ntour 1

ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑΜΕΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΄΄ΓΟΜΦΩΝ΄΄ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Αποκαλύψεις έφεραν οι πλημμύρες του Ιανού στην αρχαιολογική περιοχή  ΄΄Γόμφων΄΄ στη θέση ΄΄επισκοπή΄΄ Μουζακίου .Αρχαίους τάφους  ξέθαψαν  τα ορμητικά νερά.

Για πάνω από δέκα ,έκανε λόγο υπάλληλος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας ,πλην όμως οι τρείς ή τέσσερις ανοίχτηκαν και οι υπόλοιποι ξαναθάφτηκαν με μπάζα και αμμοχάλικα για την αποκατάσταση του  αναχώματος και του δρόμου πάνω σε αυτό. Παρ’ ότι πέρασαν έξι και πλέον μήνες από τις ισχυρές πλημμύρες του  περασμένου Σεπτεμβρίου και τις αποκαλύψεις,  καμία ανακοίνωση δεν έγινε σχετικά από τους αρμόδιους φορείς.

Το γεγονός μαρτυρούν οι μεγάλες  λαξευτές πέτρες  από κιβωτιόσχημους τάφους που είναι πεταμένες σε παραπλήσιο αγρό  και πολλές άλλες  στην κοίτη του ποταμού.

Οι αρχαίοι Γόμφοι αποτελούσαν κέντρο άσκησης της λιθοξοϊκής τέχνης. Ανασκαφικά δεδομένα στον αρχαιολογικό χώρο όπως σπόνδυλοι κιόνων, ενεπίγραφη πλίνθος με ονόματα Γομφέων μαρμαροτεχνιτών, ημίεργη προτομή, επιτύμβιες στήλες και μαρμάρινή λάρνακα, ενισχύουν την άποψη αυτή.

Για την ανάδειξη του κηρυγμένου (Υπουργική Απόφαση 1154/4-3-1964, ΦΕΚ 91/Β΄/19-3-1964) αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Γόμφων έχει κατατεθεί μελέτη από τον κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, τότε Διευθυντή της πρώην ΛΔ΄ ΕΠΚΑ, που αφορά στη γενικότερη επανένταξη του χώρου μέσα στις δραστηριότητες των Δήμων Μουζακίου, Τρικάλων, Πύλης και Αργιθέας.

Στόχος της μελέτης είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Γόμφων να λειτουργήσει ως ένα αρχαιολογικό πάρκο και σε συνδυασμό με πολιτιστικές εγκαταστάσεις, να προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και άθλησης.

Δυστυχώς έως σήμερα δεν έγινε καμία προσπάθεια από το Δήμο Μουζακίου  για ανάδειξη της αρχαιολογικής περιοχής.

Μια θαυμάσια ευκαιρία να ανοιχτούν οι τάφοι που  ξεθάφτηκαν στην κοίτη του ποταμού και να μεταφερθούν σε παρακείμενη έκταση ,χάθηκε για πάντα  και θάφτηκε από  τόνους αμμοχάλικο.

Δεν  ΑΔΡΑΞΕ κανείς την ευκαιρία που μας έδωσε από μόνη της η φύση , σαν να την έσπρωξε η μακραίωνη ιστορία και κληρονομιά. Προσπάθησαν  από μόνα τους να αποκαλυφθούν κι εμείς τα σπρώξαμε στην αφάνειά τους .

Πέτρες είναι μην ασχολείσαι μου είπε κάποιος ,κι έσκυψα το κεφάλι κι έφυγα!!!

 Δεν θέλουν  να πάει μπροστά αυτός ο τόπος !!!!!

Παρασκευή Ντούρβα

V D (2)

V D (3)

V D (4)

V D (1)

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…