Mantalia Panagiota

Γράφει η Παναγιώτα Μανταλιά
Το να ακούς τον ήχο από τα χαλίκια στις σόλες των παπουτσιών σου, το κελάρυσμα του νερού από το ποτάμι, την «πνοή» του ανέμου ανάμεσα στα δέντρα, τις μυρωδιές της φύσης στα ρουθούνια σου και όταν γυρίζεις το βλέμμα επάνω να αντικρύζεις τον ανοιχτό καταγάλανο ουρανό και το επιβλητικό τοπίο των ορεινών όγκων της Πίνδου είναι όλα στοιχεία ανεκτίμητα που ενισχύουν την ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ανάταση του κάθε ανθρώπου. Κι όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσω της πεζοπορίας στα ορεινά μας. Μια συμφωνία ερεθισμάτων που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις του περιπατητή.

Μια σειρά από γνωστά μονοπάτια στην περιοχή συνθέτουν πολλούς λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τον περιπατητικό τουρισμό ο, οποίος αποτελεί μια ιδιαίτερη εναλλακτική μορφή. Καταρχήν αντιμετωπίζεται η εποχικότητα του τουρισμού στην περιοχή με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τι γίνεται όμως με τα άγνωστα μονοπάτια, αυτά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα καθαρίσουμε να τα εκμεταλλευτούμε; Μέσα στα αμέτρητα μονοπάτια του Δήμου Πύλης συμπεριλαμβάνονται αυτά της Παλαιοκαρυάς, ενός ιστορικά κομβικού περάσματος από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο και στα Άγραφα.

Τα πιο βασικά είναι αυτά της Γκρόπας και του Καρβασσαρά/ Κατουσίου. Κομμάτια των μονοπατιών είναι ακόμη προσβάσιμα, όλα όμως χρήζουν φροντίδας και συντήρησης. Ο Ορειβατικός /πεζοπορικός Σύλλογος Πύλης και ο τοπικός Επιμορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Γκρόπα» προσπαθούν με διάφορες ενέργειες να κρατήσουν ανοικτά αυτά τα μονοπάτια και να τα κάνουν γνωστά. Δεν είναι όμως αρκετό, χρειάζεται την άμεση και ενεργή στήριξη και παρέμβαση της Πολιτείας σε όποιο επίπεδο είναι απαραίτητο.

1

Και γιατί χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση;;; Γιατί ιδίως στην μεταπανδημική εποχή, η εξέλιξη του εναλλακτικού περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά το σημείο εκκίνησης και ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης της δημογραφικά, κοινωνικά, και οικονομικά παραπαίουσας περιοχής. Αυτές οι περιπατητικές διαδρομές θα συμβάλλουν με ένα ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι οικονομικές επιδράσεις αφορούν ουσιαστικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την παραγωγή, ζήτηση και αύξηση των πωλήσεων τοπικών προϊόντων, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συμπληρωματικών πηγών εισοδήματος.

2

Επιπλέον ενδυναμώνονται οι τοπικές επιχειρήσεις, δίνονται κίνητρα για να δημιουργηθούν και άλλες και προωθείται
η ανάπτυξη περιοχών που βρίσκονται σε μειονεκτούσα θέση.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη ανάπτυξης αυτού του είδους τουρισμού, υπάρχουν και κοινωνικές επιπτώσεις ιδιαίτερης σημασίας. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών είναι αρκετά και συμβάλλουν στη γενικότερη εικόνα του τουριστικού προϊόντος της εκάστοτε περιοχής

Επίσης οι θεματικές διαδρομές μπορούν να αναδείξουν τα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά και εν γένει πολιτιστικά στοιχεία ενός προορισμού με την προϋπόθεση του σεβασμού αυτών των χαρακτηριστικών. Οι αρχαιολογικοί χώροι, η αρχιτεκτονική, η κουλτούρα και οι τέχνες της τοπικής κοινωνίας αποτελούν πόλους έλξης της εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης, κι επομένως η αποτελεσματική εφαρμογή του εναλλακτικού τουρισμού εξασφαλίζει την προστασία και την ανάπτυξη του πολιτισμού.

Σαν ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον, αφού οι εγκαταστάσεις είναι μικρής κλίμακας και έτσι ο χαρακτήρας της υπαίθρου παραμένει αναλλοίωτος. Δίνεται προώθηση στις τοπικές υποδομές, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Μανταλιά Παναγιώτα

ΠΕ80 MSc Οργάνωση και Διοίκηση
Υποψήφια Διδάκτωρ ΗΜΜΥ Πελοποννήσου

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…