κλιματιστικό-ζευγάρι-500x334-1

Ο κλιματισμός κάνει το περιβάλλον πιο ξηρό και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο δέρμα. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να λαμβάνετε καθημερινά μέτρα προστασίας.

Οι επιπτώσεις του κλιματισμού στο δέρμα είναι αρκετά σημαντικές σε ορισμένους ανθρώπους. Σε άλλους, οι επιπτώσεις είναι μέτριες, αλλά οι αλλαγές είναι αισθητές. Σε γενικές γραμμές, προκαλεί ξηρότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ζέστη μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη. Ο κλιματισμός ψύχει την περιοχή, εν μέρει, μειώνοντας την υγρασία.

Αυτό μπορεί να αλλάξει το φυσικό υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι το έκζεμα και ο ερεθισμός.

Επιπτώσεις του κλιματισμού στο δέρμα

Η συνεχής ή παρατεταμένη έκθεση στον κλιματισμό επηρεάζει την υγεία του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυσικό pH του δέρματος είναι όξινο, αλλά όταν εκτίθεται σε περιβάλλοντα με χαμηλά επίπεδα υγρασίας, γίνεται αλκαλικό. Αυτό ξηραίνει το δέρμα και μειώνει την άμυνα του δέρματος.

Ο κλιματισμός επηρεάζει μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Οι πιο αξιοσημείωτες επιπτώσεις παρατηρούνται σε άτομα με προϋπάρχουσα ξηροδερμία ή σε άτομα με τάση για λιπαρό δέρμα. Η χαμηλή υγρασία οδηγεί σε εξάτμιση του υδρολιπιδικού γαλακτώματος.

Ο ρόλος αυτού του γαλακτώματος είναι να προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις. Όταν αραιώνεται, το δέρμα γίνεται πιο ευάλωτο.

Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να στερηθείτε τον κλιματισμό σε πολλές περιπτώσεις, καλό είναι να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσετε το δέρμα ενωυδατωμέμο, ώστε να μην προκληθεί βλάβη. Πώς;

Οι καλύτερες συμβουλές για την προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις του κλιματισμού

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις του κλιματισμού είναι η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του δέρματος και του σώματος γενικότερα. Οι τρόποι για να το πετύχετε αυτό είναι οι εξής.

1. Πίνοντας άφθονο νερό

Συνιστάται να πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα. Όταν αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό, θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα που πίνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα χάνει συνεχώς υγρασία και είναι απαραίτητο να την ανακτά.

Η συμβουλή είναι να πίνετε νερό, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι. Αυτό μπορεί να γίνει με μικρές συχνές γουλιές.

Καλό είναι επίσης να αυξήσουμε την πρόσληψη ορισμένων τροφών, όπως κρύες σούπες λαχανικών, φρούτα, γκασπάτσο και φυσικούς χυμούς. Θα υπάρξει μεγαλύτερη ευεξία και το δέρμα θα δείχνει πιο υγιές.

2. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα για να μειώσετε τις επιπτώσεις του κλιματισμού

Μια άλλη καλή ιδέα για να περιορίσετε τις επιπτώσεις του κλιματισμού στο δέρμα είναι η τακτική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας. Η υφή της πρέπει να είναι ελαφριά. Μάλιστα, είναι καλύτερο να την βάζετε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιείτε μετά το ντους.

Πρέπει να αποφεύγονται οι κρέμες που περιέχουν αλκοόλ, λίπη ή αιθέρια έλαια. Δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε προϊόντα που φράζουν τους πόρους. Η ενυδατική κρέμα παρέχει αντοχή και ελαστικότητα, εκτός από την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

3. Υγιεινή διατροφή

Ομοίως, αρκετές τροφές βοηθούν στην αντιστάθμιση των ξηραντικών επιδράσεων του κλιματισμού. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε μια αντιοξειδωτική διατροφή, που αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά.

Τα μούρα, τα μήλα, τα καρότα, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, το κουνουπίδι, το σπανάκι και οι ντομάτες συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Συνιστώνται επίσης ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και αφεψήματα πράσινου τσαγιού.

4. Συνεχές πλύσιμο των χεριών και του προσώπου

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του κλιματισμού στο δέρμα. Αυτό προάγει την ενυδάτωση και ενισχύει την υγιεινή. Όταν το δέρμα είναι καθαρό και ενυδατωμένο, φαίνεται πιο υγιές.

Αποφύγετε τα αρωματισμένα σαπούνια. Αντ’ αυτού, επιλέξτε υγρά που περιέχουν γαλακτικό οξύ. Αυτό προσδίδει απαλότητα και λάμψη στο δέρμα. Τα ουδέτερα σαπούνια συνιστώνται επίσης ανεπιφύλακτα, ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να στεγνώνετε το πρόσωπό σας χωρίς να καταστρέφετε την επιδερμίδα σας. Δεν συνιστάται να τρίβετε το πρόσωπό σας με μια πετσέτα, καθώς αποτελεί ακόμα μια επιθετική πράξη. Το σωστό είναι να στεγνώνετε το πρόσωπό σας με ελαφρά αγγίγματα. Παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά είναι επίσης πιο ασφαλές.

5. Αποφυγή καπνού και αλκοόλ για να μειώσετε τις επιπτώσεις του κλιματισμού

Αν θέλετε να προστατέψετε το δέρμα σας, σταματήστε το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξίνες που ξηραίνουν το δέρμα.

Το αλκοόλ είναι μια άλλη αφυδατική ένωση. Όχι μόνο δρα ως διουρητικό, προωθώντας την αποβολή νερού από το σώμα, αλλά εμποδίζει και την επακόλουθη ενυδάτωση.

Η σωστή θερμοκρασία

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του κλιματισμού στο δέρμα είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επίσης, θυμηθείτε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας. Δεν έχει νόημα να το έχετε στο υπερβολικά κρύο, καθώς θα καταναλώνετε περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα και οι βλάβες στο δέρμα θα αυξηθούν.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

1211 χλμ μακριά απ’ την Ελλάδα βρίσκεται ένα ελληνικό χωριό στην καρδιά της Ουγγαρίας (βίντεο)

Πολλοί είναι οι Έλληνες που επισκέπτονται την Βουδαπέστη για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονικ…