tzefri

Τζέφρι Πάιατ: Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Τζέφρι Πάιατ: Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα επανέλαβε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας μας στις θαλάσσιες ζώνες των νησιών μας, με φόντο της τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι τα νησιά «περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές». «Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές» δηλώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημειώνει ότι «θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες».

Ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας η Ανατολική Μεσόγειος

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια ευρεία κοινότητα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αποκλείει κανέναν, και γι’ αυτόν τον λόγο επικροτούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία τους να ξεκινήσουν τα στρατιωτικά τους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» υπογραμμίζει ο αμερικανός πρέσβης. Με αφορμή δε, την επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη επισημαίνει «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού». «Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό για παράδειγμα στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό East Med

Το 60% των Ελλήνων φοβάται πόλεμο με την Τουρκία

Η δήλωση αυτή του Τζέφρι Πάιατ έρχεται τη στιγμή που η Βαυαρική ιστοσελίδα BR24 φιλοξενεί δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το 60% των Ελλήνων φοβάται ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί πόλεμος εναντίον της Τουρκίας – τουλάχιστον μια σφοδρή αντιπαράθεση στη Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε μια περιοχή της Μεσογείου που διεκδικεί και η Ελλάδα».

Η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε μια περιοχή της Μεσογείου που διεκδικεί και η Ελλάδα», αναφέρει η ιστοσελίδα BR24. «Εγκαταλείψτε αμέσως τα τουρκικά ύδατα», λέει το πλήρωμα ενός τουρκικού σκάφους της Ακτοφυλακής. Οι Έλληνες ψαράδες φωνάζουν από το καΐκι τους: «Όχι, δεν το κάνουμε. Εδώ είναι ελληνικά ύδατα».

Τέτοιες σκηνές επαναλαμβάνονται συνεχώς στο Αιγαίο, εκεί όπου τα ελληνικά νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, εκεί όπου οι δύο πλευρές φιλονικούν για τα θαλάσσια σύνορα. Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί εδώ και καιρό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αφότου έχει καταστεί σαφές ότι μπορούν να αντληθούν από τον βυθό της θάλασσας φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι τέσσερις μεσογειακές χώρες Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ σχεδιάζουν ήδη έναν κοινό αγωγό και έχουν ξεκινήσει γεωτρήσεις για την εύρεση αερίου.

Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι περιθωριοποιημένη. Και έτσι, πριν από δύο μήνες, υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τα κοινά θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, τα οποία εκτείνονται περίπου στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στις ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης. Και οι δύο πλευρές αγνόησαν το γεγονός ότι το ελληνικό νησί της Κρήτης βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ως νησί, η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα και επομένως δεν υπάρχει καμία απαίτηση για τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της, αντιτείνει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών Παναγιώτη Τσάκωνα της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει το hellasjournal.gr που επικαλείται το βαυαρικό δημοσίευμα. Η θάλασσα γύρω από την Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από αυτήν και θέλει να στείλει ερευνητικά σκάφη στα ανοικτά της Κρήτης. Ο Έλληνας διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς προειδοποιεί: «Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύουν να το κάνουν, και μάλιστα φέτος. Είμαστε, επομένως, αναγκασμένοι να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Πηγή: flash.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…