gonato

Οι τραυματισμοί του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι λιγότερο συχνοί απ’ ό,τι του πρόσθιου, ωστόσο, δε θα πρέπει να τους υποτιμούμε. Ειδικά, όταν συνδέονται με ένα τροχαίο ατύχημα.

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος της άρθρωσης του γονάτου. Ονομάζεται οπίσθιος επειδή εντοπίζεται πίσω από το γόνατο. Συνδέει την κνήμη με το μηριαίο οστό και, μαζί με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, διατηρεί τη σταθερότητα της περιοχής. Οι δύο τους διασταυρώνονται εσωτερικά και σχηματίζουν ένα Χ στο κέντρο του συνδέσμου. Όμως, τι θα γίνει αν τραυματιστεί ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος;

Αυτού του είδους οι τραυματισμοί είναι λιγότερο συχνοί από αυτούς του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Ο τελευταίος θεωρείται πιο ευάλωτος.

Συνήθως υπάρχει λιγότερος πόνος και αστάθεια, αλλά η αναπηρία μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Παρακάτω, έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος – Τα συμπτώματα ενός τραυματισμού του

Οι περισσότεροι άνθρωποι με έναν τραυματισμό στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο αισθάνονται αμέσως πόνο και έπειτα έχουν ένα πρήξιμο. Η αίσθηση που περιγράφουν είναι πως το γόνατο μοιάζει αδύναμο και χαλαρό, σα να μην υποστηρίζει το βάρος.

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και να εμφανίζεται μαζί με δυσκολία στο περπάτημα, και έτσι ίσως υπάρχει χωλότητα. Αν και είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα συμπτώματα ενός τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου μπορούν να είναι τόσο ήπια που να μην τα παρατηρήσετε.

Τελικώς, αρχίζει να εμφανίζεται πόνος, ή το γόνατο αρχίζει να γίνεται ασταθές. Σε αυτό το σημείο το άτομο αναζητά ιατρική βοήθεια και ανακαλύπτει πως ο τραυματισμός έχει προκληθεί εδώ και καιρό.

Οι βαθμοί του τραυματισμού

Η κατηγοριοποίηση των τραυματισμών του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται βάσει του μεγέθους της μετατόπισης των οστών στην άρθρωση του γονάτου. Οι βαθμοί του τραυματισμού είναι οι εξής:

  • Πρώτου βαθμού ή μερικός: Περιλαμβάνει μια μετατόπιση του οστού της κνήμης προς τα πίσω, 1 με 5 χιλιοστά.
  • Δευτέρου βαθμού ή πλήρης: Σε αυτή την περίπτωση, η μετατόπιση προς τα πίσω είναι της τάξης των 6 με 10 χιλιοστών.
  • Τρίτου βαθμού: Η μετατόπιση είναι άνω των 10 χιλιοστών. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάκωση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, αλλά και του πρόσθιου.

Κύριες αιτίες

Πολλοί τραυματισμοί στα γόνατα προκαλούνται κατά τη διάρκεια αθλημάτων. Όμως, οι τραυματισμοί του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πολύ συχνά το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος με μηχανή. Συμβαίνει όταν το άτομο δέχεται ένα χτύπημα ακριβώς κάτω από το γόνατο, ή όταν το ίδιο του το βάρος πέφτει πάνω στην τεντωμένη άρθρωση.

Άλλοι συχνοί μηχανισμοί τραυματισμών είναι οι ακόλουθοι:

  • Όταν το γόνατο δέχεται χτύπημα από πίσω πολύ γρήγορα.
  • Όταν το οστό της κνήμης χτυπά δυνατά σε κάτι πολύ σκληρό, όπως στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου.
  • Όταν το γόνατο συστρέφεται ή υπερεκτείνεται ξαφνικά.

Τι περιλαμβάνει η διάγνωση ενός τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου;

Για να γίνει η αρχική αξιολόγηση, ο γιατρός θα σας ρωτήσει πώς συνέβη ο τραυματισμός. Έπειτα, θα χρειαστεί να ελέγξει και τα δύο γόνατα για να προσδιορίσει αν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους.

Αν υπάρχει τραυματισμός του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, το γόνατο θα γέρνει προς τα πίσω με μη ανατομικό τρόπο όταν τεντώνετε το πόδι σας.

Άλλη μια μανούβρα είναι να ασκήσετε πίεση στην κνήμη με το γόνατο λυγισμένο 90 μοίρες. Αν κουνηθεί περισσότερο από το κανονικό η κνήμη, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε τραυματίσει τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Όταν απαιτηθεί, ο ειδικός ίσως ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις:

  • Ακτινογραφίες: Παρότι δεν είναι εφικτή η ανίχνευση βλάβης του συνδέσμου, θα αποκαλυφθούν κατάγματα των εμπλεκόμενων οστών.
  • Μαγνητική τομογραφία: Με αυτή την τεχνική, μπορεί να παρατηρηθεί τυχόν ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και, επίσης, αν υπάρχουν τραύματα και σε άλλα μαλακά μέρη.
  • Αρθροσκόπηση: Με αυτή, οι ειδικοί μπορούν να παρατηρήσουν το εσωτερικό του γονάτου. Γίνεται εισαγωγή μιας μικρής κάμερας στην άρθρωση και αναλύονται οι εσωτερικές δομές.

Οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος – Διαθέσιμες θεραπείες

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του τραυματισμού και τον χρόνο που πέρασε από τη στιγμή που συνέβη. Μπορεί να είναι χειρουργική ή μη χειρουργική.

Μη χειρουργική

Στην περίπτωση μικρού τραυματισμού, είναι δυνατή η θεραπεία με φυσικά μέσα. Παραδείγματος χάρη, η εφαρμογή κρυοθεραπείας και η ανύψωση του γονάτου όσο κάθεστε, μπορούν να βοηθήσουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ένας ελαστικός επίδεσμος για την αποτροπή του πρηξίματος και τον περιορισμό της κίνησης.

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση του πρηξίματος.

Χειρουργική

Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν απαιτείται χειρουργείο για την επιδιόρθωση ενός τραυματισμού του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου. Απαιτείται περισσότερο στους αθλητές.

Η επιδιόρθωση του συνδέσμου δεν περιλαμβάνει την επανακόλλησή του. Αυτή η ένωση δεν είναι ισχυρή και μπορεί να προκληθεί ρήξη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο γιατρός αφαιρεί τον τραυματισμένο σύνδεσμο και τον αντικαθιστά με νέο ιστό. Αυτή η διαδικασία εκτελείται αρθροσκοπικά για ταχύτερη ανάρρωση. Επίσης, έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερες ουλές.

Ανάρρωση

Η φυσικοθεραπεία μέσα από διάφορες ασκήσεις μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες του ποδιού. Με αυτόν τον τρόπο, στόχος είναι η αποκατάσταση του πλήρους εύρους κινήσεων της άρθρωσης του γονάτου.

Μετά το χειρουργείο, η φυσικοθεραπεία ξεκινά έπειτα από 1 με 4 εβδομάδες. Αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες για πλήρη βελτίωση.

Οι τραυματισμοί που περιλαμβάνουν περισσότερους συνδέσμους έχουν την τάση να αναρρώνουν πιο αργά. Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται ικανοποιητικά με τον καιρό. Παρότι πρόκειται για αργή διαδικασία, η φυσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει ο ασθενής να εκτελέσει και πάλι τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος – Ένα πλάνο θεραπείας

Μόλις γίνει η διάγνωση του τραυματισμού, είναι απαραίτητο ένα πλάνο θεραπείας. Ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και τις δομές που επηρεάζονται.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως επωφεληθούν από τη χρήση πατεριτσών για λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί και ένα ορθοπεδικό στήριγμα να την αποτροπή του λυγίσματος του γονάτου.

Η πλήρης ανάρρωση από την αποκατάσταση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου διαρκεί έως και έναν χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Κ. Μαράβας από Πύλη: Όσες οι χιλιάδες σταγόνες της αποψινής βροχής, τόσες & οι ψήφοι στην κάλπη του Συνδυασμού μας την Κυριακή!(βίντεο/φωτό)

«Γκρέμισε» το Πνευματικό Κέντρο της Πύλης ο Κώστας Μαράβας… Πρωτόγνωρη και απρόσμενη…