EUROKINISSI

Προβλήματα με τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης αντιμετωπίζουν ορισμένοι πολίτες που έχουν τις πολύ παλιές «ροζ» άδειες, καθώς είτε δεν μπορούν να τις εκδώσουν και να τις αποθηκεύσουν στο Gov.gr Wallet είτε τα στοιχεία που αναγράφονται δεν είναι ακριβή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτό οφείλεται επειδή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με το ΑΦΜ.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, για να πραγματοποιήσουν οι πολίτες την ενημέρωση του ΑΦΜ θα πρέπει να επισκεφθούν την υπηρεσία drivers-vehicles.services.gov.gr και ακολουθήσουν τα σχετικά βήματα. Μόλις ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με το ΑΦΜ, τότε θα μπορούν να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τους.

Βέβαια, υπάρχει και μια μερίδα χρηστών που δεν μπορεί να «κατεβάσει» ούτε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας λαμβάνοντας μηνύματα αποτυχίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει οι πολίτες να ξεκινήσουν ένα αίτημα υποστήριξης μέσω του wallet.gov.gr/support. Μάλιστα, εάν δεν έχουν εκδώσει δελτίο ταυτότητας ή εάν αυτό έχει δηλωθεί ως απολεσθέν, τότε δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το ψηφιακό δελτίο έως ότου εκδοθεί νέα ταυτότητα.

Πάντως, παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις δυσλειτουργιών, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής πάνω από 1 εκατ. ψηφιακά έγγραφα και συγκεκριμένα 568.984 ταυτότητες και 437.336 διπλώματα.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αδυναμίας επαλήθευσης των ψηφιακών εγγράφων είτε ως ελεγχόμενος (π.χ. μη λήψη ειδοποιήσεων) είτε ως ελεγκτής (π.χ. αποτυχία κλήσεων οι κλήσεις μου), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθούν οι χρήστες ότι στις ρυθμίσεις της συσκευής τους η λήψη ειδοποιήσεων για το Gov.gr Wallet είναι ενεργοποιημένη και ότι το δίκτυο στο οποίο βρίσκονται δεν περιορίζει τις κλήσεις της εφαρμογής.

Αν ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, κατά τη διάρκεια ελέγχου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία «Quick Scan». Αν και πάλι δεν λυθεί το πρόβλημα, προτείνεται η διαγραφή της εφαρμογής και η εκ νέου εγκατάστασή της.

Πώς να εγκαταστήσετε την εφαρμογή

Για την ασφαλή πρόσβαση στο Gov.gr Wallet, το οποίο είναι διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android, η ταυτοποίηση γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και στη συνέχεια με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP), ο οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Για το σκοπό αυτό, ο χρήστης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

  • είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,
  • είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Δημιουργία και αποθήκευση αντιγράφων

Αφού εισέλθει στην εφαρμογή, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησής του. Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS τον κωδικό μιας χρήσης (OTP) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Τα SOS του Gov.gr Wallet

  • Η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον ο πολίτης κατέχει νόμιμα το αντίστοιχο έγχαρτο πιστοποιητικό. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης ή κράτησης της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης, τα μητρώα που διαλειτουργούν στην εφαρμογή ενημερώνονται αυτόματα, ώστε ο πολίτης να μην εκδίδει, αποθηκεύει ή χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα.
  • Προϋπόθεση για τη χρήση του Gov.gr Wallet είναι η εγκατάσταση της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής.
  • Κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Πηγή:ethnos.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας. «Ή ηρωίδα της υπαίθρου»

       Μάνα-Γη-Γυναίκα-Λεβεντογεννημένη-Ευλογημένη για τους καρπούς της.   Γιατί η γη…