photo_229234357_sheep_greece_0

Εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.516.836 ευρώ για την χρηματοδότηση της Πράξης «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», στο πλαίσιο της Δράσης 10.2.1 του Υπομέτρου 10.2 του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020.

Από το παραπάνω ποσό των 1.516.836 ευρώ, ποσό ύψους 516.836 ευρώ αφορά αδιάθετο υπόλοιπο. Συνεπώς, η επιπλέον κατανομή που απαιτείται αφορά ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ.

Η Διεύθυνση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥπΑΑΤ ζητά την εφαρμογή της σχετικής απόφασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή των δικαιούχων της δράσης.

Η Δράση έχει ως σκοπό τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης που διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους σε συνθήκες αειφορίας.

Οι ενέργειες της Δράσης αφορούν:
1. Την τήρηση γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου που είναι απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση, διάσωση και αξιοποίηση μίας φυλής ζώων και την πιστοποίηση ότι τα ζώα αυτά ανήκουν στη φυλή. Γίνεται συλλογή πληροφοριακών στοιχείων των ζώων προκειμένου να τηρηθεί το γενεαλογικό βιβλίο της φυλής.
2. Τον έλεγχο αποδόσεων που γίνεται με σκοπό τον προσδιορισμό της γενετικής ποιότητας ή της απόδοσης του ζωικού κεφαλαίου για την διατήρηση και ορθολογικότερη αξιοποίηση των ζώων. Πραγματοποιείται με τη διεξαγωγή μετρήσεων στοιχείων ελέγχου αποδόσεων.
3. Την ενημέρωση που γίνεται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέσω σεμιναρίων, ημερίδων και συμμετοχής σε εκθέσεις. Επιπλέον, παρέχεται τεχνική και επιστημονική στήριξη για την παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας περί της διαχείρισης ζωικών γενετικών πόρων σε επίπεδο εκμετάλλευσης.
4. Τον γονοτυπικό έλεγχος των ζώων ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή ώστε να μειωθεί η συχνότητά τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Πηγή:agrotypos.gr, (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…