synedrio_gonimotitas-spot

(φωτό:YOUTUBE PRINTSCREEN)

Απενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα του Συνεδρίου που θα διεξαγόταν 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το περιεχόμενο του διαφημιστικό σποτ.

Στην αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας προχώρησαν οι διοργανωτές του, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το προωθητικό βίντεο γεμάτο στερεότυπα και σεξιστικές αναφορές, κατηγορήθηκε δικαιολογημένα για υποβίβαση του γυναικείου φύλου, ενισχύοντας το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της. Όλα αυτά εν έτει 2021, σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για ίσα δικαιώματα και για την αυτοδιάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, στο προωθητικό σποτ που αποσύρθηκε η γυναίκα παρουσιάστηκε ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της χώρας και καλούνταν να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς μετά τα 40 δεν θα μπορέσει να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της.

 Αφ’ ότου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την υποστήριξή της στο Συνέδριο, σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες διαχώρισαν τη θέση τους. Αποτέλεσμα αυτού, η επ’ αόριστον αναβολή του.

Αντιδράσεις και επικρίσεις

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Έπειτα, ο δήμαρχος των Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει. Στο σημείωμά του στο twitter, ο κ. Ελισάφ ανέφερε τα εξής:

«Αποσύρω την ομιλία και τον χαιρετισμό μου από το 1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που πρόκειται να γίνει στην πόλη στο διάστημα 2-4 Ιουλίου.

Το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου όπως και το κείμενο της πρόσκλησης εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν την συμμετοχή μου ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα».

Τσίπρας: «Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη»

Θέση στην μεγάλη συζήτηση που άνοιξε για την αυτοδιάθεση του σώματος, μετά το προωθητικό βίντεο του σποτ του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», πήρε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι αδιαπραγμάτευτη και χαρακτήρισε «έκθετους» τους ομιλητές του συνεδρίου.

«Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, celebrities που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην προώθηση του συνεδρίου, απέσυραν την στήριξή τους.

Η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή με ανάρτησή της στο twitter, εξήγησε τους λόγους που είχε δεχτεί να στηρίξει στην αρχή το εγχείρημα και έσπευσε να αποσύρει τη στήριξή της στο συνέδριο, αναφέροντας πως δεν συμφωνεί με τέτοιες προσεγγίσεις.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας.

Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!»

Επίσης, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας και η σύζυγός του Ναταλί Κακκαβά απέσυραν την στήριξή τους, ενώ η Ράνια Θρασκιά ξεκαθάρισε τη θέση της μέσω ανάρτησης στο twitter.

Πηγή: news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Σήμερα Πέμπτη 5/10 στην Καλαμπάκα, η κεντρική ομιλία του Λευτέρη Αβραμόπουλου