8-trofes-poy-tha-prepei-na-apofeygete-an-exete-ypertash

Αν έχετε υπέρταση, ίσως να πιστεύετε πως δε μπορείτε πλέον να τρώτε κανένα από τα αγαπημένα σας φαγητά, όλα όμως έχουν να κάνουν με τις εξυπνότερες, πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Μάθετε περισσότερα σ’ αυτό το άρθρο.

Μάθετε ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία από τις πιο κοινές καρδιαγγειακές διαταραχές. Αναπτύσσεται όταν η καρδιά σας εμφανίζει πρόβλημα στην άντληση αίματος στο υπόλοιπο σώμα σας.

Δημιουργείται από τη στένωση ή την παρεμπόδιση των αρτηριών σας. Αυτό προκαλεί προβλήματα στη ροή αίματος, κάνοντας την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά.

Για δεκαετίες τώρα, έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένας «σιωπηλός δολοφόνος,» εφόσον τείνει να μην έχει συμπτώματα, μέχρι να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα.

Το πιο ανησυχητικό κομμάτι είναι ότι παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν άλλα συστήματα του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.

Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικά ιατρικές εξετάσεις, ειδικά όταν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες επικινδυνότητας για υπέρταση.

Επιπλέον, μόλις διαγνωστεί, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών θα πρέπει να περιοριστεί. Τρώγοντας κάποια φαγητά μπορεί να προκαλέσετε επιπλοκές σε αυτή τη σοβαρή καρδιαγγειακή διαταραχή.

Τώρα θα θέλαμε να μοιραστούμε λεπτομερώς τις 8 τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση, και έπειτα να τις αντικαταστήσετε με υγιεινότερες επιλογές.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

1. Ψωμί

Λευκό ψωμί- τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Το ψωμί και άλλα φουρνιστά καλούδια, περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μόλις απορροφηθούν, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Μοναχά μία μερίδα ψωμιού περιέχει έως και 230 χιλιόγραμμα νατρίου, ή με άλλα λόγια, 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για το σώμα σας.

Το πρόβλημα χειροτερεύει από τα επεξεργασμένα αλεύρια στο ψωμί, εάν υπερκαταναλώνονται, οδηγούν σε αύξηση βάρους, διαβήτη και ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Καφεϊνούχα ροφήματα, από τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, συμβάλουν στην αύξηση της πίεσης, ειδικά όταν έχει διαγνωστεί υπέρταση.

Όλα τα καφεϊνούχα ροφήματα και φαγητά είναι διεγερτικά τα οποία αναπόφευκτα αυξάνουν την πίεση του αίματός σας.

3. Σως για σαλάτες και σάλτσες

Σως για σαλάτες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Οι εμπορικές σως για σαλάτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα νατρίου το οποίο, όπως προαναφέραμε, μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό της αρτηριακής υγείας.

Η μαγιονέζα, η κέτσαπ, και άλλες παρόμοιες σως περιλαμβάνουν πολλά πρόσθετα χημικά, τα οποία εκτός του ότι κάνουν τα φαγητά νοστιμότερα, μακροπρόθεσμα προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό.

4. Βούτυρο και μαργαρίνη

Τόσο το βούτυρο όσο και ο τεχνητός αντικαταστάτης του, η μαργαρίνη, περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και λιπών που επηρεάζουν την αρτηριακή υγεία εφόσον καταναλώνονται τακτικά.

Τρώγοντας αυτές τις παχυντικές τροφές, αυξάνετε τα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL), η οποία σχηματίζει μια σκληρή πλάκα που εμποδίζει τη σωστή ροή αίματος στις αρτηρίες σας.

Επιπρόσθετα, οι ουσίες αυτές επιβραδύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, και συνεισφέρουν στην αύξηση βάρους.

5. Τυρί, από τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Τυρί- τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Παραδοσιακά, τα τυριά περιέχουν πολύ αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, που προκαλούν αύξηση της πίεσης.

Το νάτριο οδηγεί σε κατακράτηση υγρών στους ιστούς και ταυτόχρονα αυξάνει την πίεση και τις φλεγμονές.

Τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν τις αρτηρίες σας, τις σκληραίνουν και έτσι παρεμβαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι με υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν το τυρί ή εναλλακτικά να το αντικαταστήσουν με φυτοφαγικές επιλογές.

6. Αλλαντικά

Τα αλλαντικά ίσως να φαίνονται σαν μια καλή διατροφική επιλογή, ειδικά για τον δρόμο, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο.

Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι το επεξεργασμένο κρέας θα πρέπει να αποφεύγεται, εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών και άλλων χημικών στοιχείων τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.

Τα επίπεδά τους σε αλάτι, μαζί με τις θερμίδες και τα πρόσθετα συντηρητικά, αυξάνουν τις φλεγμονές στους ιστούς και περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος μέσα από τις αρτηρίες σας.

Μακροπρόθεσμα, τα αλλαντικά και άλλα προϊόντα από επεξεργασμένο κρέας μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και προβλήματα στον μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

7. Γλυκά

Γλυκά- τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υπέρταση.

Τα γλυκά και η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι υπερβολικά εθιστικά, και δυστυχώς πολύ κακά για την υγεία σας.

Εάν έχετε υπέρταση, θα πρέπει να τα αποφεύγετε οπωσδήποτε, καθώς όπως έχει φανεί οδηγούν σε υπερβολική αύξηση βάρους και διαβήτη.

Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 60% κακάο. Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος, και περιέχει υγιεινά αντιοξειδωτικά.

8. Τουρσί

Το τουρσί που βρίσκεται στα καταστήματα απαρτίζεται από απίστευτες ποσότητες αλατιού, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο της αρτηριακής υπέρτασης.

Αν το τουρσί αποτελεί μέρος της διατροφής σας, γενικά οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, μια πάθηση που επηρεάζει τα νεφρά και την καρδιαγγειακή υγεία.

Καταναλώνετε αυτές τις τροφές; Εάν ναι, δοκιμάστε να αλλάξετε σε υγιεινότερες επιλογές για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας.

Αντ’ αυτού, κάντε ό,τι μπορείτε για να τρώτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία συνιστούνται για τον έλεγχο της υπέρτασης.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Την Πέμπτη 2/11, η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγ. Γεωργίου, στην Πιαλεία