cat_care

Το τρίχωμα της γάτας

Η γάτα έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται, δηλαδή να περιποιείται μόνη της το τρίχωμά της. Είναι σημαντικό για κείνη να δείχνει πάντα όμορφη και λαμπερή και να παίρνει πόζες μπροστά στο αφεντικό της! Ο τρόπος που περιποιείται έχει άμεση σχέση με την κατασκευή της γλώσσας. Η γλώσσα της γάτας είναι ειδικά κατασκευασμένη να λειτουργεί και ως χτένα. Θα έχει τύχει φυσικά να σας γλείψει η γάτα σας σε ένα σημείο για λίγα λεπτά και μετά το σημείο αυτό να είναι κατακόκκινο και να θέλετε να σταματήσει να το κάνει γιατί πονάτε!

Οι βραχύτριχες γάτες

Όμως, παρόλο που η γάτα περνά σχετικά μεγάλο τμήμα της ημέρας πλένοντας τον εαυτό της, η φροντίδα του τριχώματός της από τον άνθρωπο κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη. Οι βραχύτριχες γάτες χρειάζονται χτένισμα κάθε βδομάδα περίπου ή και συχνότερα, όταν είναι άρρωστες ή ηλικιωμένες και δεν έχουν τη διάθεση να αυτοκαθαριστούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούρτσα ή χτένα ή γάντι με ειδικές προεξοχές. Έτσι, οι νεκρές τρίχες απομακρύνονται και φυσικά δεν πέφτουν από μόνες τους στο πάτωμα ή πάνω στον καναπέ! Άλλος τρόπος περιποίησης του τριχώματος είναι το ελαφρύ μασάζ με βρεγμένα χέρια ή φορώντας γάντια ώστε να δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός και οι τρίχες να κολλούν πάνω στα γάντια. Σε περίπτωση που μια γάτα είναι πολύ λερωμένη για παράδειγμα από διαρροϊκές κενώσεις, μπορούμε να την κάνουμε μπάνιο με ειδικό σαμπουάν για γάτες! Ίσως βέβαια να μην της αρέσει, αλλά αν έχετε ένα γατάκι θα μπορούσατε να το εκπαιδεύσετε από μικρό και έτσι να το συνηθίσει!

Οι μακρύτριχες γάτες

Στις μακρύτριχες γάτες το τρίχωμα χρειάζεται καθημερινή φροντίδα γιατί αν μπερδευτεί πολύ, δημιουργούνται κόμποι (στην καθομιλουμένη ο κόμπος αυτός λέγεται «κετσές» ή «τζίβα»). Η γάτα, στην προσπάθειά της να χτενιστεί, τραβά πολύ τους κόμπους αυτούς και τους αφαιρεί με το τρίχωμα μαζί, κι έτσι μένει μία γυμνή από τρίχες περιοχή. Πολλές φορές πονούν πολύ με το τράβηγμα και σταματούν την περιποίηση. Το καλύτερο για μια μακρύτριχη γάτα είναι να χτενίζεται από ειδικό τακτικά. Συχνά απαιτείται ηρέμηση από τον κτηνίατρο ώστε να μην πονά κατά το χτένισμα και να μην στρεσσάρεται. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να πραγματοποιείται 1-2 φορές το χρόνο. Οι ασθενείς ή γηραιές γάτες δεν έχουν τη διάθεση να αυτοκαθαριστούν κι έτσι πάλι αναλαμβάνει ο ειδικός.
Το συχνό βούρτσισμα στη γάτα έχει κι ένα ακόμα σημαντικό λόγο να γίνεται τακτικά. Οι γάτες, καθώς γλείφονται, καταπίνουν νεκρές τρίχες κι αυτές σχηματίζουν στο στομάχι τους » βώλους» που ονομάζονται τριχοβεζουάρια ή αλλιώς τριχοπιλλήματα. Αυτούς κατά διαστήματα τους εμέσει. Καλό λοιπόν είναι να φυτέψουμε ειδικό χορτάρι για γάτες στο μπαλκόνι μας ώστε ενστικτωδώς να το τρώει και να διευκολύνεται η διαδικασία του εμετού. Υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά σκευάσματα για τον ίδιο σκοπό.

Τα αυτιά της γάτας

Τα αυτιά καθαρίζονται συνήθως από την ίδια τη γάτα. Ο έλεγχος από τον κτηνίατρο μια- δύο φορές το χρόνο είναι σημαντικός για τυχόν εύρεση παρασίτων, δύσοσμου εκκρίματος και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Έχουμε δει σκύλο να καθαρίζει τα αυτιά γάτας που ζει στο ίδιο σπίτι όπως επίσης γάτα που ζει αρμονικά με σκύλο να φροντίζει και το δικό του τρίχωμα εκτός από το δικό της!

 καλλωπισμός γάτας

Νύχια

Τα νύχια των γατών που ζουν εκτός σπιτιού δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα γιατί τρίβονται από τις ίδιες πάνω σε σκληρές κι ανώμαλες επιφάνειες (κορμοί δέντρων, πέτρες κλπ.). Επειδή τα νύχια της γάτας είναι ένα από τα όπλα της, επικρατεί η άποψη να μην τα κόβουμε σε αυτές που ζουν και στο σπίτι αλλά και στην αυλή! Για τις γάτες όμως που ζουν στο διαμέρισμα είναι απαραίτητη η φροντίδα τους. Αρχικά, θα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι ένα ειδικό «ονυχοδρόμιο» στο οποίο θα μπορούν να τα «τρίβουν»! Φυσικά η ίδια η γάτα πολλές φορές επιλέγει τον καναπέ γι’ αυτή τη δουλειά! Πρέπει να τη συγχωρέσουμε όμως γιατί είναι αναγκαίο για εκείνη να τα «λιμάρει» κάπου! Συχνά, τα νύχια της γάτας τα κόβει ο groomer ή ο ιδιοκτήτης εάν μπορεί ή ο κτηνίατρος με ειδικό νυχοκόπτη διότι μπορεί να μεγαλώσουν τόσο πολύ, ειδικά του πλαϊνού δακτύλου, και να γυρίσουν προς το δέρμα του ζώου. Πολλά περιστατικά με γάτες που έχουν μια  τέτοια πληγή έρχονται στο ιατρείο μου. Το τραύμα αυτό χρειάζεται ειδική περιποίηση, καθαρισμό και επάλειψη με αντισηπτική αλοιφή.
Η αφαίρεση των νυχιών που εφαρμοζόταν προκειμένου να σταματήσει η γάτα να γρατζουνάει ή να καταστρέφει έπιπλα ευτυχώς απαγορεύεται σήμερα (άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης «Για την προστασία των ζώων συντροφιάς», βλ. στο τέλος του άρθρου).

Δόντια

Συνήθως είναι δύσκολο έως αδύνατο να κάτσει μια γάτα ακίνητη να της βουρτσίσουμε τα δόντια. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος από τον κτηνίατρο μία με δύο φορές το χρόνο. Σε περίπτωση που υπάρχει αυξημένη πέτρα, γίνεται καθαρισμός με μηχάνημα υπερήχων μετά από νάρκωση. Άλλες φορές μπορεί να έχει ουλίτιδα, στοματίτιδα και να χρειάζεται την κατάλληλη θεραπεία ή την αφαίρεση των χαλασμένων δοντιών.

Λούσιμο

Είναι γνωστό ότι το νερό δεν άρεσει στις γάτες!  Το λούσιμο είναι μια διαδικασία διόλου ευχάριστη για αυτές οπότε καλό θα ήταν να αρχίζει από τη νεαρή ηλικία της (3 μήνες). Η επανάληψη του λουσίματος κάθε 2-3 μήνες είναι αρκετή. Μπορούμε φυσικά και να μην τη λούσουμε ποτέ, αφού όπως είπαμε είναι πολύ καθαρό ζώο και γλείφεται συνεχώς!  Όμως, εάν ζει έξω από το σπίτι χρειάζεται πιο συχνά λούσιμο με ειδικό σαμπουάν για γάτες και στη συνέχεια καλό ξέπλυμα με άφθονο νερό γιατί θα έχει την τάση καιτο γλείψει μετά! Αν δεν τρομάξει με τον θόρυβο, θα μπορούσαμε τέλος να την στεγνώσουμε με το πιστολάκι γιατί αλλιώς θα είναι «σα βρεγμένη γάτα»!

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης «Για την προστασία των ζώων συντροφιάς», (27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1992- ΦΕΚ Α’ 31)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Αρχές για την κατοχή των ζώων συντροφιάς

Χειρουργικές επεμβάσεις

1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως:
Α) το κόψιμο της ουράς
Β)το κόψιμο των αυτιών
Γ)η τομή των φωνητικών χορδών
Δ)η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.

Πηγές: petslife.gr (Φωτεινή Κουρνέτα, Κτηνίατρος Κλασσικής και Εναλλακτικής Ιατρικής)

  1. ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ, Αγγελική Τσερβένη – Γούση, Εκδόσεις Art of Text, Θεσσαλονίκη 1992
Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Αγοραστός στη Λάρισα:  Όλα από την αρχή, καλύτερα. Μαζί μπορούμε. Δώστε  δύναμη  στη δύναμή σας για να περάσουμε όλοι μαζί, δυνατά, μπροστά στην επόμενη μέρα για τους ανθρώπους της  Θεσσαλίας 

Η Λάρισα έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη και τη στήριξή της στον …