kolafos-to-bbc-gia-tous-fonous-stin-kupro---sunthikes-douleias.w_l

Η Κύπρος και οι συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών γίνονται αντικείμενο αναφοράς σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό ρεπορτάζ του BBC, με αφορμή τη δράση του «Ορέστη».

Η Κύπρος και οι συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών γίνονται αντικείμενο αναφοράς σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό ρεπορτάζ του BBC, με αφορμή τη δράση του κατά συρροήν δολοφόνου, του επονομαζόμενου «Ορέστη».

Το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου έχει τον τίτλο, «Οι δολοφονίες στην Κύπρο αποκαλύπτουν την κακομεταχείριση των μεταναστριών». Παράλληλα αναφέρεται ότι εν μέσω του σοκ που επικρατεί στο νησί, διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος της αστυνομίας ότι δεν ερεύνησε σωστά τις εξαφανίσεις των θυμάτων.

«Η υπόθεση έχει αποκαλύψει ένα σύστημα εκμετάλλευσης που επιτρέπει την εργασία δεκάδων χιλιάδων γυναικών μεταναστριών ως οικιακών βοηθών υπό συνθήκες που επικριτές έχουν περιγράψει ως συνθήκες σύγχρονης δουλείας», σχολιάζει η δημοσιογράφος του BBC.

 Το BBC κάνει και αναφορά στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, όπου, Φιλιππινέζοι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Αστυνομία της χώρας ότι δεν κατάφερε να διερευνήσει σωστά τις εξαφανίσεις των θυμάτων λόγω του μεταναστευτικού τους περιβάλλοντος.

«Οι οικιακές βοηθοί εδώ υποφέρουν από αυτό το κακό σύστημα. Οι γυναίκες εδώ είναι οι λιγότερο εκπροσωπούμενες στην κοινωνία», λένε στο Μέσο μετανάστες ενώ μία αλλοδαπή οικιακή βοηθός τονίζει ότι οι δολοφονίες δείχνουν ότι οι συναδέλφισσές της υποφέρουν και ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην κυπριακή κοινωνία.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης των Φιλιππινέζων στην Κύπρο αναφέρει ότι δέχεται τακτικά καταγγελίες από συμπατριώτισσές της ότι οι μισθοί τους είναι κάτω από 400 ευρώ το μήνα ή ότι υποχρεώνονται να εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές και υφιστάμενες συχνά σεξουαλική παρενόχληση.

Μία Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός η οποία ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2011, σημειώνει ότι οι μετανάστριες στη δική της θέση «θυσιάζουν» τη ζωή τους για να στηρίξουν τα παιδιά τους. «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες», δηλώνει.

Οι γυναίκες αυτές βρίσκουν εργασία στην Κύπρο μέσω πρακτορείων στις πατρίδες τους, κυρίως στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ. Πληρώνουν στα πρακτορεία ποσό από 2.000 έως 7.000 δολάρια. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες χρεώσεις είναι παράνομες, ωστόσο, σύμφωνα με τη γυναίκα που μιλά στο BBC, πήρε τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει και πέρασε τον πρώτο χρόνο στην Κύπρο απλά αποπληρώνονται τους τόκους, με μισθό 400 ευρώ.

Η γυναίκα αυτή τελικά το έσκασε από το πρώτο σπίτι που εργαζόταν καθώς δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση. Κατήγγειλε την παρενόχληση στο πρακτορείο της, το οποίο της είπε ότι δεν μπορούσε να φύγει πριν παρέλθουν έξι μήνες.

Τέλος, μια ακόμη οικιακή βοηθός καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση, προσθέτοντας ότι η κυπριακή αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η αστυνομία και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως τέτοιες καταγγελίες ερευνώνται πλήρως.

Πηγή: thetoc.gr από BBC

Φωτό: Reuters

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…