lagkarnt_soimple_ntaiselmploum

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται πιθανότατα να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και μεταθέτοντας για αργότερα το επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρότεινε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα ενταχθεί τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την εκταμίευση κεφαλαίων έως ότου η ευρωζώνη αποσαφηνίσει το είδος της ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τη βούληση του ΔΝΤ να επιτευχθεί συμφωνία υπογραμμίζει το γεγονός ότι στο προσεχές Eurogroup θα δώσουν το παρών ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, αρκεί ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η χώρα θα έχει αρκετή ρευστότητα τον Ιούλιο για την αποπληρωμή των λήξεων χρέους και την αποφυγή της αθέτησης πληρωμών.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε στη λύση που περιέγραψε η Λαγκάρντ», αναφέρει στο Reuters ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στην προετοιμασία του Eurogroup της Πέμπτης.

Το ίδιο δήλωσε και δεύτερος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι αναμένει μία συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με βάση τα όσα περιέγραψε η Λαγκάρντ.

«Θα υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το χρέος, αλλά το πότε θα γίνει αυτό μένει να καθοριστεί», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, αν επιτευχθεί ο αναμενόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει από τον ESM δόση ύψους 7,4-8 δισ., για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους του επόμενου μήνα.

 topontiki.gr
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Σοκ στο Παλαιό Φάληρο με ξυλοδαρμό ανηλίκου – Βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε σε 11χρονο

Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, με τη νέα επίθεση να σημειώνεται στο Παλαιό …