batoneta

Τα διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε καθημερινότητα είναι εν δυνάμει εστίες κινδύνου για την υγεία σας, χάρη στη συσσώρευση βακτηριδίων. Για να το αποφύγετε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα απολυμαίνετε ή να τα αλλάζετε τακτικά.

Στο σπίτι, οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ένα σύνολο ειδών και προϊόντων σε τακτική βάση, αναλόγα με τις προσωπικές τους συνήθειες και τα καθημερινά καθήκοντά τους.

Παρ’όλο που μπορεί να το γνωρίζετε, πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά από αυτά τα αντικείμενα δεν είναι τόσο ασφαλή ή υγιεινά και μπορούν ακόμη και να θεωρηθούν αιτίες ορισμένων προβλημάτων υγείας.

 Αν και στην αρχή μπορεί να φαίνονται αβλαβή ή να φαίνεται απίθανο να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αντικείμενα που βρωμίζουν εύκολα ή κατασκευάζονται από τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση.

Σήμερα θέλουμε να συζητήσουμε τα έξι πιο κοινά ανθυγιεινά αντικείμενα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, ώστε να γνωρίζετε ποια είναι και να προσπαθήσετε να τα χρησιμοποιείτε λίγο πιο προσεκτικά.

Μάθετε περισσότερα παρακάτω!


1. Σφουγγάρια μπάνιου

σφουγγάρι, μπάνιο

Τα σφουγγάρια έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθάνε να καθαρίσετε το δέρμα σας και να απομακρύνετε τυχόν νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Ωστόσο, λόγω του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων, μούχλας και πολλών διαφορετικών τύπων μυκήτων.

Το χειρότερο είναι ότι πολλοί άνθρωποι τα επαναχρησιμοποιούν χωρίς να τα απολυμάνουν, αγνοώντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα.

Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αγοράσετε κάποιο σφουγγάρι από λούφα ή άλλου είδους φυτό το οποί, χάρη στο περιεχόμενο των ενζύμων του, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια σε τακτική βάση και πού και πού να τα ξεπλένετε με αντιβακτηριδιακά συστατικά, όπως το λευκό ξύδι.

2. Το μπλέντερ

Το μπλέντερ σας είναι μια πολύ χρήσιμη και απαραίτητη συσκευή κουζίνας, αλλά μπορεί επίσης να αποδειχθεί επικίνδυνη αν δεν την φροντίσετε επαρκώς.

Τα κουμπώματα και τα εξαρτήματα που συνήθως συνοδεύουν αυτές τις συσκευές, είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένα από καουτσούκ, ενώ τοποθετούνται στα πιο επικίνδυνα μέρη της κουζίνας, εκεί όπου υπάρχουν μικρόβια και μούχλα και μπορούν να καλλιεργηθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli.

Για το λόγο αυτό, αφού χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ σας, θα πρέπει να το αποσυναρμολογήσετε τελείως ώστε να πλύνετε τα πάντα, ειδικά τα εξαρτήματα από καουτσούκ.

 

σαπούνι, χέρια

3. Αντιβακτηριακά Σαπούνια

Ενώ το προϊόν αυτό έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει τα βακτήρια που βρίσκονται στα χέρια, έχει αποδειχθεί ότι ταυτόχρονα εξοντώνει και κάθε ευεργετικό μικροοργανισμό.

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια, τζελ και προϊόντα καθαρισμού συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο βήχα, πονόλαιμου και αλλεργιών.

Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα περιέχουν τρικλοζάνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με προβλήματα μυϊκής λειτουργίας, κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαταραχή της αναπαραγωγικής ορμονικής δραστηριότητας.

4. Μπατονέτες

Οι μπατονέτες ήταν πάντοτε ένα αγαπημένο εργαλείο για την απομάκρυνση της περίσσειας κεριού που εκκρίνεται από τα αυτιά.

Αν και έχει προβληθεί η επικινδυνότητα της συνήθειας αυτής, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αυτή τη συμβουλή και συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό των αυτιών.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι μπορούν να ωθήσουν μεγάλη ποσότητα από το κερί βαθύτερα στα εσωτερικά μέρη του αυτιού, γεγονός που τελικά βουλώνει το ακουστικό σας κανάλι.

Όταν συσσωρεύετε ουσίες στο εσωτερικό του αυτιού σας παράγεται μια ουσία γνωστή ως ισταμίνη, που προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή.

Για να αφαιρέσετε το υπερβολικό κερί από το αυτί, πρέπει να δοκιμάσετεεναλλακτικές λύσεις όπως σταγόνες, αλατούχο διάλυμα, οξυγονωμένο νερό ή ακόμα και ελαιόλαδο.


5. Εργαλεία για μανικιούρ και πεντικιούρ

μανικιούρ, πεντικιούρ, εργαλεία

Τα περισσότερα από τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα των νυχιών και των ποδιών είναι γεμάτα με βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς από το δέρμα σας.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται μόνο όταν πολλά διαφορετικά μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν τα ίδια όργανα χωρίς πρώτα να τα απολυμάνουν.

Το γεγονός ότι είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα δεν είναι περίεργο,αφού έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα των ποδιών και των χεριών σας με κάθε χρήση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τα αποστειρώνετε κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε και να βεβαιώνεστε ότι έχουν απολυμανθεί πλήρως.

Όσον αφορά στην χρήση της ελαφρόπετρας και της λίμας, τα αντικείμενα αυτά πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

 

6. Σκεύη από καουτσούκ

Τα σκεύη από καουτσούκ έχουν γίνει δημοφιλή ως είδη κουζίνας, επειδή είναι πρακτικά και δεν θα γρατσουνίσουν τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το υλικό καταστρέφεται με κάθε χρήση και χάνει μέρος του προστατευτικού του στρώματος που σας βοηθά να το καθαρίσετε.

Με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσετε ότι αποκτούν διαφανή όψη και αναπτύσσονται πάνω τους μικρές εστίες υγρασίας ή μούχλας.

Εκτός αυτού, παθογόνοι μικροορανισμοί, όπως για παράδειγμα το E.coli και ο μύκητας Candida, μπορούν να αναπτυχθούν στις λαβές.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράζετε σκεύη από άλλου τύπου υλικό ή τουλάχιστον να τα απολυμαίνετε μετά από κάθε χρήση.

Όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει, πολλά από τα αντικείμενα που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι υγιή μπορεί στην πραγματικότητα να αποβούν βλαβερά για την υγεία σας, εάν συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε χωρίς προσοχή.

 Από εδώ και στο εξής να το θυμάστε αυτό και να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές για να αποφύγετε να βάλετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας.

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …