Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2026
ΑρχικήΤοπικάΜε λαμπρότητα, αλλά χωρίς παρέλαση λόγω κακοκαιρίας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου...

Με λαμπρότητα, αλλά χωρίς παρέλαση λόγω κακοκαιρίας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Πύλη

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Με κάθε επισημότητα και εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε σήμερα στην Πύλη η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν τους διοργανωτές να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Λόγω της έντονης κακοκαιρίας, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιορίστηκαν στον εσωτερικό χώρο του ιερού ναού και στον χώρο του Ηρώου των Πεσόντων για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

Το πρωί τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Βησσαρίωνος της πόλης, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πύλης, πρωτοπρεσβύτερου π. Δημητρίου Κατσαρού. Στην ομιλία του, ο π. Δημήτριος εξήρε το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων του ’40 και μετέφερε το μήνυμα της ενότητας και της πίστης που κράτησε όρθιο το έθνος στις δύσκολες εκείνες στιγμές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Πύλης, κ. Απόστολος Μπλέτσας. Μέσα από έναν μεστό και συγκινητικό λόγο, ο κ. Μπλέτσας αναφέρθηκε στο ιστορικό χρονικό του Έπους του ’40, τονίζοντας τη σημασία της αυτοθυσίας των προγόνων μας. Παράλληλα, συνέδεσε τα διδάγματα της ιστορίας με το σήμερα, επισημαίνοντας την ευθύνη της νέας γενιάς να διαφυλάξει τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Αμέσως μετά, οι αρχές του τόπου, οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των συλλόγων και αντιπροσωπείες μαθητών μεταφέρθηκαν στο Ηρώον των Πεσόντων. Υπό το νεφελώδη και βροχερό ουρανό, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Οι παριστάμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, ενώ η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Παρά την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης λόγω της βροχής, το εθνικό αίσθημα παρέμεινε ακμαίο, με τους κατοίκους της Πύλης να τιμούν με τον πρέποντα σεβασμό τη μεγάλη αυτή εθνική επέτειο.

Στις επετειακές εκδηλώσεις παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Μαράβα, καθώς και οι στρατιωτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη των αγωνιστών του 1940.

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα