Sarakatsanaioi (1)

 Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων ¨Τα Κονάκια¨ διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Φόρος τιμής και μνήμης στους ήρωες προγόνους μας γνωστούς και άγνωστους, νομάδες –σκηνίτες, βλαχοποιμένες – Σαρακατσάνους που επέδειξαν τεράστια συμβολή οικονομική και στρατιωτική στους εθνοαπελευθερωτικούς μας αγώνες. Ιδιαίτερα, στάθηκαν ¨μπροστάρηδες¨ στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό, από  την πρώτη στιγμή της Άλωσης της Πόλης οπότε και δεν θέλησαν να συμβιβαστούν με την ιδέα.

Οι ομιλητές  που πλαισίωσαν την εκδήλωση, μέσα από τις εισηγήσεις  τους ανέδειξαν την συνεισφορά των Σαρακατσάνων  στην Επανάσταση του 1821.

Ο κος Τριαντόπουλος Χρήστος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό μέσα από την ερευνητική προσέγγιση ως οικονομολόγος ανέπτυξε το θέμα: ¨Η οικονομική δομή του Τσελιγκάτου και η προσφορά του στους αγώνες του Έθνους¨

Ο κος Λιακατάς Κ.  Αθανάσιος, MSc Γεωπόνος Περιφέρειας Θεσσαλίας , απόγονος του Γρηγόρη Λιακατά υπενθύμισε σε όλους την σημασία της αυταπάρνησης και αυτοθυσίας κατά την ομιλία του  με θέμα: ¨ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΙΑΚΑΤΑΣ , Ο Λεωνίδας της νεότερης Ελλάδος¨. Δόξα και τιμή στον αρματολό του  Ασπροποτάμου.

Τέλος η κα. Μουλά Ναυσικά , Φιλόλογος, με θέμα:¨ Τραγουδώντας τους αγώνες του 1821 ¨, πραγματεύτηκε την επίδραση του επαναστατικού αγώνα  στην μουσική τέχνη. Δημοτικά τραγούδια- κλέφτικα που ξεπήδησαν μέσα από τον πόνο και την αυτοθυσία των ηρώων.

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από προβολή οπτικού υλικού σχετικό με τις δραστηριότητες του Συλλόγου, με την απαγγελία κλέφτικων τραγουδιών από το παιδαγωγό χορού του συλλόγου μας Ιωάννη Κότη,  καθώς και με την παρουσίαση χορών από μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου ενώ ολοκληρώθηκε με την αναφώνηση του Εθνικού  Ύμνου από τους παρευρισκόμενους στην νεοκατασκευασθείσα, καλαίσθητη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη.

Ο Σύλλογος με την υποστήριξη των χορηγών της εκδήλωσης, τήρησε την παράδοση  προσφέροντας γλυκίσματα και παραδοσιακές πίτες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: ο Δήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης Περιφέρειας Θεσσαλίας, κύριος Κωνσταντίνος Μπάρδας, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, ιερέας Αθανάσιος Γκιουλέκας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων κυρία Νικολέτα Μπρουζούκη, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη και  δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων κύριος Μιχάλης Λάππας, δημοτικός σύμβουλος δήμου Τρικκαίων και Πρόεδρος δημοτικού Θεάτρου κυρία Σοφία Αλεστά, εκπρόσωπος του βουλευτή Τρικάλων Αθανασίου Λιούτα, ο Διοικητής της Σ.Μ.Υ. ταξίαρχος κύριος Κωνσταντίνος Δαλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων κύριος Στυλιανός Μπιλιάλης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κύριος Νικόλαος Γουγουλάκης, ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Σ.Σ κύριος Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, αντιπρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κύριος Αθανάσιος Φαλτάκας, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου μας, κύριος Χρήστος Μόρφος, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κύριος Χρήστος Ρούσσας, η πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Καρδίτσας κυρία Λίστα Μπασαγιάννη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης ¨Η ΕΝΩΣΗ¨ κύριος Ανδρέας Μουλαράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας ¨Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ¨ κύριος Ευάγγελος Πατσαρούχας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ξάνθης ¨Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ¨ κύριος Γεώργιος Μπίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καραγκούνηδων Τρικάλων κύριος Αντώνης Παπαμιχαήλ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γάβρου Καλαμπάκας κύριος Χαράλαμπος Ζούζουλας, η γραμματέας του Δ.Σ. ΦΙ.ΛΟ.Σ Τρικάλων κυρία Αφροδίτη Μαργαρίτη, τα πρώην μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΣ ο κύριος Αθανάσιος Μόσχος και κύριος Κωνσταντίνος Γιαννακός, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας και παραδοσιακός σαρακατσάνος τραγουδιστής κύριος Νίκος Γιαννακός, το πρώην μέλος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας ¨Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ¨ κυρία Χριστίνα Κοντογιάννη, ο πρώην βουλευτής Τρικάλων κύριος Ηλίας Βλαχογιάννης, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πηνειάδας κυρία  Άννα Γιαννακού, ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Τρικάλων κύριος Γεώργιος Σουφλιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέων Αθλημάτων Τρικάλων (Σ.Β.Α.Τ) κύριος Περικλής Πελεκάνος, η υπεύθυνη γραφείου πολιτισμού Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, κυρία Βαγγελιώ Μπουντούρη, καθώς και πλήθος κόσμου, Σαρακατσαναίων και φίλων αυτών.

Χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Τρικάλων κύριος Κώστας Σκρέκας.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης ¨Η ΕΝΩΣΗ¨ για την άμεση ανταπόκριση και την διάθεση στο σύλλογό μας παραδοσιακών φορεσιών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης: Θεσσαλικό Τρικάλων ΑΕ-ΔΙΒΑΝΗ, μικροβιολογικό εργαστήριο Βανέσας Μηλιώνη, AVIN – Κώστας Παππάς, VAKIS ENERGY, ΒΗΤΑΣ I .KTEO, BIOMPLOK – ΧΛΙΑΠΗΣ Α.Ε., Kotoulas ENERGY S.A, METALLICO, καθώς και τους υποστηρικτές: Τρικαλινή Ζύμη Πατουλιώτης Μον. ΙΚΕ, Αρτογωνία, ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ, ανθοπωλείο B & L, ΤΡΙΚΚΗ ΑΕ και Σαν Παραμύθι – Χριστίνα Αλιμπράντη.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη κύριο Στέλιο Καραγιώργο για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την  προβολή της.

 

Με τιμή,

Το Δ.Σ.

Sarakatsanaioi (2)

Sarakatsanaioi (3)

Sarakatsanaioi (4)

Sarakatsanaioi (5)

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…