shutterstock_1056416144

Στα σκαριά εμβόλιο βλαστοκυττάρων που θα αναγεννά τους φθαρμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους

Τέλος στην οσφυαλγία, τον πιο συχνό πόνο μετά τον πονοκέφαλο, αλλά και στις επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις στη μέση φιλοδοξούν να βάλουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Cleveland Medical Center, με τη βοήθεια ενός εμβολίου βλαστοκυττάρων που θα συμβάλει στην αναγέννηση των φθαρμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων που προκαλούν τον πόνο και τη φλεγμονή. Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί στοχεύουν πρώτη φορά όχι απλώς στα συμπτώματα, αλλά στην αιτία της οσφυαλγίας.

Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης φθείρονται και εκφυλίζονται λόγω τραυματισμού, καταπόνησης ή λόγω της ηλικίας. Το «ζελέ» μεταξύ των σπονδύλων που απορροφά τους κραδασμούς των καθημερινών κινήσεών μας συχνά στεγνώνει, έτσι οι σπόνδυλοι έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους και οι απολήξεις των νεύρων πιέζονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιου πόνου και δυσκολίας στην κίνηση.

Η κλινική μελέτη θα γίνει στο Οχάιο σε δείγμα 24 ασθενών, οι οποίοι θα λάβουν μία ή δύο δόσεις του πρωτοποριακού εμβολίου (από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που θα έχουν πάρει από τον μυελό των οστών τους) ή εμβόλια με ψευδοφάρμακο. Η έγχυση θα πραγματοποιηθεί στον δίσκο που αναγνωρίζεται ως η «εστία» του πόνου.

Στόχος των ειδικών είναι να επαληθεύσουν τα ευρήματα στα οποία έχουν ήδη καταλήξει μελέτες σε πειραματόζωα – εκεί τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν τον ρόλο του «μαξιλαριού» μεταξύ των αρθρώσεων, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητα των σπονδύλων.
Αν οι μελέτες επαληθευθούν, η εικόνα στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, που μέχρι σήμερα ήταν συμπτωματική, με τη χρήση παυσιπόνων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αλλά και με φυσικοθεραπεία, αναμένεται να αλλάξει άρδην.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα μειωθεί η ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις μειώνουν μεν τον πόνο, αλλά περιορίζουν την κινητικότητα του πάσχοντα. «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μία θεραπεία που όχι μόνο θα μειώνει τον πόνο και θα βελτιώνει τη λειτουργικότητα των ασθενών, αλλά που θα μπορεί να αντιστρέψει, να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης» τόνισαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές που ηγούνται της μελέτης.

espressonews.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Μουζάκι

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 40! Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα…