Karditsa copy

Η Τέχνη είναι μια γλώσσα που αγγίζει τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης μας και λειτουργεί ως τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών που είναι δύσκολο να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο. Ιδιαίτερα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο τυπικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, η Τέχνη αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης.

  Στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιούμε φέτος, με θέμα  «Η Γνώση μέσα από την Τέχνη», ξεκινήσαμε με τους μαθητές μου το ταξίδι στη μάθηση, έχοντας ως όχημα μας την Τέχνη. Ανεβήκαμε σε πολλά βαγόνια, όπως το βαγόνι της ζωγραφικής της γλυπτικής, της υφαντικής, της δραματοποίησης, των κατασκευών. Κάθε βαγόνι ήταν μια έκπληξη για τα παιδιά, γιατί γνώριζαν και έπαιζαν με διαφορετικά υλικά (χρώματα,νήματα, μπαχαρικά, σίτες, φελιζόλ, κουμπιά κ.α.) και η φαντασία τους μεγαλουργούσε.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Αν και οι ηλικίες των παιδιών ήταν διαφορετικές (από 6  ως 12 χρονών) και οι ιδιαιτερότητες διαφορετικές ( αυτισμός-νοητική στέρηση-μαθησιακές δυσκολίες), τα παιδιά ανέπτυξαν πλήρως τη διάθεση συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες ( κάτι που είναι αρκετά δύσκολο για τα αυτιστικά παιδιά), βελτίωσαν το γλωσσικό-εκφραστικό τους κώδικα, απέκτησαν γνώσεις που τα βοηθάνε να ξεπερνούν προβλήματα προσαρμογής και επικοινωνίας και έζησαν ιδιαίτερες στιγμές ψυχαγωγίας και χαράς μέσα από τη δημιουργία.

  Μέσα σε τέτοια εκπαιδευτικά πλαίσια το παιδί με ειδικές ανάγκες ξεχωρίζει για τις ικανότητές του και όχι για τις ανικανότητες του και εκπαιδεύεται ως μια οντότητα που έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και κυρίως δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

  Παρουσιάσαμε τα έργα μας , για 10 μέρες, σε έκθεση που έγινε  στο χώρο του εικαστικού ομίλου Καρδίτσας. Τις πρωινές ώρες μας επισκέπτονταν σχολεία της πόλης μας, τα οποία είχαν τη χαρά να συμμετέχουν σε εικαστικές δραστηριότητες. Ξεναγοί στην έκθεση ήταν οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης. Σε όλη την προσπάθειά μας, πολύτιμη ήταν η στήριξη του διευθυντή μας κ. Κούκλαρη Βασίλη, της σχολικής συμβούλου της ειδικής αγωγής Θεσσαλίας κ.Τσιόπα Κυρατσώς, των συναδέρφων εκπ/κών του σχολείου μας και των γονέων των μαθητών.

 

Όταν η γνώση γίνεται χαρά και η χαρά γίνεται γνώση,

 τότε το σχολείο μπορεί να αγαπηθεί και να απογειωθεί

                                Η Δασκάλα του Τμήματος Ένταξης

      Ειρήνη   Παππά

Πηγή:alfavita.gr

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…