17s10akr-thumb-large

Την αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας στο Αιγαίο επανέφερε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εθνικιστικών αποχρώσεων, μεγαλύτερης κυκλοφορίας, εφημερίδα της χώρας «Σοζτσού».

Ο κ. Ακάρ επανέφερε τη θεωρία της αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατέχει 18 νησιά και δύο βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία, στις επαρχίες Σμύρνης, Μούγλων και Αϊδινίου. «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακάρ σε μια προφανή προσπάθεια να απευθυνθεί στο εθνικιστικό ακροατήριο της γείτονος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα «Σοζτσού» έχει πρωτοστατήσει στην κριτική κατά του κ. Ερντογάν τόσο στο ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και, νωρίτερα, για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στη Συρία και στη Λιβύη, σε τόνους απρόσμενα οξείς για μια κυβέρνηση που από το καλοκαίρι του 2016 έχει φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους και έχει καταργήσει στην πράξη την ελευθερία του Τύπου.

«Δεν απειλούμε την Ελλάδα. Αλλά δεν θα δείξουμε καμία αδυναμία στην άμυνά μας. Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συνθήκες» δήλωσε, επιπλέον, ο κ. Ακάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αγκυρα «σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον διάλογο στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ωστόσο, η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα, δυσκολεύει ιδιαίτερα την εξεύρεση κοινού τόπου για την επίλυση των προβλημάτων».

Επιπλέον τόνισε ότι «τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητώς το καθεστώς των νησιών να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται».

Ο κ. Ακάρ επανέλαβε τις πάγιες απόψεις της Αγκυρας για αναντιστοιχία ανάμεσα σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο. «Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε ο κ. Ακάρ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο. Τέλος, ο κ. Ακάρ επισήμανε ότι δεν έχει προχωρήσει η συμφωνία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) λόγω πανδημίας. «Οι αντιπροσωπείες μας είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εφαρμογής ΜΟΕ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Αγκυρα.

Η τέταρτη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει στην Αγκυρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο κ. Ακάρ. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική ηγεσία είχε προβεί σε παρόμοιες αιτιάσεις και τον περασμένο Φεβρουάριο, οι οποίες και είχαν απαντηθεί επισήμως από την Αθήνα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε σποτ το οποίο κοινοποιείται και μέσω τουίτερ από τη διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας για την προώθηση της καμπάνιας της Αγκυρας περί βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος εμφανίζεται στον χάρτη ως τμήμα της Τουρκίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…