thetoc

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021»

Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

«Στην Αθήνα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ελλάδας Νίκο Δένδια), θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας (Κυριάκο Μητσοτάκη) και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, (Αλέξη Τσίπρα)», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, κατά την διάρκεια των επαφών με την ελληνική ηγεσία, «προβλέπεται να συζητηθούν οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων».

«Επίσης προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο», συνέχισε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι προγραμματίζεται η υπογραφή μνημονίου για την διοργάνωση Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε στις 11 Σεπτεμβρίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο τότε είχαν βρεθεί και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Λαβρόφ: Η θέση της Ρωσίας για την κατάσταση στη Μεσόγειο

«Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επανειλημμένα καλέσαμε όλες τις πλευρές. Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Ζιάκας, επανεκλεγείς Δημ. Σύμβουλος: Ήμουν πάντα δίπλα στον κάθε πολίτη. Το ίδιο θα συνεχίσω και στη νέα μου θητεία

Συνδημότισσες και συνδημότες… …θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια ένα μεγάλο «Ευχ…