Kotsos copy

O Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τους φορείς της Θεσσαλίας στο Επιμελητήριο Λάρισας στην τοποθέτησή του επισήμανε τα παρακάτω:

«Πρόεδρε εκ μέρους των Δημάρχων της Θεσσαλίας σας καλωσορίζω στην Περιφέρειά μας, στην καρδιά της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας, δύο πολύ σημαντικών αξόνων για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, σε συνδυασμό με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας για την ανόρθωση της οικονομίας. Εξάλλου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας αποτελούν δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας και κυρίως στυλοβάτες της ζωής στην ύπαιθρο. Χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο, χωρίς ζωή στην ύπαιθρο δεν υπάρχει Ελλάδα.

Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα εκείνο που έχω να επισημάνω είναι η αναγκαιότητα για την ύπαρξη σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, διότι η σημερινή κατάσταση λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε υγιή και σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια.

Όσον αφορά την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού εκείνο που επιθυμώ να τονίσω είναι πως αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και αναλόγως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση του κράτους. Και το επισημαίνω τούτο διότι μέχρι τώρα εισπράττουμε αρνητική και υποτιμητική στάση. Θα κομίσω γλαύκα εις Αθήνας αν για μία ακόμη φορά τονίσω πως η αυτοδιοίκηση καθημερινά δίνει την μάχη των πρόσω μέσα στην κοινωνία σε μία εποχή δύσκολη και πενιχρή, απορροφώντας κραδασμούς και εντάσεις που θα ήταν εξαιρετικά μεγαλύτερες λόγω της κακής οικονομικής και πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Επιβάλλεται λοιπόν η αυτοδιοίκηση να θωρακιστεί θεσμικά και οικονομικά προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο της με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προς όφελος της κοινωνίας μας και την χώρα μας.

Τέλος θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σ’ ένα κορυφαίο ζήτημα για τη Θεσσαλία που ακούει στο όνομα Αχελώος. Το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας είναι ήδη έτοιμο από το 2001 και κόστισε στο Ελληνικό κράτος 511 εκ. ΕΥΡΩ. Μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει στην Εθνική Οικονομία, αρκεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκουρλέτης να υπογράψει την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Έργων, ώστε η ΔΕΗ να ξεκινήσει τις εργασίες έμφραξης του φράγματος και τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Το έργο θα αποδίδει 165 ΜWH καθαρής ενέργειας και 25-30 εκατομμύρια ΕΥΡΩ στη ΔΕΗ ετησίως. Δηλαδή αν λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια θα είχε ήδη κάνει απόσβεση.

Τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας έχουν ήδη εκπονηθεί, όμως υπάρχει προσφυγή των οικολόγων στο ΣτΕ, η οποία θα εκδικαστεί τέλος του χρόνου. Το φράγμα της Συκιάς είναι ολοκληρωμένο στο 65% και η σήραγγα του Πευκοφύτου στο 95%. Για τα δύο αυτά έργα που έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα 565 εκ. ΕΥΡΩ απαιτείται συντήρηση, διότι κινδυνεύουν με κατάρρευση με τρομακτικές συνέπειες για τη Θεσσαλία. Είναι ορατός ο κίνδυνος βίαιης εκτροπής του Αχελώου λόγω των φθορών που έχουν υποστεί τα έργα και κυρίως λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών. Όλο τα πλέγμα των έργων του Αχελώου πρέπει να τελειώνει στο συντομότερο, διότι αποτελεί όνειδος για τη σύγχρονη Ελλάδα».

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…