agrotes-xrima

Από τον Μάρτιο προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς και παράλληλα να πιστώσει και τα ποσά που παρακρατήθηκαν στη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσxυσης.

Όσον αφορά τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αναμένεται να πληρωθεί από τα τέλη Μαρτίου.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις από τους παραγωγούς για την πληρωμή κορωνοενίσχυσης στο βαμβάκι. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Γιώργος Καραΐσκος, γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί οικονομικά το βαμβάκι, του οποίου η τιμή φέτος υπέστη καθίζηση. Το επόμενο 15ήμερο θα έχουμε εξελίξεις για το θέμα. Αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη τότε θα έχουμε δυναμικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών. Για το θέμα αυτό υπάρχει συντονισμός μεταξύ 22 συνεταιρισμών από Θεσσαλία και Μακεδονία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά προσέγγιση τα ποσά των συνδεδεμένων έχουν ως εξής:

  • Βαμβάκι 67 ευρώ περίπου ανά στρέμμα
  • Βιομηχανική τομάτα 67 ευρώ
  • Σκληρό σιτάρι 7 ευρώ
  • Μηδική 17 ευρώ (από 12 που ήταν πέρσι)
  • Όσπρια 17 ευρώ
  • Κτηνοτροφικά ψυχανθή 7,7 ευρώ

Η συνδεδεμένη (ειδική) ενίσχυση στο βαμβάκι θα μπορούσε να ήταν αυξημένη. Όπως δηλώνουν βαμβακοπαραγωγοί στον ΑγροΤύπο, για να υπάρξει μια διαφάνεια στον αριθμό των στρεμμάτων θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνει εντολή, μέχρι τέλος Απριλίου, με ειδικό κωδικό να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί έναρξη δήλωσης ΟΣΔΕ και να αναφέρουν τα στρέμματα καλλιέργειας, τα οποία θα κλειδώνουν στη συνέχεια και δεν θα μπορούν να αλλάξουν. Έτσι θα φανεί ο τελικός αριθμός των στρεμμάτων και θα αυξηθεί η ενίσχυση.

Πηγή:agrotypos.gr (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ο Υφ. Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας από Πύλη: «Άνθρωπος εγνωσμένου ήθους, ικανότητας και αποτελεσματικότητας, ο Κώστας Αγοραστός

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής μάχης, στην Πύλη βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στις…