν ο Μακρόν είχε ανεβάσει στο Χ την επιστολή του προς τον Μαχμούτ Αμπάς για το θέμα, η Κνέσετμ η ισραηλινή βουλή ψήφισε ουσιαστικά υπέρ της προσάρτησης (στο ψήφισμα γινόταν λόγος για ανάληψη του πλήρη ελέγχου) της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ.

Το ρήγμα ΗΠΑ – Ισραήλ με τον υπόλοιπο κόσμο

Ήδη η στάση των ΗΠΑ και οι μεθοδεύσεις του Ισραήλ επιδιώκουν να αφαιρέσουν από την επικείμενη διάσκεψη για τη λύση των δύο κρατών την όποια βαρύτητα και σημασία, όμως παράλληλα καταδεικνύουν και την απόσταση που χωρίζει την αντίληψη της κυβέρνησης Τραμπ και Νετανιάχου από σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη πλέον σχετικά με τα παλαιστινιακά εδάφη.

  • Ρούμπιο: «Η απόφαση Μακρόν για την Παλαιστίνη εξυπηρετεί μόνο την Χαμάς»

Τόσο η κίνηση της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και η απόφαση της Κνεσέτ, υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη ρυθμίζονται αποκλειστικά από την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ.

Αυτό με δεδομένη την αποστροφή που επιδεικνύει τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τους διεθνείς οργανισμούς που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του μεταπολεμικού διεθνούς οικοδομήματος, στρώνει το έδαφος για να γιγαντωθούν τα ρήγματα που έχουν ανοίξει στις σχέσεις, με την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά κράτη.

Πηγή:tovima.gr

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kostakis-Zootrofes-280-X-135 Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα