epa07660241 Workers wait in front of the Turkish drilling vessel Yavuz at Dilovasi port in city of Kocaeli, Turkey, 20 June 2019. Turkey's second drilling ship will operate off the Karpas Peninsula to the northeast of the island of Cyprus. Yavuz will be determined by geology and geophysics studies of the vessel and it will take place at a depth of approximately 1,000 meters on the seabed and some 3,000 meters of drilling will be made, Bilgin said, adding that the ship will move to its second location once the first drill is completed.  EPA/ERDEM SAHIN
  • Προβληματισμένες οι ΗΠΑ για την εισβολή του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις
  • Συνεχίζεται η διγλωσσία των ΗΠΑ

Το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου, με μία νέα, σκληρή ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και, για δεύτερη φορά, τονίζει την ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Έτσι η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους δήλώσε πως «καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ τόνισαν πως η  αποστολή του «Γιαβούζ» είναι ένα «προκλητικό βήμαπου ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή». Ταυτόχρονα,  η εκπρόσωπος του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Την ίδια στιγμή βέβαια προβληματίζει η αναφορά στη πάγια θέση της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Αυτό θυμίζει αρκετά τη θέση της Τουρκίας για συνδιαχείρηση και ίσως μπορεί να ξεκαθαρίσει τη «διγλωσσία» των ΗΠΑ στο θέμα της Τουρκία και να αποκαλύψει μια έμμεση στήριξη στην πολιτική Ερντογάν για την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής πλευράς και το «πλασάρισμα» τους ως νόμιμου συνομιλητή στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.

Εκεί οδηγεί και η σημείωση πως  «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Τέλος οι ΗΠΑ τόνισαν πως η  αποστολή του «Γιαβούζ» είναι ένα «προκλητικό βήμα που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή». Ταυτόχρονα,  η εκπρόσωπος του ο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Πηγή: altsantiri.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Ζιάκας: Είμαι πάντα δίπλα στον κάθε πολίτη δίνοντας λύσεις. Δεν είμαι επαγγελματίας πολτικός, μιλάω με πράξεις

Αεικίνητος, πιστός, και ευσυνείδητος στον ρόλο του & τελικά αποτελεσματικός, αποδείχθη…