newsit

Τη στρατηγική της διεθνοποίησης της προκλητικότητας της Τουρκίας συνεχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής Βρυξέλλες, όπου οι “27” καλούνται με μια φωνή να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην ‘Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ γίνεται σαφής αναφορά προς αυτή την κατεύθυνση.

“Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.” αναφέρεται χαρακτηριστικά, και καλείται η Άγκυρα να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο “και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο”.

Μήνυμα κατά των ίσων αποστάσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα αναλυτικά τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες προκλήσεις του Ερντογάν στην περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους αλλά θα κάνει σαφές στους εταίρους ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι καταδικαστέα και αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία απειλεί ευθέως με αμφισβήτηση της κυριαρχίας την Ελλάδα, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.

“Δεν θα είναι η Αθήνα αυτή η οποία θα υπονομεύσει τον ανοιχτό διάλογο επικοινωνίας που επιχειρούν να ξαναστήσουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών” σημειώνει διπλωματικός παράγοντας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα με ψυχραιμία και χωρίς ρητορικές αντιπαραθέσεις θα δίνει τις απαντήσεις “όπου κι όποτε πρέπει”.

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Τουρκία

Το κλίμα στις Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο βαρύ. Πρόσφατα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι βρίσκεται πιο μακριά από την Ε.Ε. απ΄ ότι στο παρελθόν. Και, μόλις χτες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Ώρα αποφάσεων για την ενεργειακή ακρίβεια

Όσον αφορά στην απάντηση της Ευρώπης στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο πήχυς των προσδοκιών είναι χαμηλά…

Χτες στη Ρώμη, Μητσοτάκης και Ντράγκι συντόνισαν τον “βηματισμό” τους εν όψει της σημερινής Συνόδου, καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα νέο μπρα ντε φερ σήμερα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά…

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα επιμείνουν στην πρόταση τους για αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι απαιτούνται “γενναίες” αποφάσεις από την Ευρώπη, για να αντιμετωπιστεί η νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, από το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αέριου από τη Ρωσία προς χώρες της ΕΕ, με το τσουνάμι των ανατιμήσεων που προκαλεί.

Το μεγάλο “στοίχημα” είναι να μην υπερισχύσουν οι εθνικές στρατηγικές αλλά επιτέλους η Ευρώπη να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των πολιτών της.

Πηγή:newsit.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…