evaggelos-apostolakis-1

(INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου))

Την ανησυχία του για τις προκλήσεις της Τουρκίας προς τη χώρα μας εξέφρασε ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

 Για τη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα «στρατιωτικοποιημένα» νησιά, θεωρεί ότι παίρνει θάρρος από τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το τελευταίο γεγονός που μας έχει ενοχλήσει όλους και δίνει και αέρα στην Τουρκία να ανεβάζει την ένταση είναι η υποστήριξη που φαίνεται να έχει από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο γραμματέας της Συμμαχίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις που έκανε δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να θέσει αυτά τα θέματα. Το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και πώς θα λειτουργήσει, εκτιμώ, με την ψυχραιμία που επιβάλλεται και με την ίδια λογική που λειτουργεί μέχρι σήμερα ότι δε θέλει να εμπλέκεται στα διμερή θέματα των μελών του», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

«Παζάρια» για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, ο πρώην υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το σενάριο αυτό υπάρχει πάντα, ωστόσο ο ίδιος φοβάμαι περισσότερο ένα «ατύχημα», το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Αποστολάκης εικάζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την επιθυμία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και θα «παζαρέψει» οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία και τους συμμάχους. «Ακόμα και για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θεωρώ ότι θα θέσει θέματα του Αιγαίου και εξοπλισμών. Μπορεί να ζητήσει να περάσουν τα F-16 και να κερδίσει κάτι στις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο», ανέφερε ο ίδιος.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη δεν ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις στην Τουρκία, γεγονός που ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται.

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή στάσης του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλά για διάλογο, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι «παίζεται ένα παιχνίδι που είναι συνεννοημένο. Ο ένας κάνει τον καλό και ο άλλος τον κακό και προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία για να μην εμφανίζονται ότι είναι μια κυβέρνηση άτεγκτη, η οποία δε συζητά, και από την άλλη θέλουν να δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν υπαναχωρεί για να υπερασπιστεί αυτά που διεκδικεί».

Πηγή:cnn.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Με όλη την προσοχή στο Μαρούσι, ο ΑΣΚ

Το Σάββατο στις 7.00 μ.μ, οι «κυανόλευκοι» αντιμετωπίζουν τον πρωταθλητή της περυσινής Eli…