Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2026
ΑρχικήΚόσμοςΟ Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία Ουκρανίας-Ρωσίας

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Photo: newsbomb.gr

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ότι η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για «ενεργειακή εκεχειρία» με άμεση ισχύ, όπως γράφει ο Μάνος Χατζηγιάννης στο Newsbomb. Η ανακοίνωση έγινε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, χωρίς όμως να συνοδεύεται από λεπτομερείς διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.

Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, με χαρακτηριστική δήλωση: «Με άμεση ισχύ, κηρύσσεται “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ” στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει. Μην την παραβιάσετε!»

Η αντίδραση του Ζελένσκι και η αποσαφήνιση

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στην ανακοίνωση του Αμερικανού ομολόγου του με μια αξιοσημείωτη δήλωση, χαρακτηρίζοντας την ενεργειακή εκεχειρία ως «είδηση για μένα». Μάλιστα, ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι είχε ενημερωθεί για την συμφωνία αποκλειστικά μέσω της ανακοίνωσης του Τραμπ, υποδεικνύοντας έλλειψη προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας επί του θέματος.

Ωστόσο, ο ουκρανικός Πρόεδρος υπέδειξε ετοιμότητα για συμμόρφωση με τέτοια μέτρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δήλωσε προς το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Axios: «Αν όμως οι Ρώσοι συμφωνήσουν σε εκεχειρία στον τομέα της ενέργειας, η Ουκρανία θα συμφωνήσει». Η προσέγγιση αυτή υποσημαίνει την ανάγκη για αμοιβαία δέσμευση και εκτέλεση των όρων.

Σιωπή από Μόσχα και επιφυλακτικές εκτιμήσεις

Η ρωσική πλευρά δεν έχει παράσχει ακόμη επίσημο σχόλιο ή επιβεβαίωση σχετικά με την ανακοίνωση του Τραμπ περί ενεργειακής εκεχειρίας. Η απουσία αυτή τοποθέτησης από τη Μόσχα δημιουργεί ασάφεια σχετικά με το βαθμό της ρωσικής δέσμευσης.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ρομπ Κλαρκ, σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Sky News, εξέτασε την εξέλιξη αυτή με σημαντική επιφύλαξη. Κατά τον Κλαρκ, μια εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία «ανάπαυλα» και κάποιο είδος ανάσας από τις τρέχουσες εχθροπραξίες. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε για την αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόσφατη ανακοίνωση με προσοχή και δυσπιστία.

Ο αναλυτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι επιφυλακτικός. Είναι καλά νέα για την Ουκρανία αν όντως προσφέρει κάποια μορφή ανάπαυλας από το μέγεθος των ζημιών που οι Ρώσοι καταφέρνουν να προκαλέσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν συμφωνήσει και σε προηγούμενη προσωρινή εκεχειρία τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, η οποία κατέρρευσε με ταχύτητα, ενισχύοντας τις ενδοιασμούς για τη σταθερότητα τέτοιων συμφωνιών.

newsfire.gr, Newsbomb

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα