8_53

Αρχές Αυγούστου, το αργότερο, θα πιστωθεί στους δικαιούχους αγρότες η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, σύµφωνα µε τις πρωθυπουργικές δεσµεύσεις, ενώ την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν την πληρωµή να αφορά σε µια γενναία προκαταβολή, την οποία θα διαδεχθεί µια αντίστοιχου ύψους πληρωµή τον προσεχή Νοέµβριο.

Περί τα 50 εκατ. ευρώ προκαταβολή μέχρι τον Αύγουστο και άλλα τόσα εκκαθάριση ως το  Φθινόπωρο στο σχέδιο για αγροτικό πετρέλαιο            

Τα συνολικά χρήµατα που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισµό για την πληρωµή του Αυγούστου, ανέρχονται σε περίπου 40 µε 50 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda από το γραφείο του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά. Ολόκληρο το κονδύλι που έχει εγκριθεί από τον κρατικό προϋπολογισµό για το µέτρο επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Το εξατοµικευµένο ποσό της ενίσχυσης θα υπολογιστεί µε βάση τα στρέµµατα που είχαν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε του 2021, µε την πλατφόρµα για τις ενισχύσεις να ανοίγει µέσα στον Ιούλιο, σύµφωνα µε την εξειδίκευση του µέτρου που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Η πλατφόρµα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των κατ’ επάγγελµα αγροτών, δικαιούχων της επιστροφής, θα τρέξει µέσω της ΑΑ∆Ε, ενώ προϋπόθεση για την καταβολή της πίστωσης είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε και το 2022.

Την επίσπευση της προκαταβολής, η οποία θα αφορά στη χρήση πετρελαίου βάσει τιµολογίων που εκδόθηκαν µέσα στο πρώτο εξάµηνο του έτους, συζήτησαν κεκλεισµένων των θυρών την προηγούµενη ∆ευτέρα 20 Ιουνίου στο Μαξίµου ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά. Την αµέσως επόµενη ηµέρα, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συµβούλιο, ο πρωθυπουργός, ήρθε να επιβεβαιώσει το θέµα που είχε ήδη από τον περασµένο Μάιο ανακινήσει η Agrenda.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο πακέτο µέτρων που ανακοινώθηκε για όλους τους πολίτες αναφορικά µε τις επιδοτήσεις στα καύσιµα, αφορά και τους αγρότες, οι οποίοι επίσης είναι δικαιούχοι του µέτρου έκπτωσης 15 λεπτών στην αντλία για το ντίζελ.

Εκκαθάριση Νοέµβριο µε ισόποση πληρωµή

Πληροφορίες της Agrenda θέλουν το υπουργείο να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να αυξήσει το κονδύλι για το αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που θα εξασφαλίσει µια πληρωµή αντίστοιχη µε αυτήν που θα πιστωθεί σε λιγότερο από δύο µήνες στους παραγωγούς.

Στόχος δηλαδή είναι τα 60 εκατ. που έχουν δεσµευτεί από τα κρατικά ταµεία να προσεγγίσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ώστε χοντρικά να γίνει µια πίστωση 50 εκατ. (Αύγουστος) και άλλη µια 50 εκατ. (Νοέµβριος) στην εκκαθάριση. Το επιπλέον ποσό αναζητείται τόσο από τον εθνικό προϋπολογισµό, όσο και από τα διαθέσιµα κοινοτικά κονδύλια.

Επιπλέον 100 εκατ. για κτηνοτρόφους και πετρέλαιο

Συγκεκριµένα, η πλατεία Βάθη έχει να διαχειριστεί για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών 100 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την ΚΑΠ. Σύµφωνα µε τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργαντά µέχρι τις αρχές Ιουλίου θα υπάρξουν επίσηµες ανακοινώσεις αναφορικά µε τον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήµατα αυτά στους παραγωγούς. Πρόκειται για 74 εκατ. που αποδεσµεύονται από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης της µεταβατικής ΚΑΠ και επιπλέον 26 εκατ. ευρώ από το αποθεµατικό κρίσης της ΕΕ που έχουν εξασφαλιστεί ήδη από τον περασµένο Μάρτιο.

Το σχέδιο Γεωργαντά, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού, εστιάζει στους κτηνοτρόφους. Για εκεί έχουν κατανεµηθεί 50 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους µέσω της επιστροφής τζίρου 2% (υπολείπεται µια συµπληρωµατική πληρωµή 10 εκατ. ευρώ). Αναµένεται το µεγαλύτερο ποσοστό των 74 εκατ. του ΠΑΑ να κατευθυνθεί προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας για την αγορά ζωοτροφών, σε µια κίνηση που έρχεται να στηρίξει έµµεσα και την εγχώρια φυτική παραγωγή.

Τα 26 εκατ. του αποθεµατικού κρίσης, αναµένεται ότι θα κατευθυνθούν στο ταµείο του αγροτικού πετρελαίου για την εκκαθάριση του Νοεµβρίου. Ενόψει εκλογών, δεν αποκλείεται τα 26 εκατ. να διπλασιαστούν, κάτι στο οποίο προτρέπει και η Κοµισιόν, ώστε να συµπληρωθεί το ποσό των 50 εκατ. για την συµπληρωµατική πληρωµή των αγροτών.

Πηγή:agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…