Ntala-Eirini-1-850x491

Γράφει η Ειρήνη Ντάλλα/Φιλόλογος

«Τι έκανε η 24χρονη στη σουίτα τέτοια ώρα;»

Πόσα λάθη, πόσες προκαταλήψεις και πόση βία κρύβονται  μέσα στο ερώτημα που ακούμε κατά κόρον να αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τελικά ο βιασμός ήταν και παραμένει  πράγματι το έγκλημα που δικάζεται το θύμα και όχι ο θύτης!

Τι ώρα γύριζε στο σπίτι; Πού βρισκόταν; Ποιοι ήταν συντροφιά της; Τι φορούσε; Είχε πιεί; Προκάλεσε; Αμύνθηκε; Μήπως τελικά το ήθελε;Είπε όχι;Με λυπεί που οι ερωτήσεις αυτές  γίνονται όχι μόνο από άντρες αλλά και από γυναίκες εξίσου .Όπως με εξοργίζει που δε γίνονται για το θύμα μια δολοφονίαςας πούμε , αλλά για το θύμα ενός σεξουαλικού εγκλήματος μόνο.

Θα ήθελα όλοι εκείνοι κι εκείνεςπου κατηγορούν το θύμα να θέσουν τις ίδιες ερωτήσεις και σε περίπτωση που το θύμα είναι ένα βρέφος που κακοποιήθηκε από οικείο πρόσωπο στη κούνια του, ένα παιδάκι θύμα του δασκάλου στο σχολείο ή του προπονητή του στις δραστηριότητες, μια αναίσθητη ασθενής σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή ιδιωτικού ιατρείου ,μια νεαρή γυναίκα που βιάστηκε παρουσία των παιδιών της από τους ελαιοχρωματιστές που κάλεσε για να βάψει το σπίτι της, μια  μεσήλικη  γυναίκα που βιάστηκε έξω από σούπερ μάρκετ  μέρα μεσημέρι ,μια  ηλικιωμένη γυναίκα που βιάστηκε από ληστή μέσα στο ίδιο της το σπίτι…που δεν είναι εξωπραγματικά,έχουν συμβεί και συμβαίνουνστη χώρα μας.

Ποιος προκάλεσε εκεί;Ποιος ζητούσε το βιασμό του; Κανείς θα απαντήσω εγώ. Άλλωστε ξεχνάτε ότι ο βιασμός δεν είναι συναίνεση,  ούτε ακούγεται το όχι σου ,όσο δυνατά και να το φωνάξεις….η άρνηση για τον βιαστή δεν είναι αποδεκτή ,είναι αφροδισιακή και τονώνει το εγώ του, υπογραμμίζει την εξουσία του.Δε φλερτάρει μαζί σου,δε θέλει σχέση…σε βιάζει.

Ακούστηκε επίσης ότι όλες οι παραπάνω ερωτήσεις ,αποτελούν κρυφές συστάσεις για τις γυναίκες ,για την ασφάλεια τους ,για να μην χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωπες με το βιασμό στη ζωή τους. Φρικιαστική δήλωση που αποδεικνύει και πάλι τη θέση της γυναίκας  στη κοινωνίας .Πρέπει να ακολουθούμε δηλαδή κανόνες ντυσίματος και συμπεριφοράς για να μην καταλήξουμε βιασμένες ….το φταίξιμο μετατοπίζεται στο θύμα με ανούσια και λανθασμένα προσχήματα. Αντί να υπενθυμίζεις ότι ο βιασμός είναι βαρύτατο έγκλημα να νομοθετείς σκληρούς νόμους που να τον αποτρέπουν και να καταδικάζεις παραδειγματικά τους θύτες ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ,επιφορτίζεις με βάρη τα θύματα ,με ενοχές ότι κάτι τα ίδια δεν έκαναν σωστά.

Όλα ξεκινούν όμως από τον άντρα! Γιατί δεν μιλάμε για βιασμούς αντρών από γυναίκες και δε δίνουμε συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν από μας; Γιατί η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας έχει κάνει πλύση εγκεφάλου για την  πολυγαμική φύση του άντρα, για τον άντρα κυνηγό , για  τον άντρα παλαιάς κοπής …..και τα τόσα εμετικά  στερεότυπα που διαιωνίζονται και κρατούν τον άντρα ψηλά και τη γυναίκα υπό;

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι όπως κι ένας άντρας έτσι  κι εμείς ως γυναίκες έχουμε δικαίωμα σε όλα, αναφαίρετα και αδιαμφισβήτητα .Αν μας το επιτρέπετε κύριοι έχουμε δικαίωμα στη διασκέδαση όπως κι εσείς χωρίς ωράριο, έχουμε δικαίωμα να πιούμε αν το επιθυμούμε και λίγο παραπάνω από το επιτρεπτό κάποια στιγμή, έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορήσουμε ασυνόδευτες ,χωρίς τη συνοδεία πατέρα, αδερφού η συντρόφου που θα εκτελεί χρέη σωματοφύλακα από εσάς τους άντρες,έχουμε δικαίωμα να φορέσουμε ό,τι μας κάνει κέφι , έχουμε δικαίωμα να συνευρεθούμε ερωτικά με όποιον και όποτε  εμείς επιλέξουμε όπως κι εσείς.

Όλα τα παραπάνω να τα κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή με τη σκέψη ότι θαπροκαλέσουν… το βιασμό μας. Αποτελούν υποτίθεται απλές κατακτήσεις για την καθημερινότητα μια γυναίκας, υποτίθεται. Αποτελούν φαίνεται όμως όλα κίνδυνο για τη φύση και τη ζωή της. Γιατί στον κόσμο των βιαστών –αντρών είναι πατήματα για τις αρρωστημένες ορέξεις τους. Κι αντί να κατηγορηθούν και να στοχοποιηθούν εκείνοι που ως ανώμαλοι και άρρωστοι ,αντιστρέφουν τους όρους και στήνουν στο τοίχο άλλη μια φορά τις γυναίκες.

Ως γυναίκα λοιπόν κι εγώ ,αφού μας αναγκάζεται για άλλη μια φορά να βάλουμε διακριτά όρια εξαιτίας του φύλου μας, θα πω ότι είμαι περήφανη που είμαι γυναίκα και είμαι στο πλάι της 24χρονης.Τουλάχιστον εκείνη ως γυναίκα δεν εξανάγκασε κανέναν να συνευρεθεί μαζί της με τη βία ,δεν είχε στη τσέπη της το χάπι του βιασμού για να εκδηλώσει τα άγρια ένστικτα της «προικισμένης» φύσης της πάνω σε έναν άντρα, δεν παρεμπόδισε  και καταπάτησε με τις φίλες της την ελευθερία και την αυτοδιάθεση ενός άντρα για να κάνει παρεϊστικο χαβαλέ και ομαδικό σεξ  ,δεν εξευτέλισε κανέναν, δεν κατέστρεψε μια ζωή ηθικά και ψυχολογικά,δεν εξανάγκασε κανέναν να ζει με τη «βρωμιά» πάνω του ,δεν επέβαλε σε κανέναν να ζει με το στίγμα του βιασμού(,που δυστυχώς υπάρχει κι αυτό στην Ελλάδα)…..γιατί είναι γυναίκα.

Και μια γυναίκα χωρίς στήριγμα οικογενειακό , οικονομικού υποβάθρου ή ισχυρού κοινωνικού περιβάλλοντος αυτή τη φορά δεν φοβήθηκε και τα έβαλε με τους άντρες! Μόνο μπράβο αξίζουν στο κορίτσι αυτό, όχι στοχοποίηση και ανθρωποφαγία……Ούτε σε εκείνη ,ούτε σε κανέναν άλλο που πέφτει θύμα βιασμού. Αυτά κρατήστε τα  για τους βιαστές!Και μια έκκληση στις γυναίκες ,μη ασπάζεστε τον μισογυνισμό , δεν σας πρέπει!

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Απολογισμός διετίας 2022-2024, για τη ΝΕ του ΤΕΕ Τρικάλων

Έπειτα από την συμπλήρωση 2 ετών από τη σύσταση της νέας Ν.Ε. ΤΕΕ Τρικάλων και με δεδομένο…