F-15-1024x641

Στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη  η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F – 15 της USAFE και του προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα

Πρώτα ήταν τα αμερικανικά F-16 που ήρθαν από αμερικανική βάση της Ιταλίας στην Ελλάδα και πέταξαν στον Αττικό ουρανό, τιμώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Εν συνεχεία ήταν πάλι τα αμερικανικά F-16 που πήραν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021». Πριν από λίγες ημέρες 12 αμερικανικά μαχητικά F-15 προσγειώνονταν στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

 Έτσι στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη  η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F – 15 της USAFE και του προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας  και της USAFE υπό την επωνυμία «EARLY BIRD», και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στην «EARLY BIRD» η Πολεμική Αεροπορία μετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F–16, M–2000, F–4 και με αεροσκάφη Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ κατά την διάρκεια αυτής έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Η νέα συμφωνία

Εκείνο όμως που έχει σημασία στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων, είναι η νέα συμφωνία που πρόκειται  η αναθεώρησή της να υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες και όπως εξήγγειλε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η υπογραφή θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Defender Europe 2021, που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό λιμάνι, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα απτά πλέον αποτελέσματα από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμένα, στον κομβικό του ρόλο στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την εν λόγω άσκηση, τις δυνατότητες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, τη δυναμική των συγκοινωνιακών υποδομών και του δικτύου οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, ενώ έκανε ειδική μνεία και στην περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, με την αναθεώρησή της εντός του καλοκαιριού.

Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην πρόθεση «για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την υπάρχουσα συμφωνία, Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», η οποία όπως είπε, «είναι υπό αναθεώρηση από τις ομάδες εργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, να πάμε στη νέα αναθεωρημένη μορφή που θα αποδεικνύει ακόμη περισσότερο στην πράξη -όπως απόδειξη στην πράξη είναι και όλο αυτό που βλέπουμε γύρω μας- την εντεινόμενη και την εμβαθυνόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας…».

Πηγή:in.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Μαράβας από Πύλη: Όσες οι χιλιάδες σταγόνες της αποψινής βροχής, τόσες & οι ψήφοι στην κάλπη του Συνδυασμού μας την Κυριακή!(βίντεο/φωτό)

«Γκρέμισε» το Πνευματικό Κέντρο της Πύλης ο Κώστας Μαράβας… Πρωτόγνωρη και απρόσμενη…