geotrisi

– Καταγγελίες στο agrocapital.gr για περιπτώσεις που η ΔΕΗ κατέβασε το διακόπτη σε γεωτρήσεις αγροτών λόγω χρεών.

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες παραγωγοί σε περιοχές της Λάρισας ( Γιαννούλη, Αμπελώνα) βλέποντας τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται απότιστες, καθώς η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στις γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ στον Τύρναβο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτιστούν τα χωράφια.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στο agrocapital.gr, η εταιρεία για πρώτη φορά στα χρονικά έχει προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης Ιούλιο μήνα, εν μέσω καύσωνα και πανδημίας, οδηγώντας σε ολοκληρωτική καταστροφή περίπου 10.000 στρέμματα καλλιέργειες.

Οι αγρότες ζητούν πολιτική λύση επισημαίνοντας ότι:

  • για τρίτη χρονιά βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες, ( παγετός χαλάζι καύσωνας), ενώ ακόμη δεν έχουν ακόμα λάβει τις σχετικές αποζημιώσεις γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πληρωμή των οφειλομένων ποσών στη ΔΕΗ/
  • ένας σημαντικός λόγος που αυξάνει δραματικά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τη ΔΕΗ είναι το πεπαλαιωμένο δίκτυο καθώς και μεγάλο ποσοστό του νερού διαρρέεται πριν φτάσει στα χωράφια με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που θα αναλογούσε με βάση την κατανάλωση του νερού ενώ παράλληλα τονίζουν ότι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση για αναβάθμιση του ΤΟΕΒ.

Με αφορμή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές αρδευτικές γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου λόγω χρεών, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς οι αγρότες του Αμπελώνα και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και καλούνται για μία ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο από την ανικανότητα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο χρόνια τώρα, να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και από την αδυναμία εξεύρεσης μίας βιώσιμης και αειφόρου λύσης για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Είναι αδιανόητο να «κόβονται» οι συνδέσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην «καρδιά» της καλλιεργητικής περιόδου. Δύο χρόνια τώρα, αυξήθηκαν και οι οφειλές σε ορισμένους από τους ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, αλλά και το κόστος παραγωγής για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Η Κυβέρνηση αντί να αυτοθαυμάζεται και να παραμένει θεατής, οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το συμφέρον των απλών γεωργών και κτηνοτρόφων είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο».

Πηγή:agrocapital.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…