220510121256_mental-health2

Ενημερωθείτε για τις δέκα κινήσεις που προφυλάσσουν και ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι διατροφικές μας επιλογές, ο χρόνος που αφιερώνουμε για να ασκηθούμε ή η φροντίδα για την ενυδάτωσή μας δεν επηρεάζουν μόνο το σωματικό μας βάρος ή την ποιότητα της επιδερμίδας μας.

Όπως εξηγεί η Kristen Reed, νοσηλεύτρια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Νευροχειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital, τα παραπάνω όπως και επτά ακόμα παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση της καλής εγκεφαλικής υγείας.

Ποιες είναι οι δέκα κινήσεις που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον προφυλάσσουν από τις επιπτώσεις του χρόνου;

1. Προσοχή στη διατροφή

Την επόμενη φορά που θα κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας, προτιμήστε τρόφιμα που μπορούν να θωρακίσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες όπως αυτά που προτείνουν μιλώντας στο ygeiamou ειδικοί. Σημειώστε έπειτα στη λίστα τροφές που «εκτοξεύουν» την εγκεφαλική λειτουργία όπως σολομό, σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια καθώς και καρύδια που με τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν σε αφθονία προάγουν τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.

Επωφεληθείτε έπειτα από τις ευεργετικές για τη διάθεση ιδιότητες του κουρκουμά (κουρκουμίνη) και των αυγών (χολίνη), τα οποία ευνοούν την έκκριση νευροδιαβιβαστών και ορμονών της ευτυχίας όπως η σεροτονίνη και η ακετυλοχολίνη.

2. Δώστε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σας

Διάβασμα, συγγραφή κειμένων, η συμπλήρωση ενός παζλ ή ενός σταυρολέξου και τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μερικές μόνο δραστηριότητες που εμπλέκονται με τις συνάψεις και τη δημιουργία κυττάρων του νευρικού συστήματος.

3. Φροντίστε τον ύπνο σας

Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος είναι εχθρός της εγκεφαλικής υγείας και λειτουργίας. Αν σας ταλαιπωρεί η αϋπνία, διαβάστε τα δέκα top κινήσεις για να την καταπολεμήσετε.

4. Διαχειριστείτε το άγχος

Έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος μπορεί να μειώσει τον όγκο σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, τα συναισθήματακαι τη μνήμη σε υγιή κατά τ’ άλλα άτομα. βρείτε εδώ πέντε τρόπους για να αντιμετωπίσετε το στρες.

5. Κινηθείτε

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά, από τη βελτίωση της διάθεσης και τη μεγαλύτερη ενεργητικότητα έως τη μείωση του άγχους και των κινδύνων της καρδιαγγειακής υγείας και την επίτευξη της μακροζωίας. Διαβάστε εδώ ποια προπόνηση δυναμώνει 100% σώμα και μυαλό.

6. Εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωσή σας

Η ελλιπής ενυδάτωση πλήξει τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας μεταξύ άλλων «ομίλχη», μειωμένη διαύγεια και πονοκεφάλους μεταξύ άλλων. Ιδίως τώρα το καλοκαίρι, ίσως σας φανούν χρήσιμοι οι δέκα τρόποι να μην αφυδατωθείτε, ακόμη και χωρίς να πιείτε νερό!

7. Κοινωνικοποιηθείτε

Μην αποκόπτεστε από το κοινωνικό σας δίκτυο. Οι δραστηριότητες που προαπαιτούν κοινωνικοποίηση συμβάλλουν στη μακροβιότητα του εγκεφάλου, μειώνουν το άγχος και τον προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Οι 60άρηδες μάλιστα ξέρουν το μυστικό.

8. Μάθετε κάτι νέο

Η διαδικασία της μάθησης έχει συνδεθεί επιστημονικά με την ενεργοποίηση νευρώνων που οδηγούν την λειτουργία του εγκεφάλου στα βέλτιστα επίπεδα και συνδέεται με τα εγκεφαλικά κύματα θήτα. Ο ρυθμός θήτα συνδέεται με τη δημιουργικότητα, την ονειροπόληση, τη διαίσθηση και τη μνήμη. Αντίστοιχα, η μουσική, ο χορός και η άσκηση βοηθούν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, την ικανότητά του, δηλαδή, να διαμορφώνει εκ νέου τις νευρικές οδούς που βασίζονται σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες.

9. Αυτοφροντίδα

Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Kristen Reed, η αυτοφροντίδα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου.

10. Πρόληψη

Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και προβλήματα της μεταβολικής υγείας αφήνουν σκληρό αποτύπωμα στην εγκεφαλική υγεία. Φροντίστε για την πρόληψη παραγόντων κινδύνων μέσα από αλλαγές και παρεμβάσεις καθημερινότητα και διενέργεια ενός ετήσιου check-up.

Πηγή:ygeiamou.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Στο gov.gr 6 νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας

Τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά αντίγραφα από τα Βιβλία-Έντυπα…