mitsotakis-maximou-500

Σε ένα νέο τοπίο, μετά το Πάσχα, προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου. Ενα τοπίο με λιγότερη πανδημία και περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, όχι μόνο με τη δοκιμή του νέου μίγματος ελέγχου της πανδημίας (άνοιγμα λιανεμπορίου, ενίσχυση των εμβολιασμών, self-test, καλύτερη αστυνόμευση των μέτρων), αλλά και με το Σχέδιο Ελλάδα 2.0, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο κατατίθεται μεθαύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αργότερα θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από την Ολομέλεια κι αμέσως μετά, περί το τέλος Απριλίου, θα κατατεθεί επισήμως στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα πρώτα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο καλοκαίρι. Κι αν ο τουρισμός -σε περιβάλλον πολύ περισσότερων εμβολιασμών, όπως θα γίνει από τον Μάιο και μετά- πιάσει τον στόχο του 50% του τζίρου του 2019, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να πάρει μια βαθιά ανάσα.

Κρίσιμο δίμηνο

Η κυβέρνηση προσδοκά να περάσει όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, ώστε μετά -μαζί με τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα- να αλλάξει πλήρως και η πολιτική ατζέντα. Η συζήτηση θα πάει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της πρώτης τετραετίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι σε αυτό το πεδίο υπερέχει καταφανώς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει ακόμα αφήγημα και εξαντλεί την αντιπολιτευτική του δυναμική στην πολιτική επένδυση στην κρίση και στη διχαστική ρητορική. Αυτό άλλωστε καταγράφουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης. Η έως τώρα διαχείριση των κρίσεων (πανδημία, Εβρος, ελληνοτουρκικά, ύφεση) βοήθησε στην ανάδειξη των ηγετικών ικανοτήτων του Κ. Μητσοτάκη.

Ομως η παράταση της κρίσης λόγω της πανδημίας φθείρει πλέον την κυβέρνηση και λόγω ορισμένων λαθών και λόγω της μεγάλης κόπωσης των πολιτών. Αλλάζοντας τοπίο και ατζέντα μαζί με την παραγωγή θετικού έργου και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και με τη βοήθεια του καλοκαιριού, θα αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου. Ούτως ή άλλως, αυτό που κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις μετρήσεις είναι πως όσοι εκφράζουν δυσαρέσκεια δεν γυρνούν την πλάτη στη Ν.Δ. πηγαίνοντας σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά κάνουν μια στάση στην αδιευκρίνιστη ψήφο και, όπως εκτιμούν, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν με την αλλαγή του κλίματος.

Ολοκλήρωση έργου

Εμμέσως πλην σαφώς το 2.0 δίπλα στο Ελλάδα (στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0), δείχνει και τη διετία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της και να διεκδικήσει την επανεκλογή της στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023. Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει στις επόμενες εκλογές καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν, αν θέλουν, τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της χώρας ή αν θα ρισκάρουν τη «δεύτερη φορά», που θα είναι «πολύ αλλιώς από την πρώτη»…

Πηγή:eleftherostypos.gr (Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου )

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…