apografiktirion

Σε εξέλιξη είναι η απογραφή των κτηρίων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η απογραφή του πληθυσμού, με νέα δεδομένα φέτος λόγω του covid.

 Συνολικά 114 τομεάρχες απογράφουν τα κτήρια και στη συνέχεια βάσει της δουλειάς αυτής θα χωριστεί κάθε τομέας σε μικρότερα τμήματα και κάθε απογραφέας θα αναλάβει από ένα τμήμα για την απογραφή του πληθυσμού.

Για τη διαδικασία της απογραφής μίλησε στον Team fm, o Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ στο Ρέθυμνο, Γιώργος Κοτσιφάκης. Όπως τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης “η απογραφή των κτηρίων χρειάζεται γιατί δεν έχουμε ένα εθνικό μητρώο με καταγεγραμμένα τα κτήρια. Το ΤΕΕ άλλωστε το ζητά, διότι μετά από κάθε μεγάλο σεισμό αλλάζουν οι προδιαγραφές στα κτήρια. Αν ξέρουμε σαν χώρα ότι το 50% των κτηρίων είναι χτισμένο πριν το 1978 που άλλαξε για πρώτη φορά με βάση το σεισμό της Θεσσαλονίκης ο πολεοδομικός κανονισμός, τότε μπορούμε να ξέρουμε πόσα κτήρια θα αντέξουνε σε συγκεκριμένα ρίχτερ.

Επίσης πρέπει να ξέρουμε από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα κτήρια και το βασικότερο, τον αριθμό των κατοικιών”.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, στην απογραφή τω κτηρίων οι τομεάρχες πηγαίνουν με ένα ταμπλετ στις γειτονιές και ζητούν βασικές πληροφορίες, δηλαδή πότε χτίστηκε, πόσους ορόφους έχει, από τι υλικά είναι φτιαγμένος ο σκελετός και πόσες κατοικίες έχει.

Η προοπτική πάντως είναι μέχρι το 2024 να υπάρχουν μητρώα ώστε να μη χρειάζεται να γίνεται η απογραφή με αυτόν τον τρόπο.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Με νέα δεδομένα λόγω του covid αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας θα γίνει η απογραφή του πληθυσμού, η οποία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, καθώς θα έχουν ενεργό ρόλο σε αυτήν οι πολίτες.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτσιφάκης, ο απογραφέας θα επικοινωνεί με τα νοικοκυριά, θα δίνει έναν συγκεκριμένο κωδικό και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να μπει στο ίντερνετ και να ολοκληρώσει μόνος του τη διαδικασία της απογραφής. Βέβαια στις περιπτώσεις των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων ή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, η απογραφή θα γίνει με τον κλασσικό τρόπο.

“Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνουμε τη γραφειοκρατία και τα αποτελέσματα θα βγουν πολύ πιο γρήγορα” σημείωσε ο κ. Κοτσιφάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα στοιχεία που παρέχουν ο πολίτες στην ΕΛΣΤΑΤ είναι απόρρητα και καλεί τους πολίτες να την εμπιστευτούν. “Η ΕΛΣΤΑΤ ασφαλώς θα βοηθήσει, άλλα χρειάζεται η συνεργασία των πολιτών. Πρέπει να μας εμπιστευτούν, τα στοιχεία που ζητάμε θα είναι απόρρητα, η ΕΛΣΤΑΤ έχει τις προδιαγραφές να διασφαλίσει τα στοιχεία.

Γίνεται σε όλες τις χώρες απογραφή, υπάρχει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από το εθνικό μας κοινοβούλιο”.

Τα στοιχεία που συλλέγονται στην απογραφή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα. “Χρειάζεται να ξέρουμε ποιοι είμαστε. Έχουμε πολύ πληθυσμό σε μεγάλες ηλικίες και λίγο στις μικρές ηλικίες, οι γεννήσεις έχουν μειωθεί στο 65% τω γεννήσεων που είχαμε παλιότερα. Όταν έχουμε τα στοιχεία, τότε η πολιτεία μπορεί να κάνει ένα προγραμματισμό για τις ανάγκες που έχει ο πληθυσμός.

Αν οι πάνω των 65 ήταν το 10% παλιά και τώρα είναι το 30% χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Θα χουμε στοιχεία για την απασχόληση, σε ποιους κλάδους υπάρχει ανεργία, που υπερπροσφορά, συλλέγουμε πάρα πολλές πληροφορίες”.

Πηγή:goodnet.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Από δω και πέρα πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε σκληρά για το καλό του τόπου.

Φίλοι και φίλες, Αγαπητοί συνδημότες, Αισθάνομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου την ανάγ…