Simorelis

Καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ ο πληθωρισμός στη χώρα μας, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικό κλίμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% -σε επίπεδα του 1994- που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους πολίτες.

Το βαρέλι δεν έχει πάτο…

Οι τιμές των καυσίμων προκαλούν «ζάλη» και η Κυβέρνηση ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις, αντί να προβεί στο αυτονόητο: Να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δίνοντας ανάσα στους καταναλωτές.

Δηλαδή με το ένα χέρι αδειάζει τις τσέπες των πολιτών στα βενζινάδικα και το κράτος αυξάνει τα έσοδά του από τις πρωτοφανείς τιμές στα 2,5 ευρώ, και μετά με το άλλο επιστρέφει ψίχουλα, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας, στους καταναλωτές.

Αντ’  αυτού, προαναγγέλλει επέκταση της πενιχρής επιδότησης για τους τρεις μήνες πριν τις εκλογές απόδρασης που σχεδιάζει, επειδή έχει μεγάλα έσοδα από την αφαίμαξη των πολιτών ακριβώς μέσω του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα.  Δηλαδή με το ένα χέρι αδειάζει τις τσέπες των πολιτών στα βενζινάδικα και το κράτος αυξάνει τα έσοδά του από τις πρωτοφανείς τιμές στα 2,5 ευρώ, και μετά με το άλλο επιστρέφει ψίχουλα, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας, στους καταναλωτές. Και έχει το θράσος να το εμφανίζει και ως κοινωνική πολιτική.

Το παράδειγμα της βενζίνης είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό. Το πενιχρό επίδομα έχει ήδη εξαϋλωθεί από τις σημερινές ανατιμήσεις.

Διανύουμε μια ακόμα δύσκολη περίοδο, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κρίση αυτή,  δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας, αν δε ληφθούν ουσιαστικά και «γενναία» μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο οκτάμηνο η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή στην ΕΕ είναι στο 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 80%! Η Ελλάδα είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή, ενώ η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με μόλις 46%.

Αυτή τη στιγμή όλες οι εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα κάνουν λόγο για μια συνθήκη μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας. Εδώ συμπυκνώνεται και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης: όπως και το 2008, η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα.

Η κοινωνία φτωχοποιείται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη στήριξη τους αλλά και να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μία πρόταση σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας και περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ανάσχεσης της που θα συνδυάζονται με δομικές τομές στα πεδία εκείνα -όπως της ενέργειας- όπου η λογική της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής κερδοφορίας «βαλκανικού τύπου» αποδεικνύεται αναποτελεσματική οικονομικά και καταστροφική κοινωνικά.

Η νέα αρχή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύνθημα, είναι ο πολιτικός μας στόχος.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…