103694-singapore201280

Ερευνητές του Nanyang Technological University (NTU) στη Σιγκαπούρη, χρησιμοποιούν απορρίμματα τροφίμων και μετατρέπουν σε επιθέματα με αντιβακτηριακό τζελ τις πεταμένες φλούδες φρούτων.

Η  διαδικασία είναι να λαμβάνεται εκχύλισμα σκόνης κυτταρίνης από τη φλούδα του φρούτου Δούριο το ζιβέθινο, αφού έχει τεμαχιστεί και αποξηραθεί και στη συνέχεια να αναμιγνύεται με γλυκερόλη.

Αυτό το μείγμα γίνεται μαλακή υδρογέλη που στη συνέχεια κόβεται σε λωρίδες επιθεμάτων.

Ο καθηγητής William Chen, δήλωσε ότι στη Σιγκαπούρη καταναλώνονται περίπου 12 εκατομμύρια φρούτα durians τον χρόνο, επομένως εκτός από τη σάρκα δεν μπορούν να κάνουν πολλά με τα σπόρια και τη φλούδα και αυτό προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση.

Η φλούδα των φρούτων που αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της σύνθεσής τους, συνήθως πετιέται και αποτεφρώνεται συμβάλλοντας στα απόβλητα που καταλήγουν στο περιβάλλον. Ο Chen πρόσθεσε ότι η τεχνολογία μπορεί επίσης να μετατρέπει άλλα υπολείμματα, όπως σόγιας, σε υδρογέλη βοηθώντας στον περιορισμό των υπολειμμάτων τροφών στη χώρα.

Σε σύγκριση με συμβατικά επιθέματα, αυτά με οργανο-υδρογέλη μπορούν επίσης να κάνουν πιο δροσερές και υγρές τις πληγές, κάτι που μπορεί να βοηθά στην ίαση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η χρήση υλικών από απορρίμματα για τα αντιμικροβιακά επιθέματα είναι πιο συμφέρουσα όσον αφορά το κόστος /αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα συμβατικά, των οποίων οι αντιμικροβιακές ιδιότητες προέρχονται από πιο ακριβά μεταλλικά συστατικά, όπως ιόντα αργύρου ή χαλκού.

Πηγές: iatronet.gr, Nanyang Technology University (NTU)

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο ο Μητσοτάκης – Οι θέσεις της Ελλάδας για την Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και την οικονομία

Οι εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις συνέπειες που συνεπάγεται για το μεταναστ…