Kolymvisi (1)

Η επανεκκίνηση του μαθήματος της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ’ Δημοτικού στα σχολεία του νομού μας γίνεται την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.

Μετά από μια αποχή ενάμισι περίπου χρόνου λόγω της πανδημίας, οι μικροί κολυμβητές – μαθητές κάνουν την πρώτη τους βουτιά τη Δευτέρα στο κολυμβητήριο της πόλης μας.

Η εκμάθηση κολύμβησης μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία είναι ενταγμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Δημοτικού.

Στόχος του μαθήματος είναι οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με το υγρό περιβάλλον και να αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις των βασικών κανόνων ασφάλειας και υγιεινής. Μέσα από την παιγνιώδη μορφή διδασκαλίας από τους εξειδικευμένους γυμναστές στο αντικείμενο της κολύμβησης οι μαθητές θα αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες επίπλευσης και προώθησης στο νερό, καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις για μια ασφαλή και δια βίου καλή σχέση με την κολύμβηση.

Η κολύμβηση, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης και επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή τους»

Ο σημαντικότερος όμως λόγος που η εκμάθηση της κολύμβησης στα σχολεία τυχαίνει μεγάλης κοινωνικής αποδοχής, είναι η πρόληψη των επικίνδυνων καταστάσεων στο νερό. Κάθε χρόνο στην πατρίδα μας πνίγονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με την πληθώρα των ακτών, ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η κολύμβηση να διδάσκεται στο σχολείο από μικρή ηλικία.

Στα Τρίκαλα το μάθημα υλοποιείται σε τρεις περιόδους των 8 κολυμβητικών μαθημάτων καθεμία, στο δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας με τη συμμετοχή 10 σχολείων του νομού κατόπιν κλήρωσης ανά τμήμα ξεχωριστά (μεμονωμένα), εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζονται από την ΓΓΑ για την πρόληψη της Covid19.

  • Η πρώτη περίοδος (29-11-2021 έως 4-2-2022) με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων: ΔΣ Βαλτινού,7ου ΔΣ Τρικάλων, ΔΣ Παλαιομονάστηρου, 1ου ΔΣ Οιχαλίας, ΔΣ Ριζώματος, 22ου ΔΣ Τρικάλων, 3ου ΔΣ Καλαμπάκας, ΔΣ Πιαλείας, 4ου ΔΣ Τρικάλων και 28ου ΔΣ Τρικάλων.
  • Η δεύτερη περίοδος (7-2-2022 έως 1-4-2022) με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων: ΔΣ Μεγ. Κεφαλόβρυσου, ΔΣ Μεγαλοχωρίου, 9ου ΔΣ Τρικάλων, ΔΣ Καλυβίων, ΔΣ Πηγής, ΔΣ Πετρωτού, 2ου ΔΣ Καλαμπάκας, 17ου ΔΣ Τρικάλων, 11ου ΔΣ Τρικάλων και 2ου ΔΣ Τρικάλων.
  • Η τρίτη περίοδος (4-4-2022 έως 10-6-2022) με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων: 12ου ΔΣ Τρικάλων, ΔΣ Βασιλικής, ΔΣ Πύλης, 25ου ΔΣ Τρικάλων, 2ου ΔΣ Οιχαλίας, 3ου ΔΣ Τρικάλων, 5ου ΔΣ Τρικάλων, 10ου ΔΣ Τρικάλων, 1ου ΔΣ Καλαμπάκας και 31ου ΔΣ Τρικάλων.

Τα μαθήματα υλοποιούνται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου. Στο διδακτικό δίωρο περιλαμβάνεται ο χρόνος μετάβασης των μαθητών/τριών από και προς το χώρο διεξαγωγής της διδασκαλίας της κολύμβησης, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση, και η διάρκεια της διδασκαλίας.

Τη διδασκαλία της κολύμβησης πραγματοποιούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής με γνώση και εμπειρία στην κολύμβηση, τηρώντας την αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά εκπαιδευτικό.

Η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με αστική ή υπεραστική συγκοινωνία, αποκλειστικά με τους μαθητές του τμήματος και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τα οφέλη που προσκομίζουν οι μικροί μαθητές από το μάθημα της κολύμβησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( Α/θμια και Β/μια Εκπαίδευση, ΤΕΦΑΑ, αστική και υπεραστική συγκοινωνία, Δήμοι ) συνεργάζονται άψογα και τη φετινή σχολική χρονιά για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή του μαθήματος.

Καλές βουτιές !!!

Kolymvisi (2)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Συνεχίζουν το εκτιμητικό τους έργο τα μεικτά κλιμάκια των γεωπόνων, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν το εκτιμητικό τους έργο τα 32 μεικτά κλιμάκια που συγκροτήθηκα…