6_pin_62

Χωρίς ουσιαστικές πληρωµές προς τον αγροτικό κόσµο θα βγει ο Ιανουάριος, µε τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών να ρίχνουν το βάρος στους διασταυρωτικούς ελέγχους και τις απαραίτητες διορθώσεις, που απαιτούνται για να γίνει µέσα στον επόµενο µήνα η προγραµµατισµένη πληρωµή για τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς.

Προς ώρας, πάντως, µε απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δόθηκε παράταση δεκαπέντε ηµερών όσον αφορά τις διοικητικές πράξεις για τις διορθώσεις προφανών σφαλµάτων, µετά την εµπλοκή µε το κλειστό µηχανογραφικό σύστηµα, προκειµένου να προλάβουν αφενός οι παραγωγοί και αφετέρου οι αρµόδιοι στη ∆οµοκού να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες. Μια εξέλιξη, που αναπόφευκτα θα φέρει πιο πίσω, προς τα τέλη του Φεβρουαρίου, και την προγραµµατισµένη πληρωµή µε τη διορθωτική επί της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, που έχει δροµολογηθεί να γίνει µαζί µε την πίστωση του πακέτου των πρώτων συνδεδεµένων, που θα περιλαµβάνει εκτός από το σκληρό σιτάρι (µε την ενίσχυση να αναµένεται αισθητά µειωµένη, λόγω αύξησης των στρεµµάτων στα 2,4 εκατ. στρέµµατα, περί τα 5 ευρώ το στρέµµα), πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα.

Εν τω µεταξύ, συνεχίζονται και οι έλεγχοι σχετικά µε το Απόθεµα, ενώ τρέχουν ακόµα και οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζηµίωση και τα αποτελέσµατα της τηλεπισκόπησης.

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής: «Με την υπ’αριθµ. 3247/19-01-2022 τροποποίηση της εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλµάτων µέσω διοικητικών πράξεων παρατείνεται η προθεσµία τροποποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης 2021 στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλµάτων κατηγορίας ΙΙ και  υποβολής αιτηµάτων διοικητικών πράξεων κατηγορίας ΙΙΙ έως και τη ∆ευτέρα, 14/02/2022».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ενστάσεις έως 27 Ιανουαρίου κατά των αποτελεσµάτων τηλεπισκόπησης

Περιθώριο µέχρι τις 27 Ιανουαρίου έχουν οι παραγωγοί που επιθυµούν να προχωρήσουν σε ένσταση κατά των αποτελεσµάτων ελέγχων µε τηλεπισκόπηση έτους αιτήσεων 2021.

Η ειδική εφαρµογή, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης για τις γεωργικές πρακτικές επωφελής για το κλίµα και το περιβάλλον (Υπόχρεων τήρησης διαφοροποίησης καλλιεργειών και περιοχών οικολογικής εστίασης) και του ελέγχου επιλεξιµότητας για τα αγροτεµάχια που εµπίπτουν στο δείγµα συνδεδεµένων καθεστώτων, για τους γεωργούς που εµπίπτουν σε δείγµα ελέγχου, έχει τεθεί ξανά σε λειτουργία από τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου παραδόσεις σταφίδας για συνδεδεµένη

Παρατείνεται µέχρι τις 17 Φεβρουαρίου η προθεσµία που έχουν οι παραγωγοί για να παραδώσουν ξηρή σταφίδα στις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειµένου να µη χάσουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση. Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Με την υπ’αριθ. 3225/19.01.2022 Απόφαση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατείνεται:

Α) η ηµεροµηνία παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις έως την 17η Φεβρουαρίου 2022.

Β) η ηµεροµηνία για την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις µεταποιητικές επιχειρήσεις  των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραµένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και τη µεταφόρτωση σε ψηφιακή µορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιµολόγιων έως την 4η Μαρτίου 2022.

Κλειστές οι αιτήσεις για ενίσχυση καπνού

Την ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, ύψους 90 ευρώ το στρέµµα, περιµένουν ακόµα οι καπνοπαραγωγοί (Μπασµά, Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ, Σαµψούς Κατερίνης), χωρίς να έχουν κάποια ενηµέρωση αρµοδίως. Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσµευτεί ότι θα πληρωθούν τον περασµένο ∆εκέµβριο µαζί µε την εξόφληση του τσεκ, µέχρι σήµερα δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ και η τυπική έγκριση από την ΕΕ έχει ήδη δοθεί και είναι θετική, σύµφωνα µε τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλη Κόκκαλη, που έφερε  το θέµα στη Βουλή.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί προτείνουν να χορηγηθεί η εν λόγω ενίσχυση µε βάση τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε, δεδοµένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τα στοιχεία της καλλιέργειας και πάνω σε αυτά θα µπορούσε  να στηριχθεί η πληρωµή. Ωστόσο, ακόµα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, που θα επιτρέπει στους δυνητικά δικαιούχους παραγωγούς να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Πηγή:agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δήλωση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ… 

«Σε μια δύσκολη περίοδο για τη Θεσσαλία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει …