Adopting-a-dog_9daa4a42-cdfe-499c-80be-76a68fabd755_0

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να διευρύνετε την οικογένειά σας και, ταυτόχρονα, να προσφέρετε σε ένα ζωάκι μια δεύτερη ευκαιρία σε μια χαρούμενη ζωή.

Αν σχεδιάζετε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, λογικά θα μπορείτε να βρείτε εύκολα σκύλους όλων των ηλικιών, εκτός από κουτάβια, τα οποία συνήθως τα παίρνουν γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι για υιοθεσία που ψάχνουν κι εκείνοι από την πλευρά τους τον καινούργιο καλύτερό τους φίλο. Λέτε να είστε εσείς;

Η υιοθεσία ενός σκύλου δεν είναι μόνο μια εμπειρία που μπορεί να σας γεμίσει απίστευτα – οι σκύλοι που βρίσκονται σε κέντρα περίθαλψης έχουν επίσης πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την αγορά ενός καινούργιου κουταβιού.

  • Οι ενήλικοι σκύλοι τείνουν να είναι πιο ήρεμοι, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσωπικότητα σε σύγκριση με ένα νεαρό κουτάβι.
  • Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι που δίδονται προς υιοθεσία θα έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο σπίτι και θα καταλαβαίνουν τις βασικές εντολές.
  • Οι αξιόπιστες οργανώσεις θα διασφαλίσουν ότι ο σκύλος σας έχει κάνει πλήρη ιατρικό έλεγχο, είναι στειρωμένος, εμβολιασμένος, αποπαρασιτωμένοςκαι έχει κάνει όλες τις θεραπείες που μπορεί να χρειάζεται πριν τον πάρετε σπίτι.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, το κέντρο υιοθεσίας θα έχει πληροφορίες για το ιστορικό του σκύλου, οπότε θα μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα κατοικίδιο που θα ταιριάζει με εσάς και τον τρόπο ζωής σας –όπως για παράδειγμα, αν τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια και με τα παιδιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε το τέλειο κατοικίδιο για εσάς.
  • Οι μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη και συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας. Μέσα σε αυτά είναι και η δυνατότητα να πάρουν πίσω τον σκύλο για να του βρουν ένα άλλο κατάλληλο σπίτι, αν αλλάξουν οι περιστάσεις και δεν μπορείτε πλέον να τον φροντίζετε.
  • Επειδή ακριβώς υπάρχουν πάρα πολλοί σκύλοι πoυ έχουν ανάγκη υιοθεσίας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι, με τη βοήθεια των συμβούλων του κέντρου περίθαλψης, θα βρείτε ένα ιδανικό κατοικίδιο για την περίπτωσή σας.
  • Και, πέραν όλων αυτών, θα έχετε την ικανοποίηση ότι προσφέρατε σε ένα αδέσποτο τη χαρούμενη ζωή και την αγάπη που αξίζουν όλα τα ζώα.

Φυσικά, όπως και με κάθε άλλο κατοικίδιο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πριν φέρετε τον καινούργιο φίλο σας στο σπίτι. Αυτό μπορεί να είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό όταν υιοθετείτε έναν σκύλο, αφού ο σκύλος σας ενδέχεται να μπει στη ζωή σας με λίγες παραπάνω ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζετε, ανάλογα με τη ζωή που είχε πριν καταλήξει στο κέντρο περίθαλψης.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ

  • Στους σκύλους αρέσει να έχουν χώρο να κινούνται και δεν τους αρέσει να περιορίζονται σε μικρούς κλειστούς χώρους. Πρώτα λοιπόν πρέπει να απαντήστε με ειλικρίνεια στην ερώτηση: έχετε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για έναν σκύλο;
  • Ακόμη κι αν έχετε χώρο στην καρδιά σας για έναν σκύλο, είναι απαραίτητο να έχετε χώρο γι’ αυτόν και στο πρόγραμμά σας. Αντίθετα με τις γάτες, οι σκύλοι εξαρτώνται από εσάς πολύ περισσότερο για να ασκούνται και να ψυχαγωγούνται, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο στη διάθεσή σας για να καλύπτετε τις συναισθηματικές, κοινωνικές και σωματικές ανάγκες του.
  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορεί να έχουν παγιωμένους τρόπους συμπεριφοράς που μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουν. Μπορεί να πάρει χρόνο στον σκύλο σας να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή μαζί σας, αλλά μην απογοητεύεστε – στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μαθαίνουν μια χαρά καινούργια κόλπα!
  • Δυστυχώς, κάποιοι σκύλοι βρίσκονται σε κέντρα περίθαλψης γιατί τους φέρθηκαν άσχημα στο παρελθόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μπουν στη ζωή σας με κάποιο συναισθηματικό φορτίο ή προβλήματα συμπεριφοράς. Πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο, κάντε στον σύμβουλο του κέντρου περίθαλψης όσο πιο πολλές ερωτήσεις γίνεται για το ιστορικό του, για να ξέρετε τι να περιμένετε.
  • Αν έχετε ήδη κάποιον σκύλο, η γνωριμία με τον καινούργιο σκύλο πρέπει να γίνει με προσοχή. Μερικές φορές, αυτό είναι πιο εύκολο αν ο καινούργιος σκύλος είναι κουτάβι, αντί για ενήλικος σκύλος από κέντρο περίθαλψης. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας για τη γνωριμία του σκύλου σας με άλλα κατοικίδια.
  • Αν ο σκύλος σας είχε χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή ή για επιδείξεις, μπορεί να έχει αποκτήσει κάποιες συμπεριφορές που θα χρειαστεί να τον βοηθήσετε να αναπροσαρμόσει. Το κέντρο υιοθεσίας θα μπορεί, λογικά, να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
  • Η φροντίδα ενός σκύλου συνεπάγεται έξοδα, όπως ασφάλιση κατοικίδιου, επισκέψεις στον κτηνίατρο, τροφές. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιου πρέπει να μπορεί να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, οπότε σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να το κάνετε άνετα πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο.
  • Ένας σκύλος είναι δέσμευση εφ’ όρου ζωής και είναι σημαντικό να δώσετε σε έναν υιοθετημένο σκύλο σταθερότητα, οπότε διασφαλίστε ότι μπορείτε να το κάνετε πριν τον πάρετε σπίτι.

Από τη στιγμή που θα είστε σίγουρος τι είδους σκύλο θέλετε, μπορείτε να ξεκινήσετε να αναζητείτε τον καινούργιο τετράποδο φίλο σας!

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που διαθέτουν ζωάκια προς υιοθεσία σε όλη τη χώρα, από εθνικούς φορείς μέχρι τοπικά κέντρα περίθαλψης και κυνοτροφεία. Θα βρείτε πολλεςεπιλογές κάνοντας μια προσωπική έρευνα στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα μπορεί να σας βοηθήσει και ο κτηνίατρος της περιοχής σας.

Όταν βρείτε ένα κέντρο από το οποίο θα μπορούσατε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, κανονίστε μια επίσκεψη. Το κέντρο θα πρέπει να φαίνεται (και να μυρίζει) καθαρό και το προσωπικό θα πρέπει να έχει χρόνο να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που έχετε καθώς και να σας παρέχει περαιτέρω συμβουλές. Αν ψάχνετε για σκύλο συγκεκριμένης φυλής, το κέντρο μπορεί να σας παραπέμψει σε μια ομάδα υιοθεσίας για τη φυλή που σας ενδιαφέρει.

Και τώρα περνάμε στο συναρπαστικό κομμάτι της υπόθεσης: να βρείτε το κατοικίδιό σας και να ξεκινήσετε την προετοιμασία για να το πάρετε σπίτι!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

  • Πείτε στο προσωπικό του κέντρου τι τύπο κατοικίδιου ψάχνετε, για να μπορέσει να σας δείξει τους σκύλους που έχει και θεωρεί ότι σας ταιριάζουν περισσότερο.
  • Όταν βρείτε τον τέλειο σκύλο για εσάς, ενημερώστε το προσωπικό για να μπορέσει να σας τον κρατήσει.
  • Οι άνθρωποι του κέντρου θα θελήσουν να σας επισκεφτούν στο σπίτι σας για να σιγουρευτούν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον σκύλο πριν μπορέσετε να τον υιοθετήσετε. Οπότε μην απογοητευτείτε αν δεν τον πάρετε σπίτι την ίδια μέρα!
  • Θα κληθείτε να πληρώσετε ένα τέλος υιοθεσίας, το οποίο θα βοηθήσει να καλυφθεί το κόστος της φροντίδας που είχε ο σκύλος σας κατά την παραμονή στο κέντρο περίθαλψης.
  • Τα περισσότερα κέντρα περίθαλψης θα στειρώσουν τον σκύλο σας και θα του βάλουν μικροτσίπ πριν τον πάρετε σπίτι. Αν δεν το κάνουν, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να υπογράψετε μια συμφωνία στην οποία θα δεσμεύεστε να το κανονίσετε να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Πηγή:purina.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Λαμπρή υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγ. Γεωργίου, στην Πιαλεία

Απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα η Ενορία της Πια…